wisselteelt....

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/08/2011 - 00:17
kikkertje

wisselteelt....

Hoi,
Zal weer een lange vraag zijn ;0)
Zal eerst een overzicht geven en dan mijn vraag...

Uit mijn ene boek....GROEP A bladgroenten, GROEP B vruchtgewassen of peulvruchten, GROEP C wortelgewassen, GROEP D voor groeten die jaren op hetzelfde plaats blijven.
Uit mijn tweede boek..... GROEP 1. bleekselder, suikermais, wortelgewassen,bladgroenten,prei. GROEP 2. peulvruchten,venkel,uien. GROEP 3.koolsoorten.

Wat ik in 2010 geteelt heb....bedden van links naar rechts
BED 1. niks BED 2. snijbiet,brocoli,een rabarber,erwtjes,bonen,nateelt veldsla,andijvie. BED 3. spruiten,bloemkool,trosgierst(voor de vogels) BED 3. mais(deze bed is maar de helf van grote)

Dit jaar...BED 1. Rode aardappels BED 2. peterselie,dezelfde rabarber,spinazie,gele wortels BED 3.erwtjes,labbonen BED 4. trosgierts
Ondertussen BED 1.zijn aardappels geoogst en heb ik er nu rode biet,ijsbergsla en nog een andere sla BED 2.nog steeds de wortels in de grond,spinazie weg en venkel in de plaats BED 3. waar erwtjes en bonen stonden heb ik nu knolvenkel en snijbiet BED 4. nog steeds de trosgierst

Mijn vraag...vragen...
1.Indelingen boeken spreken elkaar wat tegen...wat is er nu juist?
2.Na twee jaar in het wilde weg...wil ik het juist doen...kan ik zo van nul starten zonder rekening te houden met wat voordien gezaait,geplant werd?
3.Aangezien de bedden niet groot zijn....kan ik per bed een afwisseling doen uit dezelfde groep in een jaar?Een bed is echter niet groot,iets van 1meter op twee.
Welke indeling kan ik nu het best doen,dit is wat we graag willen telen....en niet persee hetzelfde/iedere jaar:rabarber,aardappels,rode bieten,mais,snijbiet,ijsbergsla,mais,erwtjes,bonen,wortels,erwtjes,pompoen,bloemkool,venkel,zuring,trosgierst.

Voila...dat was het....Een dikke MERCI voor wie er zijn tijd in wil steken...om dit te ontknopen
Groetjes,
kikkertje

do, 11/08/2011 - 21:25
rubo

Hoi Kikkertje,
Je schrijft dat je bedden niet groot zijn. Bovendien tel ik dat je er maar 3 hebt.
In dat geval denk ik dat je beter de aardappelen moet laten vallen omdat dit een aparte groep is die eigenlijk in bed 4 thuis hoort. Bovendien is het resultaat ( = voldoening + opbrengst) bij aardappelen m.i. aan de magere kant. Twee zakken bij de buurtsuper geeft dezelfde opbrengst als uit een bed van 1 x 2 m.
In feite geldt dit ook voor meloenen en courgettes e.d.
2 planten en je bed is vol.

Winterprei is een belangrijke groente omdat dit een van de weinige is die de winter doorkomen en ook in de winter te oogsten zijn. En je hebt op een bed van 1 x 2 m. toch wel zo'n 60 planten.

Hou een indeling aan van Wortelgewassen, Peulgewassen en Bladgewassen.
Mocht er nog voldoende ruimte in de tuin over zijn dan kan de 4e groep Koolgewassen worden.

do, 11/08/2011 - 21:37
RdB

De een is niet juister dan de andere, er zijn veel mogelijkheden die er domweg op neerkomen dat je een vak lekker hoog bemest, gevolgd door jaar 1 de veelvraten, jaar 2 degene die met wat minder toekomen etc. Verder wil je voorkomen dat aaltjes en ander gespuis zich kunenn ophopen dus waar in jaar 1 aardappel stonden zet je ze in jaar 2/3/4 niet.

Vraag 2: geen rekening mee hpuden, zo belangrij kis het niet en na twee jaar zijn de ziekten nog niet zo erg gevestigd.

Vraag 3 dat zijn best wel veel soorten voor 4 relatief kleine bedden (en dat probleem ken ik maar al te goed). Wij hebben (5 bedjes) er altijd 1 vol met aardappelen, 1 voor de courgette, 1 voor de bonen en aanverwanten en 1 voor de uien, preien, knoflook en zo. De laatste wordt beplant zoals het uitkomt. Onze raberber staat in een hoek van 1 der groetere bedden en wordt natuurlijk niet verplaatst. De rest van het spul komt waar plaats is (lees: waar het een of ander mislukt is....)

Binnen het jaar wisselen geen probleem. Zo groeit bij ons de boerenkool nu in het aardappelbed.

Ruud

vr, 12/08/2011 - 00:30
kikkertje

Beide Superbedankt voor de zeer snelle reactie en uitgebreide uitleg.... nu kan ik meteen een planing maken voor volgende jaar....
Het smaakt toch zo goed wat je zelf oogst ;0)
ps Rubo...mijn foutje,ik had de n° 4 vergeten te zetten voor trosgierst.
groetjes,
kikkertje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag