Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/01/2008 - 13:34
Sandy123

Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???

Heb hier een fotootje van één van mijn zaaddozen.
Nu is mijn vraag hier aan één van de kenners. Wanneer is deze groot genoeg om te zaaien?
Ik zou graag eens willen proberen met één groene en de res met gele zaaddoos.
Heb er aan éne plant toch zeven staan, kan dus wel eens testen :)

Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???
za, 19/01/2008 - 14:00
Sandy123

Hier nog een paar fotookes van mijn nieuwste aanwinsten:

Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???
za, 19/01/2008 - 14:00
Sandy123

Nog een andere

Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???
ma, 21/01/2008 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Sandy,

Je kan niet aan de grote van een zaaddoos zien of het tijd is om een groene zaaddoos te zaaien. Je hebt de datum nodig van wanneer je de bloem hebt bevrucht. Een Phalaenopsis zaaddoos is gemiddeld na 9 maanden rijp. Na 2/3 van de rijping is het mogelijk om een nog groene zaaddoos te zaaien. Voor een Phalaenopsis zou je dan uitkomen op ±6 maanden na de bevruchting. Weet je wat het nadeel is van een groene zaadoos zaaien? Weet je hoe je moet zaaien?

Een zaaddoos maken is voor de plant een geweldige krachtsinspanning, 7 zaaddozen aan 1 plant is wel erg veel. Twee per plant is toch wel het maximum, meer gaat ten koste van de kwaliteit.

Groetjes,
Blue

di, 22/01/2008 - 08:46
Sandy123

Ik heb wel gemerkt dat bij de planten die het niet aankunnen, er maar eentje aankomt.
De plant waar er 7 aanstaan is één van mijn oudste planten en ook mijn sterkste. Hoe komt het eigenlijk dat de bevruchting bij de ene plant zeer goed lukt!en bij de andere nix?! weet jij dat?
Mijn orchideeen zijn allemaal bevrucht 14 november. Ik zal dus nog even moeten wachten voordat ze rijp zijn :( !
Heb al verschillende handleidingen afgedrukt van het internet om orchideeen te zaaien.
Vooral https://tinyurl.com/y5e7unnb was een interessante en heb ik via hier leren kennen.

sandy

di, 22/01/2008 - 10:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik veronderstel dat het hier zaaddozen betreft van Phalaenopsis hybriden en dan vraag ik mij af wat je kunt doen met zoveel zaaddozen. Je kan slechts een héél klein beetje zaad gebruiken van 1 zaaddoos, daar heb je al heel wat plantjes mee als het lukt.

vrgr

di, 22/01/2008 - 13:01
Sandy123

Ik was aan het testen (eerste keer).
Heb wel gemengd, niet alles met dezelfde bloemen gemixt.
Heb inderdaad maar een beetje zaad nodig, maar als ik er verschillende heb, is het altijd leuker dan eenzelfde soort hé :)
En ik kan er andere mensen misschien plezier mee doen.

groetjes sandy

di, 22/01/2008 - 16:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je met dezelfde bloemen steeds gaat kruisen zul je zien dat ze steeds erg zullen varieren als er na enkele jaren een bloem in komt. Moet je maar in de gaten houden hoeveel verschillende kleurvariaties en bloemvormen er zijn in een zaaisel van een zaaddoos.

Groet Maarten

di, 22/01/2008 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het klopt dat de ene Phalaenopsis zich soms veel makkelijken laat bevruchten dan de ander, dit is genetisch bepaald. Er zijn zelfs planten waarvan de bloemen zich helemaal niet laten bevruchten, deze zijn dan steriel. Steriele planten zijn alleen maar te vermeerderen in een laboratorium. Niet elke plant (ook al zijn die niet steriel) is afkomstig uit zaad maar uit meristemen. Als je 2 verschillende planten (binnen een bepaalde groep) wil kruisen gebeurd dit met zaad.

Het volgende stuk heb ik een keer op internet gevonden over meristemen.

Sinds de mens de Orchidee graag in zijn huis heeft staan, is het interessant voor kwekers om aan die vraag te voldoen en er zijn brood mee te verdienen.
Er werd daarom gezocht naar een snelle manier van vermeerderen. Die is voor veel soorten gevonden in het zgn. meristemen. Dit houdt in dat van een plant het groeipunt gezocht wordt. In dit groeipunt vindt celdeling plaats, de oorsprong voor de nieuwe plant. Als dit groeipunt, door ingrijpen van de mens gesplitst wordt, start de plant opnieuw de celdeling. Zo ontstaat de kiem voor een nieuwe plant. Deze splitsing kan enkele keren herhaald worden.
Het voordeel van meristemen is, dat de genen van de mooiste, meest geschikte planten worden doorgegeven. Zo ontstaan er uniforme planten.
Bij de meeste orchideeën kan men meristemen toepassen. Dit gebeurt in gespecialiseerde bedrijven. Als jonge plant komen deze binnen bij de kweker. Echter is het tot nu toe nog niet gelukt om Paphiopedilum te meristemen.

Groetjes,
Blue

wo, 23/01/2008 - 13:35
Sandy123

Heb er nog eens twee geprobeerd. :) ik kon het gewoon niet laten.
Heb volgende twee gemixt. Ik hoop dat één van de twee één zaaddoos produceert. Heb maar van elke plant één bloem gebruikt.

mama :)

Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???
wo, 23/01/2008 - 13:34
Sandy123

papa

Zaaddoos rijp? +nieuwe aanwinsten :) HALLO???
Onderwerp gesloten