Slap blad Phaleanopsis

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/04/2008 - 13:48
36892

Slap blad Phaleanopsis

Hallo,

Een maand geleden kreeg ik een mooie witte Phaleanopsis cadeau. Nu alle knoppen zijn opengekomen zijn de 4 bladeren echter slap aan het worden en ze verschrompelen precies een beetje. Ze zijn (nog) niet geel. Als je goed kijkt is er ook een soort zwarte rand/schijn op de tip en rand van de bladeren.
Ik geef hem 1x per week een 5-10cl water, en wat bladspray, net zoals mijn oudere (uitgebloeide) Phaleanopsis. Ze staan op het zuiden voor het raam in de woonkamer. De oudere plant heeft het daar naar zijn zin want ik krijg een nieuw hartblad en een uitstulping aan de stam (ik hoop een nieuwe stengel).
Mijn nieuwe plant staat in een ondoorzichtige plastiek pot.

Kan het een teveel aan direct zonlicht zijn of water? Ook mijn oude plant heeft een zwarte schijn aan de bladrand, maar de bladeren zelf zijn nog erg stevig. Ik probeer dit weekend een foto te posten.

vr, 25/04/2008 - 14:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kunnen 2 dingen zijn.
1. Er is iets mis met de wortels.

2. 1 keer per week zo weinig watergeven daar worden de bladeren wel slap van!

Het is al een paar keer op dit forum gezet: afhankelijk van de omgevings temperatuur geef je water: dat wil zeggen, is het op de plaats waar de plant staat warm dan heeft de plant meer water nodig, is het op de plaats waar de plant staat koel dan heeft de plant minder water nodig. Ook de vochtigheid van de ruimte speelt een rol. In de zomer heeft de plant dus meer water nodig dan in de winter.

Hoe geef je water.
1. Haal de plant uit de sierpot en geef hem b.v. in de badkamer een dompelbad: je zet de pot in een laag water zodat de hele bark nat wordt. De water temperatuur mag niet te koud zijn.
2. Na een paar minuten haal je hem eruit en laat je de plant goed uitlekken. De pot mag in de sierpot niet in het water staan.
3. Dan zet je de plant weer in de sierpot.

Watergeven doe je niet te laat op de dag, dan kan de bark tijdens de dag wat drogen.

Wanneer je weer water moet geven zie je aan de kleur van de bark en voel je aan het gewicht van de pot. Laat de bark goed droog worden tussen 2 watergeef beurten.

Als je een doorzichtige pot hebt zie je soms nog wat condens in de pot zitten, dan moet je dus nog even wachten.

Een Phalaenopsis is gek op licht. Direct zonlicht vinden ze in bepaalde maanden niet leuk en kunnen ze verbranden. Zelf hou ik me aan de volgende regel:
Van 1 april tot 1 oktober staat er geen orchidee bij mij in direct zonlicht. Van 1 oktober tot 1 april mogen ze op de vensterbank staan.

groetjes,
Blue

Onderwerp gesloten