Verzorging Epidendrum

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/02/2009 - 17:06
Tinus79

Verzorging Epidendrum

Hoi,

Vorig weekend ben ik wezen kijken bij de orchideeenshow bij tuincentrum Overvecht. Tot mijn verbazing hadden ze heel veel verschillende soorten orchideeen en dus heb ik er eentje gekocht van een soort die ik nog niet had; een hele mooie Epidendrum.
Op internet al zitten neuzen en hij heeft heel veel weg van de Epidendrum Radicans, maar de bloemetjes zijn iets rozer van kleur. Het is een erge mooie plant, hij ziet er gezond uit en er gaan steeds meer bloemetjes open.
Maar, de plant heeft ook water, voeding, licht, warmte, zon etc. nodig in bepaalde hoeveelheden. Op internet kan ik weinig vinden en dat wat ik vind spreekt elkaar vaak tegen (vb. geen direct zonlicht, kan zon goed verdragen).

Heeft iemand ervaring met de Epidendrum?
Kan iemand me iets meer vertellen over de verzorging ervan?

Alle info is welkom!

Groet,
Tineke

vr, 13/02/2009 - 17:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geef de plant volop licht en liefst zon. Een maal per week flink water en tussentijds de kluit laten drogen.

zo, 15/02/2009 - 00:06
greenvingers

hoi Tineke

Ook ik ben ben overvecht geweest,ik heb ze zien staan,persoonlijk vind ik de epidendrum niet zo heel geweldig,ooit heb ik er 1 van iemand gekregen,ik heb hem (of haar) behandeld als een phalaenopsis,doet het heel goed,maar heb hem naar een pleeggezin gedaan wegens plaatsgebrek.

wel heb ik een Vanda bij Overvecht gekocht!
Dus je Epidendrum 1x per week wat water,en goed in het licht!

Succes hoor!

Gr.CKM

zo, 15/02/2009 - 19:23
Tinus79

Hoi,

Ik heb ook met een Vanda in me handen gestaan. Maar de wortels zagen er heeeeeel slecht uit. Ze stonden in een vaas die met 10 cm water gevuld was. Kennelijk al lange tijd, want de wortels waren allemaal drijfnat en zacht en al aan het schimmelen. Echt doodzonde!
Die heb ik dus maar netjes teruggezet... 30 euro voor een vaas met een vanda die misschien niet meer te redden is.. ja, doei!
Ik hoop dat jouw vanda in een betere staat was.

Over de epidendrum.. bijgevoegd een foto van een bloemtros van mijn nieuwe aanwinst. Heeft iemand een idee van de juiste naam die bij deze mooierd hoort?

Groet,
Tineke

Verzorging Epidendrum
zo, 15/02/2009 - 21:00
RdB

Deze lijkt inderdaad heel sterk op de E. radicans maar is het niet. De radicans lijkt zoveel op de E. ibaguense dat zelfs veel serieuze sites doen alsof het dezelfde plant is. Het verschil zit hem in de lip. Bij de ibaguense is dat het bovenste deel van de bloem en bij de radicans is dat het onderste deel. Jouw bloem heeft de lip duidelijk naar bovenstaan --> ibaguense.

Bij heel veel orchideeen draaien de bloemen zich 180 graden tijdens de ontwikkeling: zo komt de lip aan de benedenzijde. Dit heet resupinate. Bij enkele draaien ze niet: non-resupinate (=niet gedraaid)

https://tinyurl.com/y5ramlee

De verzorging van beide orchideeen is gelijk.

Ruud

wo, 18/02/2009 - 14:53
Tinus79

Bedankt voor je toelichting Ruud. Dat over dat draaien van de lip en het hele woord 'resupination' kende ik niet.

Dan nog even over de naam 'Ibaguense'. Klopt het dat deze Ibaguense er in verschillende kleuren is? Want als ik kijk bij foto's en teksten over deze plant zie ik geel, oranje, rood, roze, paars.. alles komt voorbij.

En ik las ergens dat het een vrij taaie plant is, niet dood te krijgen bijna. Kan ik em dus met een gerust hart op de vensterbank boven de radiator zetten? (uiteraard zorg ik wel voor redelijke luchtvochtigheid daar) Of vraag ik dan misschien net even teveel van em?

Groet,
Tineke

wo, 18/02/2009 - 15:38
RdB

De plant heeft van nature een groot verspreidingsgebied en is erg variabel in kleur en bloemgrootte. De standaard kleur is oranjerood met wat geel. Bovendien is het in de tropen een populaire tuinplant. Dat tezamen heeft er voor gezorgd dat er een groot aantal kleurklonen ontwikkeld is. Of deze allemaal zuivere E. ibaguense zijn of ook hybrides weet ik eerlijk gezegd ook niet.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag