Welke groente bemesten en welke niet ? en turf ??

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/02/2010 - 21:56
Nynke F

Welke groente bemesten en welke niet ? en turf ??

Hallo allemaal, ik ben nieuw op dit forum. Een vriendin en ik hebben in oktober een slecht onderhouden moestuin overgenomen en we willen gaan tuinieren, zoveel mogelijk ecologisch, in bedden. Deze zijn allemaal zo'n beetje klaar. Het is behoorlijk zware kleigrond, dus vrij lastig te bewerken. Nu vroeg ik me af of het zinvol/verstandig is om turf te strooien/mengen met de klei. Wie weet raad ? Verzuurt dit de grond in die mate dat het niet goed is of kan ik dat opvangen met eierschalenpoeder ? Ik heb daar al een kilo van gespaard...

Ten tweede: Ik wilde graag weten of iemand misschien een lijst heeft van welke groenten mest nodig hebben ? De laatste maanden krijgen we mest vna de kinderboerderij, ondertussen ligt er al ruim een kuub opgestapeld in een hoek van de tuin.. Kan ik deze op alle bedden doen ? Of zijn er groenten die alleen maar op onbemeste grond groeien ?

Alvast bedankt voor jullie reacties (en geduld met een beginnende tuinier)

za, 06/02/2010 - 22:28
Mosmanneke

Hier kun je een hele moestuinverhandeling op los laten. Misschien zou je voor de eerste keer de mest onder kunnen spitten. Boontjes houden echter niet van verse mest, andere groenten weer wel. Voor de rest zou ik leren om goede compost te maken. Vrijwel alles groeit in compost, het is beter dan turf en het verbetert de grond.

za, 06/02/2010 - 22:42
Nynke F

Ja, we hebben ook een composthoop, maar daar kunnen we nu nog niks mee, het zijn allemaal vrij nieuwe plantenresten die erop liggen. De tuin was behoorlijk verwaarloosd, dus we moeten helemaal from scratch starten, maar het zou wel leuk en motiverend zijn om later dit jaar alvast mooie opbrengsten te hebben, toch ?

za, 06/02/2010 - 23:07
D_SDennis

Met kleigrond zou ik me ook niet al te veel zorgen maken. Deze is al erg vruchtbaar van zichzelf. Als je de boel nog snel even omspit, dan kan het stukvriezen de komende tijd. Stukgevroren kleigrond is voor heel veel groenten echt prima. Werk ondertussen aan een composthoop, zoals al eerder gezegd, want dit is echt heel erg heilzaam voor je kleigrond. Verder zou ik gewoon vanalles proberen. Lees boeken en probeer! Je zult zien dat veel het prima zult doen. Al doende leert men en pas inderdaad op met verse mest. Trouwens, verwacht niet veel van een lio eischalen. Prima om door de compost t emengen, maar om daar een grond minder zuur van te maken dat gaat je echt niet lukken! Bovendien is kleigrond van zich zelf al redelijk basisch (rivier- of zeeklei, geen leem of zo). Je hebt enorme hoeveelheden kalk nodig om een bodem daadwerkelijk basischer te maken of enorme hoeveelheden turf om een kleigrond zuurder te maken. Dit heeft te maken met het bufferende vermogen van kleigrond in het algemeen. Zandgrond is hier wel gevoeliger voor.

Onderwerp gesloten