Is mijn vanda ziek

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/02/2010 - 21:55
kikkertje

Is mijn vanda ziek

Klein probleemke,De bladeren van mijn vanda vergelen een beetje,ze staat in een vaas met siersteentjes en water erin die de wortelen niet raken,eenmaal per week krijgt ze een bad zodat ze naar hartelust kan drinken met voeding!Is wel niet zo zichtbaar op foto dat ze vergelen!
Onlangs leesde ik op het forumbericht van 17/08/09 van vanda46 dat ze in kleikorrels zitten!Zou ik dat ook beter doen of niet en zo ja,graag beetje meer uitleg a.u.b
thanks,kikkertje

Is mijn vanda ziek
za, 06/02/2010 - 23:10
D_SDennis

Ik zie eigenlijk alleen maar verdroogde en ongezonde wortels. Of is het de foto? Anders heb je daar het probleem te pakken. Orchideewortels worden niet voldoende bevochtigd door het verdampende water in je pot. Bovwendien komen de voedingsstoffen zo ook niet beschikbaar voor de plant. Of zijn er daadwerkelijk gezonde wortels die tot in het water groeien? mijn ervaring is dat orchideewortels onder water afsterven.

zo, 07/02/2010 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanda houdt van vrij hangende wortels en hier zitten ze erg opgepropt. Een grotere glasvaas is dan nodig. Hang de pot dan aan de rand van de vaas.

zo, 07/02/2010 - 01:33
kikkertje

Het is inderdaad zo dat de wortels er verdoogt uitzien,dat vind ik ook zo onrustwekkend,toch heeft ze haar badje gisteren avond gekregen in een emmer,het is dan dat ze haar voeding ook krijgt en de wortels worden dan mooi groen!
Dus in het vaas zelf zit er geen voeding en de wortels komen ook niet tot aan het water om rotting te voorkomen!
Ik gebruik ook een hygrometer,die toont 75% vochtigheid en 22 graden aan als hij naast de vaas staat!
Als ik een grotere vaas gebruikt,zal die vochtigheid toch verminderen of niet?
Kikkertje

zo, 07/02/2010 - 10:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het 's avonds water geven lijkt me niet goed; de plant blijft dan te lang nat. In de ochtend is beter. Vanda is erg gevoelig voor te veel water. De vergeelde bladeren duiden daar op. Ook ben ik zelf geen voorstander van voeding geven in de winter.

zo, 07/02/2010 - 11:54
D_SDennis

In de winter is de luchtvochtigheid in huizen extreem droog. Ik heb al waarden van 25% gehad. Dan zie je wortels binnen enkele dagen achteruitgaan, zoals bij mijn Phalaneopsis. Het gaat dan om de wortels die een beetje loos in de ruimte hangen en niet de wortels die in het medium zitten. Een keer per week dompelen is dan gewoonweg te weinig. Bovendien is je plant denk ik toe aan een rustperiode, ook nodig om bloei te stimuleren. Op een koelere plaats zul je dan minder problemen met luchtvochtigheiod hebben, die is dan vaak hoger.

zo, 07/02/2010 - 11:59
kikkertje

Ze heeft maar maximum een uurtje in haar badje geweest,denk niet dat het teveel was of toch wel?ik weet het,geen voeding in de winter,maar dacht haar daarmee misschien wat op te peppen:-( hielp dus niet!
grtjs,kikkertje

zo, 07/02/2010 - 12:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een uur is veel te lang! Epiphyten kunnen met hun wortels heel snel vocht opnemen. Vijf minuten is al meer dan genoeg.

zo, 07/02/2010 - 12:57
kikkertje

ik zal eens kijken wat het algemene vochtigheid is in mijn huiskamer,maar bij de orchideeen zelf die in mijn huiskamer zitten is het 75%,dus toch goed?!Ik heb mijn vanda nog maar 5 maanden,toen was ze in bloei!Ik zal ze dan maar eens op rust moeten zetten,zzzzzzzzzz!
a Greenconnection,Sorry dat ik mijn vanda zo mishandeld:-( daar zal mijn probleem zijn zeker,ik zal haar in het vervolg maar 5min geven!Ik heb 5 boeken over orchideeen en soms spreken deze elkaar tegen,is dan ook niet altijd evident om te weten wat juist is!
grtjs kikkertje

zo, 07/02/2010 - 13:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mishandeling is niet de juiste term, als je geen ervaring hebt met deze plant. Het zijn ook niet de gemakkelijkste orchideeen. Al doende leert men.

PS: als ik een uur in bad zit, kom ik er ook gerimpeld uit..........

zo, 07/02/2010 - 17:22
kikkertje

ja :-)ik ook,erg hé,hihi

zo, 07/02/2010 - 17:56
D_SDennis

...toch apart voor een kikkertje...tenzij je een pad bent1 ;O

di, 09/02/2010 - 00:34
kikkertje

Voila is gebeurt,mijn vanda staat in een groter glasvaas,dus meer ruimte voor haar wortels en op een koelere plaats :-) ik kan nu maar alleen hopen dat ze beter word en haar blijven behandelen met veel liefde en natuurlijk niet langer dan 5min in bad steken!
.....en ja ik ben een aparte kikker,hihi........
groetekes en merciekes voor de goede raad allebij :-)
kikkertje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag