verplaatsen orchidee in bloei

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/11/2012 - 20:48
caro01

verplaatsen orchidee in bloei

Hallo,

Ik heb mijn uitgebloeide orchidee op een koelere plaats gezet en uit het oog van de uitgebloeide tak is er zich een nieuwe bloemscheut aan het vormen.
Nu is mijn vraag moet ik de orchidee in bloei laten staan op die koele plek tot de knopen gevormd zijn en ze dan terug in de woonkamer plaatsen of mag ik ze nu al(prille begin)terug plaatsen?

Alvast bedankt voor jullie antwoord ;-)

do, 22/11/2012 - 21:16
An J.

Hallo,

je stelt een goeie vraag.

Uw orchidee echter is nog niet in bloei zolang er geen bloemen te zien zijn :-) Dat is een groot verschil.

Wanneer de bloemen er zijn is het afgeraden de plant nog te verzetten.

De rest van het antwoord kan verder opgelicht worden als je kan zeggen welke soort orchidee het is. Is het een phalaenopsis, of een dendrobium, of een cattleya, of nog iets anders?

Neem misschien een foto dat is altijd wel leuk om te zien, én te delen. Wel geen groot formaat, dat neemt het forum niet.

Groetjes en tot snel!

do, 22/11/2012 - 21:25
caro01

Hallo,

Bedankt voor je snelle antwoord!
Het is een phalaenopsis.Ik zal morgen eens een foto nemen en plaatsen ;-)

Groetjes
Caro

do, 22/11/2012 - 21:44
An J.

Ok,

Geen probleem hoor :-)

Een phalaenopsis hoeft niet persé een rustperiode te krijgen, soms kan het hem wel deugd doen, om hem bvb terug in bloei te krijgen als het heel lang duurt. Men zegt dan een zestal weken op een koelere plek te zetten (hoe lang staat die van jou al koeler?)
Ikzelf heb maar héél weinig ervaring met een phalaenopsis koeler te zetten en dan terug in de huiskamer brengen. Maar die ene heeft er ook niets aan overgehouden. Enkel wat stilgevallen de eerste weken, om dan volop te gaan groeien.

Ik denk niet dat het kwaad kan als je die nu terugbrengt, zeker omdat ie nog geen bloemen heeft.

Ikzelf zou dit doen met een zo min mogelijk temperatuurverschil, bvb tegen de ochtend enkele uren voordat de verwarming terug aanslaat (als het praktisch haalbaar is, je hoeft niet persé om 4u op te staan daarvoor hé) en misschien ook voordat het nog kouder wordt en het verschil groter op de koele kamer dan in de huiskamer.

Ik hoop dat ik juist ben :-) zoniet dan antwoord iemand wel terug.

Groentjes en succes!
(En alweer een ganse boterham, proficiat aan mezelf, ochottekes, maar ik kon niet anders)

do, 22/11/2012 - 23:49
Manuela123

Hoi Caro,

Al mijn Orchideen blijven altijd staan waar ze staan,ik verzet ze natuurlijk wel eens als i kmijn ramen ga wassen kan niet anders en dan komen ze op een ander plaatsje te staan,maar kouder zetten van een Phalaenopsis nee dat doe ik zelf nooit omdat ik het jaar rond altijd bloemen heb of weer nieuwe uitschieters...
Een rustperiode ken de Phalaenopsis niet sommige zeggen dat omdat de plant dan geen bloemen heeft of aan een vernieuwd blad bezig is...
Ikzelf zou de plant nu wel na beneden halen want ik neem aan dat je Orchidee wel beneden wil hebben als hij gaat bloeien,als ze bloemstengels gaan maken willen ze ook graag wat warmte.

Liefs Manuela.

vr, 23/11/2012 - 00:08
Spirewit

Hier wel ervaring mee.

Al mijn phalaenopsissen die uitgebloeid zijn zet ik boven. Niet met de bedoeling dat ze zo
sneller terug bloemen hebben maar omdat ik plaats vrijmaak beneden voor orchideeen die
bloemen hebben. Van het moment dat ik een nieuwe scheut zie komen ze terug beneden.

Nog geen probleem gehad met geen enkel phalaenopsis.

Dit doe ik wel niet met de andere soorten. De catleya, cambria en miltoniopsis blijven op hun
plaats staan. Die zijn iets eissender kwa standplaats dus laat ik deze lekker staan.

vr, 23/11/2012 - 11:52
birdwatcher

tuurlijk kun je ze verplaatsen,je koopt ze toch ook in bloei

vr, 23/11/2012 - 13:15
joanna

Ik sluit mij aan met hierboven, een Phalaenopsis mag je ten alle tijde
verplaatsen zonder probleem!

vr, 23/11/2012 - 20:02
caro01

Bedankt allemaal voor jullie reacties!

Ondertussen heb ik mijn orchidee terug beneden gezet.Heel voorzichtig, deze morgen toen ik vertrok naar het werk(verwarming ligt dan niet aan)om ze te laten wennen aan de warmte.
Ik had ze ook boven gezet omdat ik niet zo gek ben van enkel bladeren en geen bloemen en in de hoop van een nieuwe scheut te krijgen.Ik had dit al verschillende keren geprobeerd met te laten staan maar dat werkt dus niet bij mij:-(.
Enja als je ze koopt staan ze ook in bloei maar ik heb al verschillende keren gehad dat de knopjes na enkele dagen verdroogden of na een week de bloemen afvielen daarmee dat ik supervoorzichtig wil zijn nu ik eindelijk eens een nieuwe scheut heb.:-)

Groetjes
Caro

ma, 26/11/2012 - 20:36
An J.

Hallo Caro,

Eerst nog een aanvulling op je oorspronkelijke vraag: In het boek 'compleet handboek; orchideeën en hun verzorging' van Pinske staat het volgende: Een gezonde phalaenopsis die niet wilt bloeien, kan je een drie- à viertal weken koeler zetten naar ongeveer 16 graden, samen met minder water en licht. De bloeitijd begint dan ongeveer 3 à 4 maanden later. Dat in theorie wou ik nog even meegeven (want ik was ook wel mis in het aantal weken).

Jouw probleem van verdroogde bloemen kan veel oorzaken hebben hoor: te weinig licht, te lage temperaturen, verbrandingsgassen van bij een open haard, stress door verhuis,... Ik heb het gehad bij eentje die in een glazen vaas zat en heb die er dus uitgehaald.
Je kan in dat geval de tak afknippen waar de eerste bloem heeft gezeten en hopen op een tweede bloementros. Natuurlijk is het leuker als je de oorzaak kan elimineren.
Mijn schoonmoeder heeft dit nu laatst ook gehad, wel tot vijftien bloemen opgedroogd net voor het opengaan, en ze wist niet hoe het kwam (Periode net voor het te koud werd om zonder verwarming te zitten? Minder licht?)

Succes, en tonen die bloementros als ze er is hé ;-)

wo, 28/11/2012 - 15:38
caro01

Bedankt Ann voor je reactie!

ik kan het niet laten van een foto te posten van mijn nieuwe bloemscheut,maar als je goed kijkt zie je boven de gezonde scheut een oudere scheut die verdroogd is :-(

Groetjes
Caro

verplaatsen orchidee in bloei
wo, 28/11/2012 - 15:39
caro01

En nog een foto ;-)

verplaatsen orchidee in bloei
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag