verwaarloosde oncidium

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 02/03/2005 - 21:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

verwaarloosde oncidium

Ongeveer een jaar geleden heeft mijn moeder een oncidium gekregen. Deze heeft eerst ruim een half jaar veel te nat gestaan. Dit had ik al een aantal keren tegen haar gezegd, waarna ze hem dus helemaal geen water meer heeft gegeven. Het gevolg is een oncidium waarvan alle wortels bruin zijn (zijn er een paar waar misschien nog wat leven in zit) en die een beetje verschrompeld, matgroen blad heeft. Nu heb ik deze net opnieuw opgepot door hem in verse orchideeëngrond te zetten en alle dode wortels te verwijderen. Heeft iemand tips hoe ik hem verder nog zou kunnen redden? er zit nog 1 scheut aan, waarvan ik verwacht dat die nog de beste kansen heeft.
Kan het ook zijn dat ik hem wat koeler moet zetten? Hij staat nu in een behoorlijk warme ruimte (meestal boven de 20 graden)
(de oncidium heeft verder nog geen 2e keer gebloeid, omdat ik na de eerste bloei er 2 scheuten vanaf het gehaald om te stekken. Dit zijn inmiddels gezonde planten die al een keer gebloeid hebben en net bezig zijn een 3e scheut te vormen, deze planten heb ik zelf op mijn kamer staan)

Alvast bedankt

wo, 02/03/2005 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je neemt best niet te snel scheuten weg van een moederplant. Het verkleint aanzienlijk de kansen op overleven. Blijkbaar is het bij U toch gelukt, proficiat!
Maar een ander probleem zijn die oude achterbulben. Als hun wortels stuk zijn, is daar geen heil meer van te verwachten. Oude Oncidiumwortels hebben sowieso geen nut. Bij het verpotten knip je ze best helemaal weg. Het zijn de fragiele wortels van de nieuwe scheut die je moet koesteren! Hopelijk maken die oude bulben in het voorjaar wanneer de omstandigheden optimaal worden, nieuwe scheuten en dan laat je die best aan de plant. Oncidiums staat gewoonlijk liever iets koeler, dan d egemiddelde huiskamer, hoge luchtvochtigheid en veel lucht beweging. Bovendien verdragen ze heel wat licht. Eigenlijk een plant die in het tussen seizoen goed in een veranda of aangebouwde vitrine kan gehouden worden.

Groetjes,
Eén van de patricken
www.pnporchids.be

do, 03/03/2005 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de info, ik ga de plant dan denk ik maar wat koeler zetten en dan kijk ik wel ie gaat doen.

De scheuten hadden trouwens al behoorlijk wat wortels voordat ik ze eraf haalde hoor, en ze zijn toen meteen ook gewoon doorgegroeid.

Hoeveel scheuten moeten die planten ongeveer hebben voordat ik er weer scheuten vanaf kan halen om te stekken? Een stuk of 5? En de grond van die jonge planten is wat ingezakt, is het dan verstandig om ze te verplanten om de grond weer wat luchtiger te krijgen? En zo ja, wanneer kan ik dat het beste doen, voorjaar? Beginnen nu ook wat luchtwortels over de rand van de pot te groeien.

za, 12/03/2005 - 17:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb je de stekken in grond of barg gezet? Barg is namelijk beter voor een oncidium omdat het geen aardorchidee is. Beter nog is de plant op een stuk boomvaren zetten, daar staan een aantal van mijn oncidiums namelijk op. ZE groeien namelijk altijd de pot uit, ik heb een hele grote plant waarvan nog maar 5 bulben in de pot staan en de rest allemaal in de lucht hangt!

za, 12/03/2005 - 18:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk ook eens op onze site https://tinyurl.com/y6yyr7y6
Klik op Orchidee van de maand. In het archief vindt je onder de maand juli 2004 informatie over de oncydium. Sukses.

Groetend,
Jan Dekker.

za, 12/03/2005 - 18:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de stekken in grond staan. M'n moeder had grond meegenomen ipv barg. Boomvaren heb ik verder niet.
Maar is het mogelijk om een nog redelijk jonge oncidium gewoon over te planten van grond naar barg? De grond is nu na een jaar ook redelijk ingezakt, iets wat mij ook niet erg positief lijkt.
Anders haal ik wel even een zakje barg binnenkort bij het tuincentrum.
Dat van dat buiten de pot groeien heb ik ook gemerkt ja, er beginnen een aantal wortels buiten de pot te groeien.
De oude oncidium heeft het trouwens toch niet overleeft, hij werd steeds slechter en zag vandaag dat m'n moeder hem had weggegooid.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag