Vraagje verzorging Phalaenopsis en Dedrobium

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/06/2003 - 15:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vraagje verzorging Phalaenopsis en Dedrobium

Enkele maanden geleden kocht ik voor het eerst een Phalaenopsis en een Dendrobium. Dat heb ik enkele weken gelede weer aangevuld met nog een Phal. erbij.
Nu zoek ik overal (waar mogelijk) informatie voor verzorging e.d., maar merk dat men soms heel pietje secuur werkt en soms heel algemeen.

Daarom, hier enkele vraagjes.
Men schrijft vaak om niet te veel,niet te weinig water toe te dienen ( één keer per week onderdompelen in lauw water...laten uitlekken ).
Heb ik gedaan...maar als ik nu kijk naar de wortels ( zichtbaar door het plastic potje ) zie ik het wortelgestel goed vochtig is ( Condens tegen de wand ). Deze orchideeën groeien toch op bomen..waar het wortelgestel nooit kliedernat kan blijven ? . De plastic pot staat bij mij in een overpot die redelijk goed aansluit. Is het niet beter om een grote overpot te gebruiken ? Is een onderschaaltje met water (verdamping onder de plant) aan te bevelen?.
Intussen is mijn Dendrobium (Emma Gold ) uitgebloeid. Wat kan ik nu het beste doen om volgend jaar weer bloemen te krijgen ?.

wo, 25/06/2003 - 16:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Laatst heb ik mijn Phalaenopsis op seramis gezet. Hierbij heb je een pinnetje dat aangeeft wanneer ie weer water nodig heeft. Het info-boekje van seramis geeft aan dat de orchidee op seramis perfect werkt. Mijn phal. leeft nog steeds en bloeit ook in volle gang. Dan weet je in ieder geval zeker of je het goed doet.

Groetjes Yil

wo, 13/08/2003 - 13:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat is seramis?, zou ik dat ook in Spanje kunnen kopen want ik heb namelijk het zelfde probleem met water geven.
Ik laat de pot altijd goed uitlekken, maar soms na 2 weken zit er nog condensin de pot.

wo, 22/02/2006 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met seramis heb ik goede ervaringen waar het een palm betreft. Hoewel ik vindt dat je toch nog vrij regelmatig water moet geven. Sinds kort gebruik ik het ook als drainage voor Phal. Om het echt te gebruiken zoals bedoeld, durf ik eerlijk gezegd niet. Vanuit de site van Seramis waarschuwen ze ook dat je bij het gebruik met orchideen voorzichtig voor vocht moet zijn.
Het stafje als teken voor het water geven heb ik geen goede ervaringen. Dat geeft veel te snel aan dat je water moet geven. Gevolg: te nat. Ik doe het dus nu weer "op gevoel".

Onderwerp gesloten