Vragen over phalaenopsis

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 13/01/2007 - 14:27
vissie26

Vragen over phalaenopsis

Hallo allemaal,

Ik ben al mijn halve leven bezig met Orchideeen. Ik heb nu 3 phalaenopsis. 1 ervan heeft een keiki op een oude bloemstengel. Met 2 blaadjes en 1 beginnend blaadje en 2 lange wortels. Moet ik ze er al afhalen en oppotten en hoe doe ik dat?

Mijn andere wilde bloeien. Alleen de meeste knoppen zijn vroegtijdig verdord en het enigste bloempje is snel verwelkt. Heeft dit te maken met het donkere jaargetijde?

De derde orchidee ontwikkelt 2 bloemstelen met knoppen. Hoe kan ik voorkomen dat ook deze uiteindelijk toch niet bloeit?

Alle bladeren zijn lekker vlezig en hangen niet. Alle planten hebben dikke groene wortels. Een keer per week dompel ik ze kort onder en laat ze eerst uitlekken alvorens ze in de pot terug te plaatsen.

Mijn huis is in dit jaargetijde vrij donker. Temp in de nacht is 17 graden en overdag 21 graden. Tussen het dompelen zorg ik dat ze goed opdrogen voordat ze weer water krijgen. Aan mest krijgen ze heel af en toe gedroogde koemest.

za, 13/01/2007 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk toch allemaal door lichtgebrek.
Zet ze zo licht mogelijk!

za, 13/01/2007 - 17:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

De keiki kan best bij de moederplant blijven tot er meer licht is en alles weer goed gaat groeien.
Zoals hierboven vermeld kan het donkere weer een rol spelen bij de verdorde bloemknoppen, nochtans moet ik opmerken dat ik op het ogenblik veel hybriden heb met veel bloemknoppen waarvan geen enkele het laat afweten. Mijn planten staan wel allemaal aan grote ramen.
Met gedroogde koemest heb ik geen ervaring, voor de orchideeën neem ik speciale orchideeënvoeding ofwel vloeibare voeding voor kamerplanten maar dan de helft van de concentratie.

vrgr

vr, 19/01/2007 - 17:28
margriet53

Hallo orchidfrend,
Ik heb zelf zo'n 15 phalaenopsissen. Ze bloeien lang en mooi, ook nu. De temperatuur kan het bijna niet aan liggen. Als ze voor een raam staan, bij mij staan ze op het westen, krijgen ze voldoende licht, maar zou het aan het water kunnen liggen. Ik maak in een emmer met een paar handen eikenblad of turfmolm, zuur water. Zo'n week laten staan, en dan gebruiken en het water steeds aanvullen en doorroeren. Na 3 maanden weer opnieuw beginnen met turf of eikenblad. Sinds ik dit doe, bloeien mijn phala's lang, mooi en veel. Ik heb er één met 5 bloemstengels met prachtige bloemen die heel lang blijven. Ze krijgen bij mij, elke dag zo'n twee vingerhoedjes water en eens in de 3 weken orchidmest verdund in water, ook die twee vingerhoedjes. Ook mijn andere orchids, bijvoorbeeld een cambria, bloeit nu met 5 bloemstengels, 2 nog in knop, 3 prachtig bloeiend. Orchids houden niet van kalkhoudend water, dit gaat een tijd goed, maar dan is het opeens gedaan. Ik hoop voor je dat dit het is. Veel succes, Margriet

vr, 19/01/2007 - 17:51
greenvingers

Hallo Margriet

jouw methode spreekt mij wel aan!
Maar hoe kom ik aan turf,en eikenblad?

Ik heb geen idee?
wil je mij dat uitleggen?/
Gr.Carla

vr, 19/01/2007 - 18:01
margriet53

Natuurlijk Carla,
Turf is gewoon turfmolm dat je kunt kopen bij een tuincentrum. Bij ons verkopen ze dat in kleine baaltjes van een kilo of zo. Je maakt wat los van de kluit, zo'n 4 - 5 handen en dat doe je in een emmer. Wat ook gaat is ergens in een eikenbos dood blad verzamelen, dat gaat eigenlijk nog beter, en daar hetzelfde mee doen. Ik woon vlak bij een groot eikenbos, dus voor mij geen probleem. Van de zomer ben ik met turf begonnen en dat gaat ook prima.
succes.
Margriet.

vr, 19/01/2007 - 18:16
greenvingers

Dank je wel margriet
ik ga het ook eens proberen!
Gr.Carla

vr, 19/01/2007 - 19:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn Phalaenopsis doen het al minstens 20 jaar met gewoon water van de kraan en zien er nog steeds prachtig uit. Als ze op tijd nieuw substraat krijgen en goed verzorgd worden is dit ok.
Alleen mijn vleesetende planten krijgen regenwater omdat die het nodig hebben.

vrgr

vr, 19/01/2007 - 23:56
margriet53

Hallo Joanna,
Dat werkt blijkbaar ook goed, maar niet elke nederlandse kraan geeft hetzelfde water. Ik heb ervaren dat 'zuur' water het zeer goed doet bij welke orchideeen dan ook. Maar als ze het bij jou op gewoon kraanwater doen, gewoon zo houden toch.

groetjes,
Margriet

Onderwerp gesloten