Dracaena marginata: te groot voor pot

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 25/08/2008 - 14:59
elise13

Dracaena marginata: te groot voor pot

Hallo,

al bijna 3 jaar geniet ik van mijn mooie 3-stam Dracaena. Echter, de laatste tijd begint hij steeds meer blad te verliezen; dit deed hij eerst ook wel, maar nu gaat het steeds sneller. Ik heb sterk het vermoeden dat de plant te groot is voor de pot, aangezien de wortels zowel aan de bovenkant boven de grond uitkomen als aan de onderkant. Verpotten zou je dus zeggen, maar hij zit al in een enorme pot en groter wil ik m eigenlijk ook niet. Nu las ik hier op het forum dat je de wortels eigenlijk niet moet snoeien, maar wat zou dan wel een oplossing zijn? Ik heb nl. al gecheckt of hij te veel water krijgt, maar ik heb geen 'sponsige stammen' kunnen ontdekken.

Alvast bedankt voor een reactie!

ma, 25/08/2008 - 16:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, eigenlijk maar 1 raad en dat is toch verpotten. Er zijn geen alternatieven. Wortelsnoei zou de plant nog meer blad doen verliezen.
Deze soort verliest altijd wel wat blad en daardoor krijgt ie ook die karakterestieke stammen. Maar als het heel snel gaat, is er een ingreep nodig en dat is toch verpotten.

di, 26/08/2008 - 11:41
elise13

Bedankt voor je raad! Ik ben alleen niet helemaal duidelijk geweest:ik geloof nl. (na raadpleging vh forum) dat ik een zgn. 3x3-stam heb, dus lijkt me in feite 3 verschillende planten? Is dat normaal dat er deze plant in laten we zeggen 3-voud verkocht wordt? En zou ik ze dan dus kunnen splitsen, mits dat niet te veel schade toebrengt aan de wortels (die nl nogal in elkaar verstrengeld zijn zo lijkt het)?
Ik beschik helaas pas over paar weken over een camera, anders had ik een foto gestuurd.

di, 26/08/2008 - 12:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Via https://tinyurl.com/ykv3cyv kun je meerdere 3 stammen foto's vinden bij afbeeldingen.
Prachtige plant, veel succes.

https://tinyurl.com/y2ezzxvu

wo, 27/08/2008 - 01:24
elise13

Beste Henrie,

ik waardeer de toevoeging van de link (die optie had ik ook al wel geraadpleegd, maar het ging mij om de wortels die erboven uitkomen), maar ik vraag me dus af of je een dergelijke '3-eenheid' kunt splitsen? De plant(en) moet immers verpot worden, en ik vraag me af of dat een goed idee is? Bedankt voor een reactie!

wo, 27/08/2008 - 01:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je inderdaad 3 aparte stammen in 1 pot hebt, zijn ze eenvoudig te splitsen en afzonderlijk op te potten. Dat zal mogelijk wat bladverlies veroorzaken, maar de planten herstellen zich vlug.

do, 11/09/2008 - 18:09
mariekeg

Om dat wat kracht bij te zetten: je kunt de stammen zelfs wortelloos opnieuw in de grond zetten en dan zullen ze het alsnog redden.... uiteraard gaat dat ten koste van de reeds aanwezige bladeren, zoals eerder gezegd.

Het is overigens ook mogelijk om de plant zelf te snoeien (en eventueel de gesnoeide delen terug in de grond te zetten om wortel te schieten). Voor de moederplant zal dit maar een tijdelijke oplossing zijn, want eer de bladerkroon weer groter is dan zal er toch opnieuw behoefte zijn aan een grotere pot en meer voedingstoffen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag