composteren en of bemesten

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 02/03/2005 - 22:21
blueflower

composteren en of bemesten

Vorig jaar heb ik een stacaravan gekocht in Zeeland en eerst deze in orde en naar mijn zin gemaakt. Nu moet ik dus serieus aan de tuin gaan werken. Mijn vraag is; wanneer kan ik compost gaan gebruiken? Moet ik dan ook bemesten? De voorkant van de tuin is op het zuiden. Er staan naast de pergola klimrozen is compost daar genoeg voor of ook rozenmest? Het is zware kleigrond. Verder heb ik vorig jaar langs het hek bruidsluier en kamperfoelie geplant. Moet ik deze nu snoeien? Achter de caravan heb ik een moestuintje
is enkel compost daar voldoende? Voor de winter heb ik de grond in dat moestuintje goed omgespit en er heeft vorig jaar al sla en andijvie gegroeid.
Ik weet het veel vragen maar ik dank jullie bij voorbaat voor jullie antwoorden. Met vr. gr. Blueflower

do, 03/03/2005 - 00:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Half maart mag je de kamperfoelie flink terrugsnoeien , door compost in de grond te verwerken wordt de structuur van de kleigrond verbetert In de winter heb je op kleigrond meer last van water dat niet wegzakt en zomers gaat de grond scheuren ,met compost maakt je het losser waardoor het water beter wegzakt.Bemesten kan je gewoon doen neem dan wel organische mest(koeienmest of zo). ik wens je veel succes met je bruidsluier dat is een woekeraar die je goed kort moet houden

Groetjes marijke.

do, 03/03/2005 - 10:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Compost kan voor de moestuin het beste worden meegespit in het najaar. De mest nooit vers gebruiken maar eerst in de composthoop laten meecomposteren. De compost maakt de zware klei losser en beter te bewerken. Zorg voor vruchtafwisseling in de moestuin voor een beter resultaat. Vooral aardappelen, wortelen en kool niet meer dan een keer in de vier jaar op dezelfde plaats. Koop een goed boekje over ekologisch tuinieren voor alle ins en outs over o.a. welke planten elkaars nabijheid op prijs stellen en welke niet, om de fijne kneepjes van het vak te leren.
Voor de siertuin zou ik compost zonder mest gebruiken, voor veel planten kan de grond anders te voedzaam worden. Rozen vormen een uitzondering hierop. Deze vragen een voedzame, zonnige en luchtige standplaats. Omdat de klei erg zwaar is, zou ik de grond wat lichter maken door in het plantgat speciale rozenaarde bij te mengen. Zorg voor een goede afwatering.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag