Vanda

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/10/2011 - 13:36
Peanuts

Vanda

Beste orchideeënliefhebbers,

naar ik begrijp van het vorige topic over Vanda's zijn er mensen die een vaas gebruiken voor de wortels en dat er mensen zijn die de mandjes hebben weggehaald waar de wortels in hingen.

Vorig jaar heb ik van mijn Vanda het ophangsysteem en mandje weggehaald omdat de Vanda geen ruimte meer had om mooi te groeien- dacht ik.

Nu wil ik mijn Vanda heel graag weer ophangen maar ik weet niet hoe! Ik heb verschillende dingen geprobeerd maar zonder succes; de Vanda gaat scheef of voorover hangen. Afgelopen zomer heeft de Vanda buiten gehangen in een houten mandje maar ook hier hing het schots en scheef.

Hebben jullie voorbeelden en misschien foto's hoe ik dit met succes kan bereiken?

di, 25/10/2011 - 22:14
Antoon1

Mail eens naar Rik Claessen in Limburg die heeft waarschijnlijk nog speciale Vanda haken.

Heb er ook nog van hem zal eens kijken of ik er een plaatje van kan maken.
En zijn ook simpel zelf te maken.

Gr.

di, 25/10/2011 - 23:20
Sjaaks

Neem een mooi stevig stuk draadstaal. Buig onderin een open O-ring, die horizontaal moet staan. Die O-ring sla je om de stam en onder een stevig wortel. Het verticale stuk van de draad leg je langs de stam (omhoog uiteraard) en je maakt op 1 of twee plaatsen met een gecamoufleerde kleur het draad rond de stam vast. Dit houdt prima, eventueel kun je de O-ring nog dichtbuigen daarna.
Een foto van dit systeem heb ik momenteel niet, de draad ligt klaar maar de Vanda moet er nog aan vast gemaakt worden ;-)
Als de Vanda aan een kant top zwaar wordt, bv door bloemstengels kun je of het draad buigen om de plant weer recht te hangen of je takelt de bloemstengels omhoog ;-) met wat draadhulpjes. Meestal komen ze dan wel weer in het lood te hangen.
Buiten groeien ze meestal wel mooi recht de hoogte in maar gedurende de winter zie ik dat ze wat naar het licht toe trekken. Ik wissel iedere winter de plant van richting ten opzichte van het glas.

Nicole

di, 25/10/2011 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Erg geschikt daarvoor is de draad van zo'n hanger, waar je je kolbert of broek van de stomerij op terug krijgt.

wo, 26/10/2011 - 11:40
Peanuts

Bedankt voor de reacties!

Ik heb waarschijnlijk te dun draad gebruikt waardoor mijn pogingen zijn mislukt. Ik zal op zoek naar dikker draad en het nogmaals proberen.

Ik heb op een andere forum een foto gezien van iemand die een Vanda had opgehangen inclusief vaas...scheen ook heel simpel te zijn maar ook dat is bij mij mislukt, waarschijnlijk door het type ijzerdraad.

Vanda
wo, 26/10/2011 - 16:18
chanelleke

Hoi Peanuts

En de vaas kapot gevallen?

Klopt deze foto heb ik ook gezien,een waar kunstwerk en een geweldig mooi gezicht om te zien,zo´n mooi venster, geweldig!
Daar kun je zo van genieten.

Gr. Chanelleke

do, 27/10/2011 - 01:44
Manuela123

Heel appart gedaan,en leuk dat het ook goed blijft gaan met zo zware vaas lijkt mij,de foto is van Henk die man heeft ook schitterende orchideen...
zou het zelf niet durven met z'n zware vaas.

Liefs Manuela.

do, 27/10/2011 - 10:53
Peanuts

@Chanelleke en Manuela- Nee dit heb ik niet geprobeerd! Ik ben bang dat dit bij mij niet gaat lukken.

De foto komt van het NOV-forum. Wat een geweldige manier om je Vanda te laten hangen in een vaas!

di, 01/11/2011 - 13:13
snoopie88

hoe is het eigenlijk afgelopen met die vaas? hij hangt nergens aan vast ofzo is wel tof om te zien

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag