Asparagus verkommert plotseling

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/02/2014 - 21:38
AnneBerkh

Asparagus verkommert plotseling

Hallo lezer,

Nog geen vier maanden geleden deed deze Asparagusinfo-icon het heel erg goed. Hij was wel twee meter lang en mooi groen zonder dat er ook maar een sprietje uitviel. De laatste maanden verkleurt/verdort veel van het blad (noem je de sprietjes blad?) en valt het enorm uit. Ook is hij een stuk korter geworden. Ik gaf hem veel water in de zomer, een paar keer per week een behoorlijke hoeveelheid. Omdat hij het goed deed ben ik daarmee doorgegaan in de herfst en de winter. Zou dat er de oorzaak van kunnen zijn dat de plant zo verkommert? Zou er ook nog een andere oorzaak kunnen zijn?

Vriendelijke groeten,
Anne

PS De Foto is helaas niet erg duidelijk.

Asparagus verkommert plotseling
di, 04/02/2014 - 21:40
GreenConnection

De 'sprietjes' hebben wel degelijk een bladfunctie. We noemen ze phyllocladia.
In de winter kun je beter de watergift wat verminderen en aanpassen aan de beschikbare hoeveelheid licht. Ook voeding is dat niet nodig.
Dat zou de oorzaak van de bladval kunnen zijn.

di, 04/02/2014 - 22:04
AnneBerkh

Hallo Greenconnection,

Vriendelijk dank voor uw reactie.

U schrijft: 'In de winter kun je beter de watergift wat verminderen en aanpassen aan de beschikbare hoeveelheid licht.' Maar als de aarde bovenop droog is ben ik bang dat de planten uitdrogen als ik ze niet opnieuw water geef.
De lucht in mijn woning is nogal droog. Daardoor is de aarde van mijn planten, in ieder geval bovenop, na een of twee dagen na watergift alweer droog (behalve bij de planten die donker staan). Dan geef ik maar weer water. Maar misschien is de aarde in de pot nog vochtig, dat kan ik niet zien.

Nou ja, ietsje minder vaak water kan ie denk ik wel hebben.

di, 04/02/2014 - 22:24
GreenConnection

Onder invloed van het minder beschikbare licht in de winter gaat de plant min of meer in rust. Blijf je toch water geven, dan jaag je de plant teveel op. Gevolg: vorming spichtige scheuten en geel blad.
In de handel zijn eenvoudige vochtmetertjes, die goed weergeven hoe nat de kluit van binnen nog is.

di, 04/02/2014 - 22:58
AnneBerkh

Bedankt voor deze informatie. Nooit zo bij stilgestaan.
Een aantal planten die het afgelopen zomer heel goed deden, ook nog een varen en een Chinees lantaarnplantje, heb ik de laatste maanden gewoon evenveel water gegeven als in de zomer omdat de aarde bovenop dus droog was. Dat is ze helaas niet goed bekomen... Maar goed, nu weet ik waar het waarschijnlijk aan ligt en hoe ik het beter kan aanpakken. Ik ben er blij mee want je ziet je plantjes niet graag aftakelen.

Onderwerp gesloten