paphiopedilum na bloei (vraag2)

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/06/2004 - 15:36
inez

paphiopedilum na bloei (vraag2)

na jullie hulp bij mijn paph delanatii heb ik nu een vraagje over mijn paphiopedilum pinocchio:

mijn plant heeft net zijn laatste bloem verloren (na een lange tijd heel mooi te zijn geweest). Bij mijn andere paphs heb ik de stengel hierna kort teruggeknipt op jullie advies en dat werkte goed.
Bij mijn Pinocchio lijkt er echter een zijscheut te komen, er zijn al twee hele kleine blaadjes zichtbaar, en iets donkerbruins waarvan ik vermoed dat het een stuk nieuwe stengel of misschien zelfs een nieuwe bloemknop is.

Mijn vraag is dus: Is dit normaal? Gewoon laten doorgroeien of toch afknippen? Moet ik hoeveelheid licht en water nog aanpassen?
En zal het anders een stengel of een bloem worden?

Alvast bedankt!
Inez

ma, 07/06/2004 - 21:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Inez,

De Paphio pinoccio is een doorbloeier. Je kunt de stengel nu helemaal afknippen. Het is gunstig dat er een nieuwe (zij-) scheut zichtbaar is.Hier komt dan de nieuwe bloem uit tevoorschijn. Het kan best zijn dat dit de nieuwe bloemtak is. Dit is een normaal verschijnsel. Laat de plant gewoon doorgroeien. Het is best mogelijk dat er nog meer zijscheuten komen ! Niet uit de pot halen. Dat kan nog altijd gebeuren als de scheut(en) groter zijn. Paphioos voelen zich thuis in de woonkamer 1 1/2 tot twee meter van het raam verwijderd. De nachttemperatuur moet min. 18 graden C zijn, Omdat ze geen pseudobulben hebben, kunnen ze niet tegen langdurige droogte. Dus het hele jaar door vochtig houden;in de winter iets droger. (Ik geef ze eenmaal per week op een vaste dag een flinke scheut lauw regenwater(of afgekookt leidingwater). Goed laten uitlekken. Ze groeien voortdurend. In de winter wat langzamer.Gebruik zo klein mogelijke potten ( rond 10 cm) en 12 tot 15 cm diep. Na 1 tot 2 jaar opnieuw oppotten. De wortels mogen zo min mogelijk verstoord worden. Kan weer in dezelfde pot teruggeplant worden.Sproei 's zomers licht. Zorg ervoor dat er geen water in het hart van de plant terechtkomt. Dat kan rot veroorzaken. Ik heb vorig jaar augustus een twintigtal paphioos verpot in gewone barg. Een flink aantal zijn nu tegen de bloei. Ik heb heel weinig bemest. (Dolocal).
Ik wens je veel sukses.

Groetend,
Jan Dekker.

di, 08/06/2004 - 16:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor je duidelijke reactie!
Ik denk dat ik het woord "zijscheut" verkeerd gebruikt heb.
Mijn plant heeft onder bij de bladeren een zijscheut gevormd. Aan die zijscheut is echter nog geen stengel te zien. Waar ik het in mijn vraag over had, is de stengel waar eerder bloemen aan zaten, die inmiddels verwelkt zijn. Aan deze hoofdstengel groeit aan hetzelfde oog als de laatste bloem nu die kleine blaadjes.

In eerste instantie had ik mijn twee paphs dicht bij het raam staan. Dat leken ze niet leuk te vinden, ik heb ze dus eigenlijk vanaf het begin al op ongeveer anderhalve meter van het raam staan. Verder geef ik weinig mest (pokon voor orchidee), dus het lijkt erop dat ik het goed doe tot nu toe. Ik denk dat ik ze dan in augustus (?) nieuwe barg geef, want ik heb het idee dat daar weinig van over is
(de planten heb ik in februari in een aanbieding gekocht omdat ze bijna uitgebloeid waren en al lang in deze potten stonden - desondanks doen ze het geweldig, zeker voor mij als beginner! De planten hebben een dikke 4 maanden bloemen gehad, ik heb ze al in bloei gekocht)

Nogmaals, bedankt voor je reactie!
Inez

di, 08/06/2004 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Inez,

Bedankt en sukses verder.
Ik heb een stencil over ket kweken van pafioos.
Daarnaast nog een tweetal boekjes(zie onze site).
Mocht je belangstelling hebben,mail me even ( jan [dot] dekker39atfreeler [dot] nl ).

Groetend,
Jan Dekker.

Onderwerp gesloten