Uitbreiding oude boomgaard

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/02/2011 - 12:53
Bert_H

Uitbreiding oude boomgaard

Beste mensen,

Sinds dit jaar bekommer ik mij over de enigszins verwilderde boomgaard van mijn grootouders. Deze mensen zijn reeds een tijdje overleden, maar hun boomgaard in het Vlaams-Brabantse Peizegem staat er nog deels. Zelf was ik er al een hele tijd niet meer geweest, maar nadat de wildernis werd verwijderd kwamen een 15 tal fruitbomen tevoorschijn.
Mijn grootvader plantte indertijd laagstam aan: vooral appelen en peren. Deze werd sinds eind jaren '90 niet meer gesnoeid. Resultaat is dat de boompjes een fel stuk gegroeid zijn, maar de meesten dragen nog steeds heel wat vruchten, afgaande op wat er onder de bomen ligt. Ik ben nu begonnen met de boel eens grondig te snoeien en wacht het resultaat af.Ik vroeg me ook af hoe het zit met deze bomen. Ik denk dat de jongste 20 jaar oud zijn... Hoe dicht zit ik daar tegen de maximum levensduur?

Ik heb echter nog wel wat plaats over om wat jonge boompjes bij te planten. Ik ben vooral op zoek naar appel- en perenboompjes waar ik vlug resultaat van heb. Persoonlijk vind ik hoogstam het mooist, maar dat is helaas geen optie omdat de boomgaard binnen een vijftal jaar verkaveld wordt...

Alvast bedankt,

Bert

vr, 18/02/2011 - 19:46
guy_fruit

Bert,
Laagstamperen gaan ca 50 jaar mee. Perenbomen die regelmatig gesnoeid worden kunnen ook 100 jaar worden.
Laagstamappelbomen die regelmatig gesnoeid worden kunnen zo'n 15-20 jaar meegaan. Meestal worden de vruchten dan te klein en zijn de bomen aangetast door vruchtboomkanker. Afhankelijk van de gebruikte onderstam en de grondsoort kan de ouderdom meer jaren tellen.

Sommige appel- en perenbomen kunnen een vroege en hoge productie geven indien ze kort op elkaar geplant worden.
Een goed draadsysteem is dan wel nodig.
Zie: https://tinyurl.com/y66zyzr5

Guy

Onderwerp gesloten