Wanneer verpotten?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/07/2007 - 15:53
fleurtje23

Wanneer verpotten?

Ivm ziekte heb ik een orchidee van iemand meegenomen. Ik heb geen ervaring met deze planten. Er zijn luchtwortels en door de gaatjes aan de onderkant groeien ook wortels. De overige wortels zijn mooi lichtgroen en zit nog substraat tussen. Is dit nog voldoende of moet er al verpot worden en zo ja moet dit dan een grotere pot zijn? Waar kan ik doorzichtige potten kopen, ook gewoon bij het tuincentrum of bij een speciale kweker?

di, 03/07/2007 - 18:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Fleurtje23,

Om wat voor orchidee gaat het? Als we dat weten kunnen we je betere raad geven.

Meestal is als je gaat verpotten een grotere pot niet nodig. Doorzichtige potten zijn te koop bij https://tinyurl.com/y6bbvw6o. Orchideeën hebben speciale orchideeëngrond nodig. Afhankelijk van welke soort orchidee het is, moet je ook de orchideeëngrond aanpassen.

groetjes,
Blue

di, 03/07/2007 - 18:55
fleurtje23

Hoi Blue,

Het is volgens mij een bekende soort. Vlinderorchidee, zegt je dat wat misschien. Hij stond buiten en heeft een klein beetje geel op een blad. Ik heb hem een beetje mest gegeven, hopelijk trekt dat geel dan weg.

wo, 04/07/2007 - 21:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Fleurtje23,

Vlinderorchidee is de Nederlandse naam voor Phalaenopsis.
Een Phalaenopsis verpot je normaal 1 keer in de 2a 4 jaar. Omdat je niet weet hoelang jou Phalaenopsis al in dezelfde orchideeëngrond staat kan je hem het beste gewoon verpotten. Orchideeëngrond kan je bij de orchideeënkweker of in een tuincentrum kopen. Als je grond in een tuincentrum koopt is het verstandig om het grove gedeelte te gebruiken. Er zit in zo'n zak van het tuincentrum heel veel poedergrond bij en een Phalaenopsis heeft dit niet nodig.

Voordat ik begin met verpotten zet ik de orchideeëngrond een paar minuten in de magnetron om alle eventuele beestjes die erin zitten te doden. Wel eerst weer laten afkoelen voordat je de grond gaat gebruiken.

1. Verwijder de plant voorzichtig uit de pot
2. Maak de pot goed schoon
3. Wortels van een Phalaenopsis moeten zilvergrijs/groen zijn en hard aanvoelen, verwijder alle wortels die slap/hol en bruin zijn.
4. Doe voorzichtig de wortels in de lege pot
5. Vul de pot met de nieuwe orchideeëngrond (de plant mag niet wiebelen ander groeit hij niet)
6. Geef de plant water en laat hem heel goed uitlekken

Over hoe vaak en hoe je een Phalaenopsis water moet geven staat onder het bericht "Phalaenopsis, help!"

Mest geven doe je met speciale orchideeënmest van bv. Pokon. Op de verpakking staat hoeveel en hoe vaak je mest moet geven.

Je zegt dat de Phalaenopsis buiten heeft gestaan, dat kan wel eens de oorzaak van de gele plekken op het blad zijn. Een Phalaenopsis wil wel graag op een licht plek staan maar van direct zonlicht in de periode 1 april 30 september (zomer) kan je brandplekken in de bladeren krijgen. Staat ook onder het bericht "Phalaenopsis, help!"

groetjes,
Blue

di, 03/07/2007 - 19:50
fleurtje23

Hoi Blue,

Bedankt voor de vele tips. Zal eens gauw naar het door jouw aangehaalde 'Help' stukje kijken.

Groetjes, Fleurtje23.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag