Vraag over geen bloemen op orchidee

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 26/05/2008 - 20:15
Monvi

Vraag over geen bloemen op orchidee

Dit is eigenlijk meer dan een vraag...

Ik heb vier orchideeën. Twee Phalenopsis en twee Oncidium (die was eerst een, maar die was zo groot geworden dat ik hem in twee heb gedeeld). Ik heb ze al drie jaar en ze willen niet bloemen. Ze hadden allemaal bloemen toen ik ze kocht, maar daarna niet meer. Ik heb begrepen dat orchideeën minstens een keer per jaar bloemen geven, en zelfs dat Phalenopsis twee keer per jaar. Klopt dat?

Vorig jaar heeft mijn Oncidium voor het eerst in twee jaar bloemen gegeven. Maar sinds dan niet meer. De ene Phalenopsis had ik heel goedkoop gekocht omdat die maar een kleine stengel had met een paar bloemetjes erop en die waren bijna uitgebloeid. Toen de bloemen helemaal uitgedroogd waren en de stengel geel begon te worden heb ik hem geknipt, ik had begrepen dat je in ieder geval twee randjes nog op de stengel laat, en dat je hem niet helemaal mag weghalen. Ik kon de stengel niet laten omdat die al zo kort was. Later had ik hem verpot, omdat de stukjes hout niet meer uit zagen, en de punten van de wortels waren donker groen (ik had ergens gelezen dat je hem dan moest verpotten). Toen was die stengel per ongeluk weggevallen. En daarna dus drie jaar geen bloemen, tot twee maanden geleden. Voor het eerst een nieuwe stengel, en twee bloemetjes erop. Ik was zo blij. Maar niet lang, want die bloemen hebben niet lang geduurd (ik heb begrepen dat op Phalenopsis kunnen de bloemen weken lang mee). In dit geval was het echt niet lang. De derde bloem was niet eens uitgebloeid, maar die werd in eens helemaal uitgedroogd, geel/bruin. De stengel was zeker niet langer dan 10 cm, dus heel kort, en toen die geel werd kon hem niet zo veel knippen maar in ieder geval tot de tweede rand. Nu is de stengel ook helemaal uitgedroogd. Wat doe ik verkeert? In het begin dacht ik dat ze misschien niet genoeg licht kreeg, dus ik heb ze nu bij het raam staan. (Ik vond het inderdaad veel beter, want toen ging mijn Oncidium voor heet eerst bloeien.)

Een ander ding is dat ik vind dat ik ze vaak moet verpotten, want ik heb ergens gelezen dat je ze een keer per jaar of ander halve jaar kan verpotten, en ik heb het soms per zes maanden gedaan. Het komt omdat het potmateriaal echt niet meer goed uitziet. Zes maanden geleden ongeveer moest ik die Phalenopsis waar ik net over had, weer opnieuw verpotten. Er zat echt schimmel op de wortels. Ik begrijp het niet, hoe dat kan, ik vind niet dat ik ze te veel of te vaak water geeft. Ik ben zelfs eerlijk gezegd over het algemeen heel slecht met bloemen, omdat ik ze vergeet water te geven. Soms weken lang. Vroeger liet ik de pot onder de kraan spoelen, tot dat er water uit de gaatjes op de bodem uit kwam. Daarna zat ik de plastic pot terug in de andere pot. Sinds het verhaal met de schimmel durfde ik dat niet meer te doen, dus nu sproei ik ze water. Het gekke is dat op een web-site heb ik gelezen dat het goed is om de Orchideeën water sproeien, maar op een ander web-site dat het schimmel op de bladeren kan veroorzaken als je druppels water op laat liggen.

Vandaag moest ik me tweede Phalenopsis verpotten omdat het hout daarin ook niet goed uitzag. Heel veel wit erop (of is dat misschien kalk van het water?). Deze had ik vorige jaar van iemand gekregen, met heel veel bloemen erop en twee stengels, daarna waren er nog twee stengels gekomen. Maar nu manden lang geen bloemen meer.

Ik had twee jaar geleden ook een Masdevallia, maar die heb ik zes maanden geleden weggegooid want ik dacht na al die tijd zag die maar steeds slechter en slechter uit. Die gaf ook geen bloemen, in twee jaar tijd. Ik denk dat die ziek was, want die had zwarte vlekken en de bladeren waren geel.

Ik zat nu te denken dat misschien is het geen goede plek voor de orchideeën waar ze nu zitten, want de zon schijnt daar s’middags tot de zonondergang. Vooral nu de laatste week is het ontzettend warm in huis. Gisteren 26,5 graden in de woonkamer (ik schreef dit een paar weken geleden). We wonen op de hoogste verdieping en ons woning is heel erg warm als de zon schijnt.

Een tijdje geleden had ik gelezen dat het goed voor de orchidee zou zijn om in een terracotta pot te zijn. Dus dat had ik gedaan, al me orchideeën in terracotta potten. Maar volgens mij ging dat niet zo goed, want de potten zagen er verschrikkelijk uit, er zat iets wit een pluizig erop. Ik dacht dat het schimmel was, dus ik heb de orchideeën teruggezet in de plastic potten (warme ze uit de winkel komen) en de plastic pot gewoon in een mooie keramische pot. Wat zou eigenlijk een goede pot zijn?

Ik heb nog een vraag. Ik heb een zak potmateriaal voor orchideeën in een gewone tuincentrum gekocht. Een zo’n roze zak, Substral. Maar volgens mij zit er meer turf in dan houtstukken, en ik vraag me af als dat goed is?

Dat was het eigenlijk. Ik zou heel graag willen weten was ik kan doen, want ik vind orchideeën heel mooi, maar ik weet eigenlijk weinig van.

(Foto is op de kleine Phalenopsis, maar ik heb ook meerdere fotos)

Vraag over geen bloemen op orchidee
ma, 26/05/2008 - 22:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pfffffff......het lijkt door al dat verpotten, dat jouw orchideeen niet aan bloeien toekomen, maar constant bezig zich te herstellen van de vorige oppotsessie! Laat je planten eens rustig 2/3 jaar in dezelfde pot staan; een mengsel met veel bark is heus niet zo snel verteerd. Geef wel heel regelmatig water ( 1 x per week) en hou Phalaenopsis uit de zon.

Voor verdere info over verzorging kun je het beste 'Phalaenopsis' intikken rechtsboven in het zoekvenster. Je krijgt dan een schat aan informatie van de laatste jaren besproken, hier op het forum. Als je daarna nog vragen zou hebben, kun je ze altijd stellen.

di, 27/05/2008 - 12:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Enkele puntjes aanhalen:

Eerst en vooral, Phalaenopsis, Oncidium en Masdevallia vragen elk een andere verzorging.
Phalaenopses worden warm gekweekt, Oncidium daarentegen mag in de zomer naar buiten, moet dan tijdens de groei voldoende water en mest hebben en wanneer de bulben volgroeid zijn en wanneer het te koud wordt gaan ze terug naar binnen in een koele ruimte en krijgen ze een rustperiode tot wanneer er nieuwe bloemstengels komen.

Masdevallia heeft graag genoeg luchtbeweging en staat ook koeler.

Groene punten aan de wortels is heel normaal, dat zijn de groeipunten.

Iets wit pluizig op de bladeren wijst op wolluis en moet behandeld worden.
Op de site van NOV kan je heel wat vinden over de verzorging van de verschillende planten. https://tinyurl.com/y3ovkpmk

En zoveel verpotten is absoluut niet goed, Phalaenopsis kunnen lange tijd in hun potje blijven staan, hoe krapper ze staan, hoe beter ze bloeien.

vrgr

do, 29/05/2008 - 21:31
Monvi

Foto mijn tweede Phalenopsis. Ik heb ze alleen verpot omdat de stukjes hout niet meer goed uitzag. Maar misschien mankeerde niets met het potmateriaal. Ik dank omdat het wit uitzag. Is dat schimmel, of komt het misschien door te veel kalk in het water? Wat kan ik daaraan doen?

Monvi

Vraag over geen bloemen op orchidee
do, 29/05/2008 - 21:35
Monvi

Ook foto van mijn tweede Phaleopsis. De bladeren zien er niet goed uit.

Monvi

Vraag over geen bloemen op orchidee
ma, 02/06/2008 - 22:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het wit op de bark is kalk en onschuldig. Wel denk ik dat de planten veel te droog staan. Het blad rimpelt door de droogte. Als je de kluit 1 x per week dompelt, heb je zo weer gezonde planten.

Onderwerp gesloten