phalaenopsis dode/dorre knoppen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 11/11/2008 - 21:46
evaverlinden

phalaenopsis dode/dorre knoppen

Hallo kenners,

hopelijk kan iemand mij helpen!?! Ik heb nog niet zoveel ervaringen met de orichidee, maar heb wel aardig wat gelezen op internet.

Ik heb vorige week een prachtige phalaenopsis gehad (3 stuks in een mooie grote stenen pot). Hij bloeide prachtig bij ontvangst en er zaten nog veel nieuwe knopjes aan. De bloemen staan nu (na 1 week) nog steeds mooi in bloei maar de nieuwe (dichte) knopjes beginnen dor te worden en te verkleuren (bruin/geel). Ze vallen binnenkort denk ik af. Ik heb dit eerder ook gehad bij een andere orichidee en wil er nu voor zorgen dat ik niet teveel knoppen verlies. Wat kan de oorzaak zijn?

Even een korte schets van de situatie:
Helaas geen doorzichtige pot dus ik kan niet zien hoe het met de wortels is gesteld. In huis is het gemiddeld 20 graden, 's nachts wordt het misschien 17 graden, maar niet kouder. De orichidee heeft een week geleden water gehad en sindsdien nog niet. Wil het nu weer doen, maar wacht even de reacties af! De orichidee staat niet voor het raam, krijgt dus minder licht. Nog geen voeding gehad.

Alvast bedankt voor de hulp!

phalaenopsis dode/dorre knoppen
di, 11/11/2008 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Reeeds na 1 week terwijl je niets zeer fout doet? Ik ben bang dat dit dan eerder ligt aan het materiaal dan aan jou. Ik neem tenminste niet aan dat je de orchidee op de verwarming of stevig op de tocht hebt staan. Deze Phalaenopsissen hebben mogelijk kou gevat op transport of zijn flink mishandeld voor/nadat ze in die stenen pot gezet zijn. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat ze per stuk gekweekt worden en vlak voor de verkoop pas in deze sierpot geplaatst zijn. Hoe is de afwatering? Zijn ze in bark(schors) geplaatst of in iets anders?

Ruud

ps. als het met deze exemplaren niets wordt probeer dan eens een enkel exemplaar in een goed afwaterende pot afkomstig van een serieuze leverancier, dus niet van de markt of zo.

di, 11/11/2008 - 23:27
Sjaaks

Ik sluit me helemaal aan bij Rdb.
Er is nog één mogelijkheid die ik zie, de plant staat te donker. Hierdoor heeft hij te weinig energie voor knopontwikkeling. Probeer je plant in elk geval eens meer licht te geven (oost of west raam, of aan de zuidkant zo'n 60-70 cm van het raam af.
Bij mijn eerste Phalaenopsis ging het net zo en met meer licht geven hield de knopval op.
Zorg in elk geval dat er afwatering in de pot zit, anders krijg je gegarandeerd rot bij de wortels en krijg je na de bloei de planten weer moeizaam op de rails.

wo, 12/11/2008 - 10:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij ook wegens te weinig licht. Phalaenopsis moet voldoende licht hebben.

vrgr

wo, 12/11/2008 - 21:08
evaverlinden

Bedankt voor jullie reacties! Ik heb er zeker wat aan. Mijn orichidee staat inmiddels voor het raam, wellicht helpt dat. Verder zit er geen afwatering in de pot, maar ik zal beperkt zijn met water geven. Ik heb deze orichidee kado gehad. Bij navraag waren het inderdaad 3 aparte planten die vervolgens door de kado-gever zijn gepot in deze stenen sierpot. Ze staan wel in speciale orichidee-potgrond, maar geen bark. Niks aan te doen dus.....

do, 13/11/2008 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan ze gerust in de stenen sierpot laten staan tot ze zijn uitgebloeid zo lang je ze maar niet te veel water geeft, gewoon even met een verstuiver over de wortels sproeien in plaats te gieten. Na de bloei kan je ze beter apart verzorgen.

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag