wortelrot? verpotten?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/04/2003 - 13:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

wortelrot? verpotten?

Mijn phalaenopsis (amabilis?) heeft boven de "grond" een stuk of 5 korte wortels van ongeveer 4 cm lang die mooi lichtgroen/wit en stevig zijn. De oudere wortels die de pot in groeien zijn echter donkergroen en op sommige plaatsen ziet het er wat verschrompeld en soms zompig uit. Is dit wortelrot? Moet ik mijn orchidee verpotten? Ik ben nog niet zo lang geleden met orchideeen begonnen en heb dus geen idee... Alle hulp is welkom dus!

Inez

do, 10/04/2003 - 17:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

ja het is inderdaad wortel rot dat betekent dat u onmiddelijk de plant moet gaan verpotten want anders gaat hij helemaal dood

een tip

geef de plant wat orchideeen voedsel daar knapt de plant van op maar verpotten dat is echt nodig orchideeen voedsel is wel te krijgen bij een tuincentrum

suc6 ermee

do, 10/04/2003 - 21:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daar was ik al bang voor: ondanks het feit dat de plant knoppen heeft die uitkomen, gaan de bloemen die al uitgekomen zijn langzam verdorren...

In dat geval mijn volgende vraag: ik heb al de nodige literatuur opgezocht over ompotten, maar die stukken spreken elkaar soms tegen. Heeft er iemand tips of dingen waar ik op moet letten?

Nogmaals heel erg bedankt!

Inez

zo, 11/05/2003 - 03:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geachte Inez,

Jouw phalaenopsis moet inderdaad verpot worden, maar vrees niet, als je na het verpotten de water toevoer even rustig houdt dan zal hij op de bestaande wortel uistekend verder kunnen.

Ik neem aan dat het een hybride is, die kunnen meer mest hebben dan botanische ( die hebben een afgemeten mestschema nodig), begin er na verpotten niet te snel mee, daar er in goede orchideeën potgrond meststoffen en sporen elementen verwerkt zit.

Na verpotten een week geen watergift en na een maand (beperkt mesten) tot september/oktober dan geen meststoffen meer toedienen en langzaam de watergift terug brengen tot de lente.

Vriendelijke groet,

Karen

wo, 14/05/2003 - 14:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Karen,

Ondertussen heb ik al verpot, en als ik jouw post lees, heb ik wel ongeveer die methode aangehouden. Ondanks het feit dat de Phalaenopsis een groot aantal bloemen heeft verloren, staat alles er weer mooi bij! De bloemen die dor waren geworden en waren gaan hangen staan nu weer mooi rechtop.

Bedankt voor je hulp!

Inez

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag