sinaasappelschillen op de composthoop

32 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/05/2010 - 15:26
kamperfoelie

sinaasappelschillen op de composthoop

Hallo,

Ik hoorde dat sinaasappelschillen niet op de composthoop zouden mogen omdat de schil te veel olie bevat? Ik gooi zelf alle groente- en fruitafval op de composthoop behalve aardappelschillen. Weet iemand hier meer van? alvast bedankt voor je reactie.

Groet, Mariska

ma, 24/05/2010 - 16:16
Bushdoctor

Ja hoor, die kunnen gewoon op de composthoop. Als je bijvoorbeeld een wormenbak zou hebben moet je even uitkijken met citrusvruchten en dergelijke, maar een paar van die schilletjes op zo'n grote bult, dat komt helemaal goed. Ik 'overtreed' regelmatig de composteerregels door van alles op mijn bult te gooien wat er eigenlijk niet op hoort. Zo gaat er af en toe wat mayonaise mee met een salade of bijvoorbeeld een halve zak slechte uien. Ook gooide ik tot voor kort al mijn afvalbrood op de bult. De schimmels die hierdoor ontstaan werken in principe tegen de bacteriën in je composthoop maar ook hier geldt dat zo'n grote gezonde bult makkelijk wat spul aankan waar het eigenlijk niet zo blij mee is. Tegenwoordig gaat al mijn oude brood naar de vogels trouwens. Het is hier een gekwetter van jewelste en volgens mij begint de slakkenpopulatie daardoor ook kleiner te worden.

Door regelmatig de composthoop te keren komt er verse zuurstof en worden de ingrediënten nog eens extra gemengd. Als dan de vochtigheidsgraad ongeveer als een vochtige spons aanvoelt zit je goed. Elke keer als ik hier mijn bult keer verbaas ik me weer over de temperatuur binnenin. In de herfst sta ik vaak in een enorme wolk stoom als ik de bult omzet!

Ik heb een paar jaar geleden een bakje mestwormen op de bult gegooid. Die had ik gekocht bij een viswinkel, als aas. De rooie rakkers hebben zich enorm voortgeplant en poepen constant de beste compost die je maar wensen kunt. Aanrader!

Een aantal zaken waar mensen niet zo snel aan denken als het om composteren gaat zijn: Thee en koffie afval, inclusief zakjes en filters. Volle stofzuigerzakken (wie weet vindt je die ene euro nog terug!). Oud papier. Alle keukenafval behalve vlees- en melk-produkten en geen vetten. Geen vlees en melk omdat je geen ongedierte in je bult wilt en geen vet omdat dat gewoon slecht is. Maar verder dus vrijwel alles. Ook de overgebleven bami, nasi, spaghetti, etc (kleine stukjes vlees maakt niet zoveel uit), eierschalen, brood (met mate), (paneer)meel, cornflakes, crackers, etc. Denk vooral ook aan je compostbult als je je voorraadkasten en koelkast uitmest.

Ik heb ontzettend veel lol met mijn compostbakken. Ik vindt het een geweldig gegeven dat ik afval kan omzetten naar waardevol materiaal. Buren en familie weten hun weg inmiddels ook te vinden naar mijn composthoop. Sommigen heb ik wel eerst letterlijk met hun neus op de bult moeten drukken om ze ervan te overtuigen dat het toch écht niet stinkt. Als je hem maar af en toe omzet.

Veel succes met je sinaasappelschillen! ;)
Groeten,
John.

ma, 24/05/2010 - 16:11
RdB

Ook bij gaan de schillen gewoon in de compostbak, geen probleem. Ook van de aardappelschillen vind ik niets meer terug. Een enkele keer loopt er een oog toch nog uit. Die trek je uit of komt bij het keren wel weer onderop.

Ruud

ma, 24/05/2010 - 16:15
Polplastron

Hier gaat ook vanalles op de compostbakken, maar de inhoud van stofzuigzakken zou ik toch niet meteen gebruiken. In zo'n stofzuigzak zit vaak heel wat onvergankelijk materiaal (bij ons dan toch).

Citrusschillen, fijngestampte eierschalen, kippenmest, ... het kan allemaal. Enkel brood vermijd ik toch en de meeste etensresten belanden bij de kippen al komt er soms ook wel een klein beetje in de compostbak!

Groeten,

Pol

ma, 24/05/2010 - 16:27
Bushdoctor

Ik heb gehoord dat kippen dol zijn op spaghetti en dat ze het naar binnen werken alsof het enorme wormen zijn! Doen die van jou dat ook? =)

Er zit bij mij niet zo heel veel onverteerbaar materiaal in de stofzuiger. Een incidenteel stukje plastic misschien, of een schroefje ofzo, maar dat komt er tijdens het zeven van de compost wel weer uit. Alle papier, stof, zand, haren, nagels, etc verteren prima. (Nou ja, zand niet maar dat gebruiken de wormen wel weer voor hun spijsvertering).

Ik probeer zoveel mogelijk zelf te verwerken. De groene container gaat hier niet meer aan de straat tenzij er grote stronken en kluiten inzitten die me te lang duren om te verwerken op de bult. Daar ga ik binnenkort een mooie chipper voor aanschaffen. =)

ma, 24/05/2010 - 16:28
Bushdoctor

Waarom gooi je je aardappelschillen niet op de composthoop Mariska?

ma, 24/05/2010 - 17:06
look

Ik gooi de mest van de konijnen ook op de composthoop en in de herfst direct op de groentebedden. Wat doen jullie met coniferensnoeisel?
Ik heb wel eens gelezen dat je plantaardige olie ook op de compost kunt gooien, wat is jullie ervaring daar mee?
groetjes.

ma, 24/05/2010 - 17:48
kamperfoelie

Ik had begrepen dat niet biologische aardappels met kiemremmers behandeld worden tegen het uitlopen. Dat spul heb ik liever niet in mijn compost, omdat ik graag wil dat mijn groentezaden wel goed kiemen.
Maar ja zulke grote aardappeleters zijn wij ook weer niet, dus de hoeveelheid is te verwaarlozen misschien.

di, 25/05/2010 - 00:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na mijn compostbak een heel jaar gebruikt te hebben, had ik nog steeds geen wormen erin. Ik ben dus heel blij met de tip om die te kopen bij een hengelsportzaak.
Blijft alleen de vraag: als ik in het najaar de bak leegmaak, wat doe ik dan met de wormen? Mee uitstrooien of proberen eruit te vissen en terug in de bak doen?

M.vr.gr.
Trudy

di, 25/05/2010 - 03:46
Bushdoctor

Zowel coniferen als dennensnoeisel gaat hier op de composthoop. Naaldbomen hebben geen gunstige zuurtegraad maar hebben bij mij nog nooit problemen opgeleverd terwijl het in vrij grote hoeveelheden is toegevoegd.

Er is een filmpje op YouTube met de naam Greening The Desert. Daarin legt Geof Lawton uit hoe ze van een uiterst onvruchtbaar stuk land een voedsel-oase gemaakt hebben. Eén van de effecten die de gezonde bacteriën op de grond hadden was dat het de grote hoeveelheden zout in de grond inert maakte. Het zout was er nog wel maar kon niet langer door de planten worden opgenomen. Als bacteriën dát met zout kunnen doen maak ik me geen zorgen over wat planten met een hoge zuurtegraad.

Plantaardige olie zal op den duur ook wel afgebroken worden, maar ik denk dat het vrij lang duurt. Ik zou het proberen te voorkomen.

De wormensoort die je graag in je compostbak wilt zien maar die daar niet zomaar uit zichzelf komt is de Eisenia Feutida oftewel de mestworm. Dit is een andere worm dan de zogenaamde regenworm die overal te vinden is. Regenwormen zijn ook uiterst nuttig voor het land doordat ze de grond luchtig maken en goed doordringbaar voor water, maar voor de productie van compost wil je toch echt graag de mestworm hebben.

Mestwormen eten het liefst verterend materiaal en zullen verhuizen als dat niet meer te vinden is. Het is dus raadzaam om ervoor te zorgen dat er niet te veel wormen met de afgerijpte compost mee uit de bak verdwijnen. Ik heb zelf een actieve en een afrijpbak die tegen elkaar zitten met wat planken als scheiding. De wormen verhuizen vanzelf vanuit de afrijpbak naar de actieve bak en dus kom ik gelukkig niet al te veel van die rooie rakkers tegen in mijn eindproduct. Bovendien zeef ik meestal nog even en dan komen de achterblijvers vaak boven water.

Sommige mensen graven een grote plastic buis een halve meter in de grond zodat hij er nog net bovenuit steekt en maken hier een compostworm-habitat van. Nadat er wat mestwormen in zijn uitgezet wordt de buis regelmatig aangevuld met keukenafval. Op die manier hou je de wormen in de buurt door ze te voeden en ondertussen zullen ze flink in je bloemperk rondgraven en hun fantastische poepskes achterlaten. Dan heb je dus een mini ondergrondse boerderij die de beste compost voor je aanmaakt en het tegelijkertijd volautomatisch op de juiste plek deponeert. Hoe gaaf is dat?

Niet te veel nadenken over composteren, gewoon gaan met die banaan. (En die mogen er ook op).

Groeten!
John.

di, 25/05/2010 - 17:15
Polplastron

Inderdaad; composteren moet je gewoon proberen.

Aardappelschillen gaan hier gewoon op de composthoop. Het zijn zo'n kleine hoeveelheden dat enig middel waarmee ze behandeld zouden zijn niet veel kwaad zal doen.

Onze kippen vinden spaghetti inderdaad ook het einde!

wo, 26/05/2010 - 15:31
kamperfoelie

Hallo,

Bedankt voor de reacties. Ik tuinier op een volkstuincomplex waar de meeste tuinders nogal traditioneel zijn ingesteld en bijna niemand zelf compost maakt, maar iedereen weet dan ineens wel hoe het beter moet.
Ik krijg dan ook een hoop (ongevraagd) commentaar. Ik denk dat ik al die adviezen maar eens naast me neer leg en gewoon mijn eigen ding ga doen.

Groet, Mariska

wo, 26/05/2010 - 16:54
Bushdoctor

Een heel goed plan Mariska! Je zult zien, dat komt helemaal goed. Sterker nog: Jij bent straks de enige met een gezonde grond die wemelt van de miljarden gunstige bacteriën. De rest zal steeds duurder wordende kunstmiddelen moeten aanschaffen.

Het is grappig dat jij tuinders die zelf niet composteren traditioneel noemt. Dat hele gedoe met kunstmesten en andere chemische middelen mag dan wel ingeburgerd zijn in de huidige generatie, maar traditioneel tuinieren is toch echt wél met composthoop en op de biologische manier. Zo deden we het al honderden jaren voordat die smerige olie produkten het over namen en de grond onvruchtbaar maakten. Maar die produkten zijn binnenkort toch niet meer te betalen en dan zullen we gewoon weer terug moeten naar traditionele methodes. Zoals in Cuba is gebeurd. ;)

Veel succes!

do, 27/05/2010 - 00:09
simke

hoi

leuk om te lezen. ik heb net een compostvat gestart. maar na hoe veel maanden moet je hem keren. of moet je hem keren als hij voor een kwart vol is.

gr simke

do, 27/05/2010 - 13:26
ecocycle

Bij een compostvat hoort eigenlijk ook een prik of beluchtingsstok, deze gebruik je als je sneller wil composteren dagelijks of in ieder geval zeer regelmatig. Als je de inhoud in het vat luchtig weet te houden en niet te nat, hoef je niet te keren. De vochtigheid kan je beinvloeden door b.v. zaagsel of stro toe te voegen. (als je een balletje maak in je handpalm en deze uit knijp mag er een druppeltje uit lopen, maar het moet niet klets nat). Met een compostvat kan je in de vorstvrij periode met 2,5 maand bruikbare compost maken. Koffie filters en bv de restanten uit dierenhokken kunnen het proces een leuke boost geven en je kan temperaturen van rond de 60 graden halen. Het belangrijkste is dat je blijft prikken (beluchten). Als je vat een laag heeft van ongeveer 50 cm zal het warmte proces opgang komen, omdat je dan genoeg volume heb om de warmte vast te houden. Wormen komen als je de onderkant van je compostvat op de aarde heb staan vanzelf, alleen kan dit wel een tijdje duren, je kan wormen kopen tijgerwormen die je kan toevoegen aan de inhoud van je compostvat. Deze zullen op de koudere plekken de compost omzetten in vermipost een zeer hoogwaardige vorm van compost.
Composteren is helaas geen exact wetenschap, maar de compostvaten die ik regelmatig tegenkom zijn meestal veel te nat. Deze leng ik dan aan met zaagsel en/of stro, beluchten en wat mest uit het konijnhok erbij, over het algemeen zit de temperatuur er dan binnen 2 dagen in.
Als je temperatuur heb, kan je bijna alle organisch afval er in kwijt, ik zelf gooi er dan alles bij (vlees, vis, kaas, brood). Ongedierte laat het dan wel om er bij te komen, als de temperatuur afneemt, doe ik dat dus niet meer.

hoop hierbij wat extra informatie te hebben gegeven

Johan
adviseur
www.ecocycle.nl

zo, 30/05/2010 - 00:37
simke

oke dat is bruikbare informatie. dit is toch ook een goede reden om het konijnen hok weer te vullen. zijn de kinderen ook weer blij. ik ga eens kijken voor een beluchtings stok. ik heb het compostvat op stoeptegels gezet zodat hij van onder niet dierecht op de grond staat. dit had ik weer op een ander site gelezen. maar kunnen de wormen er nu wel in komen. de stoep tegels staan op de open grond.

zo, 30/05/2010 - 00:41
Bushdoctor

Goeie info Johan.

Het grote verschil tussen het composteren wat ik nu doe en wat mijn vader vroeger deed is het keren. Door het aanbrengen van verse zuurstof houdt je de bult actief. Hierdoor warmt hij op en zal het zijn inhoud veel sneller verwerken.

Ook de ingrediënten van mijn bult zijn wat anders dan die van mijn vader. Ik heb geleerd om alleen makkelijk verteerbaar groen materiaal te gebruiken en dat was helaas fout. (Sorry pap!). Er moet minstens 50% bruin materiaal aanwezig zijn in een bult. Dit zijn verdorde bladeren, stro, houtsnippers of als je niks bij de hand hebt: Versnipperd of gescheurd papier.

Die mix van ingredienten samen met verse zuurstof en een goede vochtigheidsgraad leveren een compostbult op die zo belachelijk veel materiaal aankan dat je er versteld van zult staan.

Simke, zet je compostvat het liefst op de grond zodat, inderdaad, de wormen er beter bij kunnen komen. Zitten er gaten in de onderkant?
Wat voor argument wordt er gebruikt tijdens het advies om hem op tegels te zetten?

zo, 30/05/2010 - 01:40
simke

er zitten wel gaatjes in de bodum. het plaatsen van je compostvat op 9 stoep tegels zorgt er voor dat je bodeum plaat niet bezwijkt door het gewicht wat het moet dragen ze geven ook aan dat je een pellet kan gebruiken. ook zeggen ze dat zo je bodum niet kan verstoppen. en zo door zuurstof gebrek kan je proses mislukken. het overtolig lek vocht kan er zo ook uitlopen. mmar ja dit is een site van onze vlaamse zuider beuren. https://tinyurl.com/y3bbxobl

za, 12/06/2010 - 00:21
simke

hoi

ik deed vandaag mijn compost vat open zag ik daar een rat of muis in lopen omdat ik hem niet goed heb afgesloten. hij stond op open. wat moet ik nu doen. en is het schadelijk voor je compost hoop.

gr simone

za, 12/06/2010 - 01:06
RdB

Meestal komen muizen en zo gewoon via de onderzijde binnen. Kan geen kwaad, muizen horen nu eenmaal bij een tuin. Indien rat dat een tijdje niets eetbaars voor dat kreng verwerken en regelmatig openen, houden ze niet van. Ook niet van de composthoop eens omzetten.

Ruud

za, 12/06/2010 - 04:30
Bushdoctor

Hallo Simke,

Het beste zou zijn om je compost af en toe om te zetten maar zo zit jouw systeem niet in elkaar. Het is gemaakt om ongestoord zijn gang te kunnen gaan. Je zegt zelf al dat die muis erbij heeft kunnen komen doordat de deksel openstond. Ik denk dan ook dat de oplossing simpel is en zodra je de klep dichthoudt er geen ongewenst bezoek meer langskomt.

De muis die je tegenkwam zou normaal gesproken al lang weer vertrokken zijn maar kon er waarschijnlijk niet zelf uitkomen. (Ligt er een beetje aan hoe hoog de compost in het vat ligt). Mijn compostbult krijgt ongetwijfeld bezoek van allerlei diertjes, maar muizen heb ik nog nooit gezien. Die houden zich wel schuil. Kikkers kom ik af en toe wel tegen en die zijn zeer welkom.

Je kunt het vat ook gewoon op de grond zetten zolang de ondergrond maar stevig en vlak is. Water zal ongestoord weg kunnen vloeien en zoveel zuurstof komt er nu ook weer niet binnen via die gaatjes.

Ik zie maar één reden om zo'n vat op een verhoging te zetten en dat is om de compost-thee op te vangen. Jij noemt het 'overtollig lekvocht' maar het is een zeer gewild goedje en zit boordevol gunstige microben en bacterieen. Het wordt zelfs gebotteld verkocht meestal als wormen-thee. (Die maken de beste thee).

Sommige mensen maken vaten vol van deze vloeistof door een zak compost in water te hangen samen met een luchtpompje en, met behulp van nog wat andere ingredienten, vormt zich binnen een paar dagen bruin schuim wat aangeeft dat je brouwsel klaar is voor gebruik. Verdun het één op tien en geef het aan je planten. Vinden ze helemaal te gek joh! :)

Groeten!
John.

za, 12/06/2010 - 13:09
mar_

Ik zou graag zelf mijn compost middels een compostvat gaan maken. Maar heb met name
bestrating in de tuin. Kan het vat ook op stenen staan, of gaat het dan echt niet lukken?

za, 12/06/2010 - 14:44
Bushdoctor

Hallo Mar,

Een compostvat op de tegels is niet zo'n goed idee. Er moet in ieder geval een beetje zuurstof bij kunnen maar wat belangrijker is is het 'afvalwater'. Als dat niet afgevoerd kan worden wordt je compost veel te nat en zal dat het composteerproces verstoren of zelfs stoppen. Je kunt het vat het beste op wat houten flonders of een pallet zetten. Je krijgt dan echter wel het afvalwater over je tegels en ik weet niet of dat nou zo'n goed idee is. Het beste kun je hem op de grond of op een verhoging boven de grond zetten.

Veel succes!
Groeten,
John.

za, 12/06/2010 - 21:39
RdB

Hoewel ik het vorige antwoord begrijp kan ik uit ervaring zeggen dat het absoluut geen enkel probleem. is. Een van mijn vaten staat zelfs op iets gebarsten beton. Geen enkel probleem of verschil te bemerken.

Ruud

zo, 13/06/2010 - 03:18
mar_

Dank voor jullie antwoord. Misschien een kwestie van uitproberen dan, mocht het niet lukken kan ik
altijd nog stenen uit mijn straatje slopen....ga maar eens op zoek naar een vat

wo, 16/06/2010 - 01:06
simke

oke ik heb gisteren met de kids van mijn werk in de ton zitten prikken maar geen muis of rat te zien. de kind vinden het heel spannend. ze willen op muizen (ratten) jacht. wij hebben op maandag een stuk je appel in het vat gestopt. omdat de ander fruit resten al op zijn gegeten. en vandaag even met de prik stok het stukje appel omhoog gehaald en ja er was wat van gegeten. het probleem is dat ik in de mei vakantie het vat gestart ben. hij nog niet vol is tot aan de eerst rand van onder.

als ik het vat open zet kunnen er nog meer in komen ik denk niet dat het beest er van zelf uit kan komen. het vat stond namelijk toe ik het ondekte wel ditcht met de deksel er op maar de deksel stond op open. en zo ik het beest er in gekomen denk ik.

als de kinderen maar een uidaging hebben. blijft het spannend.

vr, 18/06/2010 - 10:38
lily-anne

ik doe de aardappelschillen niet meer in het compostvat en ook geen onkruidzaden of lastige
onkruiden , omdat ik spijtig genoeg geen plaats heb in de zon voor mijn vat .Zo komt de
temperatuur in het vat niet altijd hoog genoeg om alle onkruidzaden te vernietigen , omdat ik
ondervonden heb bij het gebruik van de compost , dat ik nadien extra veel onkruid in de tuin had
. De aardappelschillen deed ik er vroeger wel in , maar blijkbaar verteerden die niet voor 100%
zodat ik nu nog altijd , hier en daar ,een aardappelplant tegen kom in de border .
Mijn compostvat staat wel op stoeptegels , maar die dienen vooral om de randen van de ton goed
vlak te houden zodat het vat na een tijdje niet schuin komt te staan en het deksel te snel
dichtvalt bij gebruik .De stoeptegels liggen dus voornamelijk onder de randen van het vat .Op die
manier heeft het vat contact met de grond in het midden en kunnen de pieren er vrij in en uit .
Sinds ik de koffieprut iedere dag in het compostvat doe, heb ik enorm veel meer pieren ( komen
vanzelf ) Ik prik wel bijna dagelijks ,met de speciale haak in het vat , om hem heel luchtig te
houden en doe niet te veel gras in een keer bij het vat . Ik probeer het gras wat te beperken door
regelmatig de grasmachine op mulchen te zetten -
De vochtigheidsgraad in het vat is ook belangrijk -Als er eens wat te veel droge zaken in het
compostvat gaan , en het totaal wat te droog zou worden ,dan durf ik er wel eens een gietertje
water bij te doen .
Ben wel fier op het resultaat - de planten zijn me er dankbaar voor

groetjes
Lily-Anne

ma, 21/06/2010 - 00:23
simke

voor de compost hoop heb je een compostprikstok nodig. maar hier in de randstad verkopen ze die compost prikker niet. weet iemand waar je deze wel kan kopen. of wat je er nog meer voor kan gebruiken. zo dat ik de compost bak kan beluchten.

di, 22/06/2010 - 01:59
ecocycle

Goedeavond,

Voor een prikstok kan je eens bij de gemeente informeren (als ze ook compostvaten verstrekken). Anders zelf eentje maken, stuk ijzerenpijp (CV-pijp 22mm) en onderaan een stalen driehoekje (basis bv 50mm)er aan vast maken (soort weerhaak of speer)). In prikken, een kwartslag draaien en er weeruithalen.

Johan
Adviseur
www.ecocycle.nl

di, 22/06/2010 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil graag nog even terug naar wat er wel/niet in mag. Ik heb de Vlier een beetje gesnoeid. Daar zaten takken bij die (zoals bekend bij de Vlier) helemaal rondom vol zaten met dikke zwarte luizen. Kan het kwaad om die takken kort te knippen en in het compostvat te doen?
Verder waren er ook takken bij waar de blaadjes bovenin verfrommeld waren. Dat heeft hij ieder jaar wel bij een paar takken, zo ongeveer 1 op de 10. Het zal wel een beestje of schimmel oid zijn, ik weet alleen niet wat. Ook deze heb ik verknipt en in het vat gedaan. Nu twijfel ik toch of dit wel zo'n goed idee was...

Groetjes
Trudy

di, 22/06/2010 - 01:59
ecocycle

Goedeavond,

Luizen eitjes kunnen tot 45-50 graden overleven (die op beesten en mensen tot 60 graden). Als je vat goed op temperatuur is dan kan het dus geen kwaad. Schimmels kunnen tot 70 graden overleven dat haal je met een compostvat niet snel. Als het niet te veel is en je wil het niet weggooien kan je het versnipperen en dan 48uur in de vriezer bewaren, dan zijn de luizen en eitjes dood en schimmels in ieder geval niet actief. Maar als je voor zeker wil gaan zieke planten gewoon afvoeren of vernietigen. Met een roterende geisoleerde composter gaat het wel deze halen temperaturen van 75 a 80 graden, en er is bijzonder weinig organisch materiaal wat daar tegen kan.

Johan
Adviseur
www.ecocycle.nl (hier staan ook roterende composters)

di, 22/06/2010 - 23:47
RdB

@Trudy: kan geen kwaad, die luiseneitjes overleven niet, hoge temperatuur of geen hoge temperatuur.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag