brocoli en spruiten

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/08/2006 - 01:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

brocoli en spruiten

Aan de wortels zijn veel kleine knollen, de bladeren van alle koolplanten hangen flauw en verdrogen .Dit zou de knolziekte zijn en gedurende 10 jaar kan men op die plek geen kolen meer winnen .Is aan deze ziekte iets te doen ?

vr, 25/08/2006 - 11:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Knolvoet betekent dat je wel kan ophouden met op die grond koolplanten te zetten.
Ik las ervan dat die ziekte ontstaat door onhygiënische teelt en door geen goede PH waarde van de grond. En ook adviseert men het telen van afrikaantjes die dan worden ondergeploegd.
Ik ben gestopt met kool en ben overgestapt op erwten, uien, krootjes, capucijners en kruiden. Want volgens mij is er geen middel tegen knolvoet.
Frans.

za, 26/08/2006 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Frans
Wat jij beschrijft is inderdaat knolvoet. Dit is een schimmel die in de grond zit en aktief wordt wanneer de temperatuur gaat stijgen Om tevoorkomen dat koolplanten hierdoor aangetast worden kun je kiezen voor vroege rassen Dit lukt goed bij bloemkool,spitskool,rodekool,savoyekool en koolrabie mits deze in februari worden gezaaid en eind maart worden uit geplant Doe dit zaaien wel zelf dan weet je zeker dat je vroege rassen hebt
Bij wittekool en spruiten wordt het moeilijker omdat deze later zijn De vroegekool soorten zijn namelijk al eind juni begin julli oogstbaar dit is de tijd dat het warmer word buiten en de knolvoet schimmel aktief wordt Wittekool en spruiten zijn later oogstbaar dus het risico wordt alweer groter Om de schimmel kwijt teraken mag je inderdaad minstens 8 jaar geen kolen telen op dat stuk maar dan is het nog niet zeker dat je er vanaf bent Mocht het toch nog gebeuren dat je last krijgt van knolvoet geef dan veel water mischien komt de plant er dan overheen aanaarden wil ook wel eens helpen Een beetje kalk in het plantgat doen verkleint de kans op aantasting ook maar verder valt hier weinig aan te doen
succes en veel tuinplezier toe gewenst Wil

Onderwerp gesloten