phalaenopsis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/03/2007 - 19:56
HansK

phalaenopsis

Hallo,
Ik heb een Phalaenopsis gekocht en wil die graag in een ander potje zetten, natuurlijk wel met hydrokorrels onderin voor de afwatering en verder wilde ik het gaan aanvullen met orchideeëngrond.
Nu is mij verteld dat ik dit niet moet doen omdat ie in bloei staat en de bloemknoppen er af zouden vallen als ik het plastic potje er af zou halen...
Ik zou graag horen of dit waar is en waarom de knoppen er dan af zouden vallen. Ik hoop dat jullie het weten.
Zelf denk ik dat ik hem toch gewoon op ga potten zoals ik beschreven heb of jullie moeten het me ook afraden.
Ik wil trouwens een stenen aardewerk pot gebruiken waar zowiezo een gat onder in zit, maar voor de zekerheid dan toch nog die hydrokorrels.

zo, 18/03/2007 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bloei kost veel energie. Als je tijdens de bloei een plant gaat verpotten, verstoor je de plant dermate, dat de bloei in het gedrang komt. Beter is te wachten met verpotten tot na de bloei.
Zet de plant zolang met plastic pot in een aardewerk pot.

zo, 18/03/2007 - 00:32
HansK

Dat is een duidelijk antwoord.
Ik zal inderdaad wachten met het verpotten, maar ik moet zeggen dat als ik het gedaan zou hebben ik het heel voorzichtig zou doen zonder de wortels te beschadigen en ze in de vorm van het potje zou laten zitten, enkel wat orchideeëngrond er om heen.
Maar ik neem geen risico en hoop een paar maanden plezier te hebben van deze mooie bloeiende plant.
Dank je wel.

zo, 18/03/2007 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is trouwens beter om ze in de doorzichtige plastiek pot te laten zitten omdat je daar veel beter controle hebt op de groei van de wortels, in een aardewerk pot zie je dat niet en kan je ook niet op het gewicht afgaan of ze al dan niet water moet hebben. Zelfs wanneer je gaat verpotten, terug in de doorzichtige pot en deze kan je dan in een mooie buitenpot zetten.

vrgr

zo, 18/03/2007 - 16:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Phalaenopsis kan wat verplanten betreft aardig wat hebben. In de herfst heb ik er 1 met twee bloemtakken gekocht, deze direct bij thuiskomst ontdaan van alle bark en in kleikorrels overgezet. De plant is rustig blijven doorbloeien alsof er niets aan de hand was. Na de bloei zijn de bloemtakken wel volledig afgestorven. Of dat met het overzetten te maken heeft of met het feit dat deze Phalaenopsis veel te koud (overdag ~15°C, bij het raam waarschijnlijk nog minder) gehouden wordt weet ik niet. Inmiddels is er weer een nieuwe bloemtak in de maak.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag