fruitboom in kleine tuin

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/04/2011 - 18:36
zondag

fruitboom in kleine tuin

Hallo,
ik heb een kleine stadstuin van ongeveer 25 m2 op het zuidwesten. Nu wil ik hier graag een boompje in zetten dat niet te groot wordt (niet groter dan de tuin zelf..), maar wel mooie bloesem geeft in het voorjaar en wat schaduw in de zomer. De boom moet echter niet zoveel schaduw geven dat ik helemaal geen zonlicht meer de tuin in krijg.
Een kweker adviseerde mij een fruitboom, omdat de kronen daarvan vaak nog relatief veel licht doorlaten. Een hoogstam lijkt me dan het meest geschikt, omdat je daar dan nog onderdoor kunt lopen en de boom op die manier in de tuin zelf weinig ruimte inneemt.

Nu is mijn vraag: wat zou voor zo'n kleine tuin een schikte en gemakkelijke boom zijn?
Appel, peer of misschien een pruim? Zijn er voor-of nadelen bekend waar ik rekening mee moet houden als ze op zo'n klein oppervlak staan?

Alvast dank voor uw advies!

zo, 24/04/2011 - 23:41
guy_fruit

Een hoogstam- en halfstam zijn NIET geschikt voor jouw tuin! Die is te klein daarvoor.

Mijn advies is een laagstam pruimenboom van het ras 'Opal' te planten. Die is zelfbestuivend en wordt toch nog ca 3-4 meter hoog.

Tip:
https://tinyurl.com/y4xyjqs3

Guy

ma, 25/04/2011 - 20:18
zondag

Beste Guy,

hartelijk dank voor uw advies.
Ik begrijp dat een hoge fruitboom geen optie is. Een laagstam geeft voor mij echter het probleem, dat hij breed is aan de onderkant, en ik deze ruimte eigenlijk wil benutten voor andere planten rondom de boom.
Waarschijnlijk is de enige optie dan een dakboom. Dit vond ik in eerste instantie te strak.
Maar misschien zijn fruitboompjes ook in dakvorm mogelijk? Ik las wel over een dakpruim en dakmoerbei (deze laatste dan zonder vrucht)?

Vriendelijke groet,
Merel

ma, 25/04/2011 - 23:44
guy_fruit

Fruitbomen in dakvorm zijn ook mogelijk, maar vermoedelijk niet gemakkelijk te vinden. Enkel van moerbei wel algemeen te bekomen.
Je kan ze zelf ook vormen en dan moet je niet zoeken.
Ook een druivelaar zou je daarvoor kunnen leiden.
Is een pergola of loofgang met een druivelaar, kiwi's of kiwibessen misschien de oplossing?

Guy

Onderwerp gesloten