vlinderorchi, overlevingskans?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 01/08/2016 - 16:31
Mellinda

vlinderorchi, overlevingskans?

Beste
We hadden een orchideeplantje dat het niet meer super deed. Gezinslid wou het opgeven en had het buiten in de gietende regen laten staan voor 3 dagen, aangezien het er niet meer mooi uitzag en de persoon vond dat ie er niets meer aan had als die een gerimpeld verkleurd blad had...
Nadien heb ik me dan ontfermt over die orchidee aangezien die een hele speciale waarde heeft voor mij en de favoriete orchidee was van mijn recent overleden kat. Een maand geleden constateerde ik echter dat hij helemaal onder de wortelrot zat...Tot mijn spijt pas kunnen/mogen verpotten wanneer het zo goed als te laat was.
Uit paniek alle rotte wortels afgesneden. Tot mijn verbazing waren alle grondwortels rot en de stank was overweldigend. Besloten om met pijn in het hart ook een pseudobulb door te snijden en de orchidee te splitsen in twee planten, de ene met 1 luchtwortel en de andere met 2 luchtwortels. Die met de kleine luchtwortel is twee weken geleden op enkele dagen tijd helemaal verrot en afgestorven aangezien daar het rotten het ergst was, dus alles op de composthoop gegooid.
De andere deed het tot gisteren nog vrij goed dacht ik. Maar dan... met het benevelen wou ik zachtjes een druppeltje van zijn resterend miniblaadje afvegen (grote bladeren allemaal anderhalf maand geleden moeten afsnijden aangezien die ook aan't rotten waren). Kwam helemaal uit zichzelf los terwijl er op zich niets aan het blaadje te zien was. Heeft ook voor een wonde op mijn orchidee gezorgd aangezien dat blaadje bijna het hart van de orchidee was.
Niet beter gevonden toen om infectie te vermijden en eventueel verder rot, grove middelen gebruikt... Schaar gepakt en twee millimeter boven dat stammetje van de orchidee in dat resterende groene achterblijfsel geknipt waar mijn blad had losgelaten. Nadien direct euhm... pleisterspray gebruikt dat mensen op wonden doen zucht om dat af te sluiten van lucht...
De rest van de stam ziet er nog behoorlijk çava uit gezien de omstandigheden en heeft nog groene minuscule bultjes langs de stam, niet dikker dan een millimeter of twee. Ook heeft het nog een zijtak waar van de winter een bloem even aan had gebloeid. Deze is helemaal verhout in een lichte kleur sinds een maand. Maar geen rot te constateren op die tak of een andere verkleuring.
Ik besef dat de overlevingskansen sowieso enorm klein zijn, en dat sommige mensen mij gek verklaren dat ik nog voor dit plantje wil vechten...
Is er iets dat ik kan doen? Hoe vaak moet het plantje water hebben aangezien het alleen nogmaar twee luchtwortels heeft?
M.v.g.
Mellinda

di, 02/08/2016 - 19:08
GreenConnection

Over welke soort orchidee heb je het? Een vlinderorchidee (Phalaenopsis) heeft namelijk geen pseudobulben.

di, 02/08/2016 - 21:14
Mellinda

Het is een gele vlinderorchidee. Ben een groentje moet ik toegeven dus weet de exacte benamingen niet zo goed. De orchidee had twee stammen waar ieder apart bladeren aanhingen en onderaan de stam grondwortels. De ene kant van de orchidee deed het altijd beter dan de andere. Ik heb die twee stammen die aan elkaar vastwaren van elkaar gesneden (dacht dus dat dat pseudobulben waren). Eentje had groene bolletjes op de stam en zag er nog goed uit (de huidige), de andere van de andere stam zagen al bruin van het rot en is dus op de composthoop beland.
Op de huidige heb ik dus de pleisterspray gebruikt omdat ik ergens gelezen had in een boekje over orchideeen dat ze vatbaar zijn voor infecties als ze wondes hebben.

di, 02/08/2016 - 22:09
GreenConnection

Dan heb je het dus over Oncidium. Helaas, als je de bulb hebt 'getopt', is er weinig hoop.

wo, 03/08/2016 - 00:59
Mellinda

Toch bedankt. Is er een mogelijkheid om enigzins toch via de luchtwortels te proberen?
https://tinyurl.com/y6jxufkn
De orchidee lijkt als twee druppels water op deze. Dacht dat oncydiums alleen maar kleine bloemetjes hadden. Kon deze orchidee vroeger in haar glorie niet onderscheiden van de familie's vlinderorchideeën.

vlinderorchi, overlevingskans?
wo, 03/08/2016 - 01:02
Mellinda

Foto 2. Ik geef toe dat ie er op zich al miserabel uitziet...

vlinderorchi, overlevingskans?
wo, 03/08/2016 - 01:31
GreenConnection

De site, verwijst naar een geelbloeiende Phalaenopsis, maar nogmaals: Phalaenopsis bezit geen pseudobulben.

wo, 03/08/2016 - 03:32
Mellinda

Toch bedankt voor je antwoord.
Sorry voor die verkeerde (en onterecht gebruikte) terminologie. Was idd geen pseudobulb, ik geloofde je de eerste keer al. Heb alleen maar 1 Engelstalig boek over orchideeën waar vnl. andere orchideeënsoorten in staan.
Had ook geen enkel idee hoe die twee vertakkingen noemden onder de bladeren die opsplitsen en samen in hetzelfde stammetje vergroeid waren waar de wortels aanhangen dat doorloopt tot het blad en die groene kleine dingen vertoond zoals op de foto (wat waarschijnlijk ook de verkeerde benamingen zijn).
Ik verwacht dat ie binnenkort ook wolluis gaat krijgen. Dan is hij toch sowieso helemaal verloren. Heb een plaag door een nieuwe kamerplant, alles buiten die orchidee is ironisch genoeg al besmet op enkele dagen tijd... Enige voordeel dat ik misschien heb is dat ie geen bladeren meer heeft om op te zitten :)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag