Vanda orchidee

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/07/2005 - 14:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanda orchidee

Als ik bij mijn moeder op bezoek ben, kijk ik in regelmatig rond in ruim gesorteerde bloemenwinkel bij haar in de buurt. In deze winkel stond al geruime tijd een zeer mooi blauwe Vanda te pronken. Daar hij een beetje boven mijn buget was kon ik hem niet kopen. Gisteren was ik weer weer bij mijn moeder op bezoek, en de Vanda was nu nagenoeg uitgebloeid. Er zaten nog maar 2 slappe bloemen aan. Toen ik ernaar vroeg, mocht ik hem voor 5,- Euro meenemen. :o)

Mijn vraag is, hoe kan ik hem het beste verzorgen en water geven zodat er t.z.t. weer nieuwe bloemen komen?
Op de website van de kweker waar deze plant vandaan komt, geven ze 2 mogelijkheden aan. Als je hem ophangt de wortels iedere dag dompelen in water. S'winters 2x per week dompelen.
Je kunt hem echter ook in een vaas zetten. dan de vaas 2 keer per week vol water doen en die 10 min. laten staan en dan het water er uit gooien,'s winters 1x per week.

De plant zit nu in een plastic bakje waar de wortels door groeien met een lange driehaak eraan bevestigd om hem op te hangen. Op dit moment heb hem met bakje en al in een grote ompot staan in de vensterbank omdat ik geen geschikte vaas heb. Is het een optie om het bakje verwijderen zodat hij makelijker in een vaas past?

Mvg,
Diny

di, 05/07/2005 - 19:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Diny

ik heb zelf een aantal vanda's buiten vol in de zon hangen. Zet er s'morgens even de spuit op alshet een warme dag word. Als het niet zo warm is heeft deze plant genoeg aan de dauw welke in de lucht hangt. Ook zet ik deze planten een keer in de week ongeveer een uurtje in een emmer lauw warm water met een hele kleine hoeveelheid plantenvoeding. Het is geen probleem deze plant zomers te laten groeien let wel op dat deze plant in de winter ook een grote hoeveelheid licht nodig heeft en ook een voldoende hoge luchtvochtigheid anders zal hij zijn bladeren laten vallen vanaf de onderkant. De wortels van deze plant kunnen gewoon in de buitenlucht hangen en het is niet verstandig deze plant in enig oppot mengsel te plaatsen. De optie van de vaas zou ik van de winter gebruiken.

succes met deze plant
John

wo, 06/07/2005 - 17:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo John,
Bedankt voor je reactie. De Vanda kan bij mij niet naar buiten. Ik woon in een flat met een piepklein balkonnetje dat al propvol staat met "gewone" planten. Daarnaast staat de wind er alijd op.

Op dit moment heb ik de Vanda aan de gordijnrail hangen voor mijn grote raam in de woonkamer. De zon schijnt er 's morgens en draait tegen de middag weg. Ik dompel de plant nu ieder ochtend gedurende 10 min. in een emmmer water.

Mvg,
Diny

zo, 16/07/2006 - 19:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi
ik heb zelf ook en vanda gekocht enheb het bakje er om weg gehaald. en heb hem in een vaas van 70 cm hoog staan.

het probleem wat ik heb is dat hij naar beneden zakt. en ik heb gehoord dat als de vanda een ruime tijd op de zelfde plek hangt dat de wortels zich gaan vast zetten aan het glas.
maar ik weet geen manier om hem nu dus hoger in de vaast ze zetten.

ik sproei hem dagelijks in de vaas en een keer in de week tien minuten in water
ik denk dat dit wel een goede manier is zo niet hoor ik het graag van danderen natuurlijk want de plant is duuuur zat.

groetjes monica

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag