Tuinbonen oogsten

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/05/2010 - 15:37
Xada

Tuinbonen oogsten

Mijn tuinbonen zijn klaar om te oogsten. Maar nu vraag ik me af of ik gelijk de hele plant moet verwijderen of komen er als ik de grootste bonen heb verwijderd boven aan de plant nieuwe bonen?
Alvast bedankt.

ma, 24/05/2010 - 17:05
anja176

Kijk op www.plantaardig.com/...tijd-voor-tuinbonen-fotoreportage.
Veel informatie .Ik dacht eerst dat dit een vraag van vorig jaar was,het kwartje viel niet meteen,je hebt dus een kas.wauw,ik ben hartstikke jaloers,mijn bonen komen nu net boven de grond uit,moet dus nog even wachten.Nee,niet de plant verwijderen,liefst de meest jonge bonen plukken,deze zijn het malst,je kunt nog een hele tijd doorplukken.En denk aan handschoenen,door het looizuur(tannine)krijg je zwarte handen.groetjes,anja

di, 25/05/2010 - 00:17
Xada

Hallo Anja, alvast bedankt voor je antwoord. Het is het eerste jaar dat ik een moestuin heb, en mijn buurman helpt me met advies. Maar ik heb hem al een paar dagen niet gezien, hij was er steeds als ik weg was. Hij woont namelijk niet naast me maar heeft zijn schapen daar lopen en ook heb ik nog wat een taalprobleem. Maar mijn planten hebben zwarte stippels op hun blad. Ik ben nu de grootste bonen aan het oogsten, maar zie weinig kleintjes. Komen die dan nog of kan ik beter nog een keer zaaien.
En ik heb ook geen kas, maar we zaaien hier het hele jaar rond. Gewoon in het juiste gebied gaan wonen.
Groetjes, Janneke (Portugal)

di, 25/05/2010 - 04:07
anja176

Ja hoor Janneke,maak me maar nog meer jaloers..haha,Portugal,heerlijk zeg,ik wist niet dat het klimaat daar swinters zacht genoeg was om nog door te kunnen tuinieren,wel dat het stukken beter is dan hier,zucht...Ik heb nog nooit zwarte plekken in mijn bonen gehad,ik weet ook niet hoe lang je ze hebt staan,inderdaad ,het klimaat zal een rol spelen,bodemgesteldheid enz,ik beloof je in de loop der dagen dit op te zoeken maar inderdaad,bonen zijn eenjarig,zullen vast niet het eeuwige leven hebben,dus nieuwe zaaien is altijd oke,maar ik weet weinig van tuinieren in jouw klimaat,ik ga er dus stevig op los googelen voor je probleempje,als je het leuk vind kun je mijn web-site bekijken onder het kopje tuintjesgedoe,deze week komen er foto,s bij van mijn moestuin. www [dot] anjalavalleatjouwweb [dot] nl,groetjes vanuit het (ook wel)zonnige limburg,anja

di, 25/05/2010 - 13:28
Xada

Hallo Anja, je link naar je website doet het niet, heb je misschien iets verkeerd geschreven? Want ik ben best wel nieuwsgierig.
Ik heb mijn bonen in januari geplant.
Als je onder de rivier de Taag woont en niet in de bergen heb je hooguit drie of vier dagen met nachtvorst (-2/3 graden). Ook mijn kippen leggen het hele jaar door eieren. In het noorden is het 's winters te koud.
Mijn website is: https://tinyurl.com/y2sgnc62 Ik zal ook wat foto's gaan maken van mijn moestuin.
Groetjes, Janneke.

di, 25/05/2010 - 15:25
Bushdoctor

Ik heb even gezocht en dit is Anja's website: https://tinyurl.com/yyt28n3f
(Er is trouwens een Anja Laval die heeeeeeel ander materiaal op het web zet! Hahah!)

Wat een leuke post is dit geworden zeg! De ene woont in Portugal en de ander gaat er op vakantie. Je hebt wel even voor paniek gezorgd hier, door in eerste instantie niet te zeggen dat je in een warmer land zat. Ik dacht dat ik iets geweldig fout had gedaan met mijn eigen boontjes. Gelukkig niet dus.

Looizuur in bonen... weer wat geleerd. :)
Groeten!
John.

wo, 26/05/2010 - 12:38
anja176

Hoi Janneke,ook ik kan je web-site niet vinden.Als ik https://tinyurl.com/y2sgnc62 intoets krijg ik heel veel vakantie aanbieders te zien en een boerderij van een nederlands echtpaar maar zij heet Gemma,(zij heeft trouwens ook een leuke hyves,misschien leuk voor jou om te lezen).Het viel me op dat er best veel nederlanders zijn die dit kikkerland de rug toekeren en naar het zonnige portugal gaan enne,kippen die het hele jaar door leggen,jeetje,het klinkt allemaal als het hof van eden daar bij jullie.Op dit moment,(we hebben een paar heel zonnige dagen gehad hier in Limburg)regent het weer pijpenstelen(26-5) en zal ik mijn geplande taken in de tuin weer even opschorten,zucht..Gelukkig heb ik gisteren nog enkele foto,s gemaakt van mijn moestuin en zal deze dan ook vanavond op mijn web-site zettten,Salute(ik dacht zo portugees te groeten)Anja

wo, 26/05/2010 - 12:43
anja176

Bushdokter:he John,bedankt voor je reactie,ja erg he ,er mag in mijn naam absoluut geen spatie voorkomen anders kom je bij een enge duitse dame die volgens mij zelden of nooit tuiniert,maar bedankt,gr,anja

wo, 26/05/2010 - 14:40
Xada

Vreemd, bij mij komt hij er goed voor. Maar probeer dan eens https://tinyurl.com/y3uqg4x2
dat is dezelfde site.
Ik ben nu bezig om alle planten te verwijderen en de bonen eraf te halen en te verwerken. Best wel veel werk, maar wel leuk. We hadden hier één dag een behoorlijke wind (windkracht 4) en mijn paard had de moestuin gevonden, dus veel geknakte planten, maar gelukkig verder weinig schade.
Zelf kon ik niet meer tegen het koude weer in Nederland en ben dus vertrokken en gelukkig hier heel goed terecht gekomen en opgenomen in de gemeenschap. Ik kan me niet beter wensen. Zelfs als ik mijn honden een keer een standje geef omdat ze teveel blaffen krijg ik op mijn donder, want een hond mag ook praten. Ik ga niet weer terug naar Nederland. Het enigste nadeel (of voordeel) is dat ik ziek ben en ook daarom hogere temperaturen nodig heb. Maar goed, we dwalen te ver af.
Het klimaat is hier eigenlijk vreemd, want wat bij jou wil groeien kan het bij de buren helemaal niet doen, terwijl alle condities hetzelfde zijn. Het is dus altijd wat uitproberen. Maar het is heel leuk, ook hiermee krijg ik weer meer contact met de portugezen. En we leren ook heel veel van elkaar.
De komkommers, courgettes, meloenen, kolen, wortels en bieten etc. gaan ook goed. Ik zal nu foto's gaan maken en vanavond plaatsen. Let dan niet op het onkruid dat tussen de planten staat.

do, 27/05/2010 - 04:18
anja176

Ja Janneke,ik heb nu je website gezien,hartstikke leuk,maar om te relaxen ben je hier in Limburg welkom,maar ziet er leuk uit bij jou,wel een stevige job daar,niet?Maar je hebt het echt heel leuk,goed gedaan daar zo te zien.Maar die temperatuur...ach,nog steeds ben ik jaloers/groetjesanja

vr, 28/05/2010 - 12:38
Xada

Iedereen bedankt voor het meedenken en het geven van advies. We gaan nu verder via mail en chat, omdat het onderwerp toch breder wordt dan wat op dit forum hoort.
Groetjes Janneke.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag