Composthoop

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/03/2009 - 00:05
Mullie

Composthoop

Hallo allemaal,

Er is al behoorlijk wat geschreven en ik heb het tamelijk nauwkeurig bijgehouden, maar toch een paar concrete vragen over wat er op de composthoop kan. We redden het erg goed met het tuinafval, maar sinds een dag of twee ben ik begonnen om ook in de keuken het onderscheid te maken. Dus rauwe, ongekookte groenten en fruit wel op de hoop, gekookte niet (dus in de gft-container). Dit klopt toch? en hoe zit het ook al weer met koffiefilters en brood, kan dat op de composthoop? Ik heb onlangs gelezen dat bestrijdingsmiddelen op aardappelschillen ook afgebroken worden op de hoop, iemand er een mening over?

En dan heb ik nog een vraag: heeft iemand ervaring met het zogenaamde plantje paardentaart'(of kattenstaart). Zeer besmettelijk plantje dat via de wind overal sporen achterlaat, en wij hebben er last van. Nu wil ik dit jaar de moestuindelen in de tuin uitbreiden, maar viavia kunnen we aan het bestrijdingsmiddel komen om van die rotplantjes af te komen. Alleen kan dat pas in mei gespoten worden, op twee windstille dagen, want je schijnt er alles mee dood te krijgen. In hoeverre heeft iemand ervaring of dit eerder kan of wat de gevolgen voor het komende jaar zijn voor de moestuin? voor de goede orde: we moeten het echt platspuiten, anders kan ik sowieso naar mijn moestuin fluiten!

vr, 06/03/2009 - 08:05
geertbuttiens

hallo
voor mij mogen ook ongekookte groenten op de hoop , anders ga je er niet veel kunnen opgooien
koffie en filters zeker maar kies dan voor die bruine en geen gebleekte
aardappelschillen hebben wel het nadeel om in je hoop uit te lopen
Kattestaart kan je best aanstrijken met een produkt op basis van glyfosfaat , die zijn vrij op de markt , verhouding 1/1 ; handschoenen en een masker , met een kwast lukt het ook , de plant moet goed ontwikkeld zijn maar ook niet te oud
meestal groeien deze kattestaarten op slechte of dooie grond
groetjes geert

vr, 06/03/2009 - 10:12
RdB

Kattenstaart en Paardenstaart zijn twee totaal verschillende planten. De eerste is Lythruminfo-icon salicaria en de tweede Equisetum arvense oftewel Heermoes. Waarschijnlijk bedoel je de laatste? Lastig te bestrijden maar met bovenstaande methode in het voorjaar en consequent alles te verwijderen schijn je ze uiteindelijk te kunnen uitputten.

Composthoop: ik composteer alle keukenafval inclusief koffie (het wel of niet gebleekt zijn maakt daarbij niet uit) en aardappelschillen. De laatste hebben inderdaad wel eens de neiging uit te lopen. Jonge planten trek ik dan uit en gooi terug op de hoop.

Ruud

vr, 06/03/2009 - 10:22
Mullie

Dank voor de reacties!Mooi, dat scheelt weer ruimte in de GFTbak.
Het verhaal over heermoes kan ik wel wat mee, de verwarring zit hem in het feit dat iedereen hier in de buurt dat stomme plantje een eigen naam heeft gegeven en hardnekkig volhoudt dat zijn/haar naam klopt, vandaar mijn tweetalige aanduiding. We kunnen er een goedje voor lenen dat niet in NL verkrijgbaar is en het schijnt goed te werken. En inderdaad, de plantjes zijn voornamelijk op een plaats die jarenlang als afvalhoop is verbruikt door de vorige bewoners. Maar na ruim 3 jaar iedere week die kl...plantjes uit de grond getrokken te hebben ( en daarbij de wortels van minstens een meter lang, zo'n kronkelig goedje)ben ik het wel beu. We hebben het dus over heermoes? het zou wel aardig zijn om dat eens te weten!

vr, 06/03/2009 - 12:05
RdB

Juiste naam is inderdaad Heermoes. De naam paardenstaart slaat eigenlijk op de familie maar komt ook terug in een aantal verwante paardenstaarten.

Voor NL-namen zie b,v,:

www.natuurcijfers.nl/namen.htm

https://tinyurl.com/mk8qdl

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag