Kamerlinde

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/02/2008 - 17:08
Okke

Kamerlinde

Er is al het een en ander te lezen op het forum over de kamerlinde maar toch wil ik nog het een en ander vragen.

Ik heb een kamerlinde bij ons op kantoor staan. Een inmiddels grote plant van circa 2m hoog. Deze heeft de afgelopen maanden veel blad laten vallen maar maakt ook nog steeds veel nieuwe bladeren aan. Dit gebeurt echter vooral in de kruin. Het onderste gedeelte van de plant groeit minder snel en vooral aan de uiteinden van de (inmiddels) voor de rest vrij bladerloze zijtakken.

Gek genoeg bloeit de plant momenteel wel. Ik heb me altijd laten vertellen dat ie dat alleen doet als de plant zich lekker voelt. Hij ziet er echter niet al te florisant uit met al snel gele bladeren of bruine randen.

De plant staat voor t raam op t noordwesten.

Ik vraag me nu af: moet ik wachten met snoeien tot eind maart of kan ik dat beter nu al doen?

Geef ik nu te weinig water of juist te veel (gele en soms bruin bladeren)

Ik heb geprobeerd een topscheut te stekken in water maar deze krijgt maar geen wortels.(hij maakt wel nog steeds blad aan) Moet ik wachten tot het voorjaar tot de stekken wortels ontwikkelen of moet ik dit anders proberen?

Soms heeft de plant last van hangende, slappe bladeren. Hoe komt dit?

Ik hoop dat er ander kamerlinde fans zijn die een antwoord weten op deze vragen. Alvast bedankt!

do, 21/02/2008 - 09:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hangende slappe bladeren: te droog
Gele bladeren: zijn de jonge bladeren ook al geel? Dat suggereert voedseltekort of veel licht tekort. Gelet op de plant zal vooral het eerste (voedseltekort) spelen: het zijn vreetzakken!
Stekken op water gaat meestal goed maar niet hartje winter, in het voorjaar zal dat beter lukken

Lees hier eens verder:

https://tinyurl.com/yxlgsfs5

do, 21/02/2008 - 12:42
Okke

Bedankt voor de reactie! Ik denk dat ik dan kennelijk nog meer water moet geven gezien de hangende bladeren. De jonge bladeren zijn nog niet geel hoor dat gebeurt pas als ze flink groot zijn. Soms krijgen worden ze vanaf de rand vies bruin, ik heb eerder gehoord dat dat juist duidt op te véél water.. Weet u het juiste antwoord?

En wat betreft het snoeien: ik las dat er mensen zijn die hem zelfs helemaal terugssnoeien en alleen de kroon in tact laten, dit doen ze dan in het voorjaar na de bloei. Hoe belangrijk is het om dat in deze periode te doen? Is dat vanwege sapstromen die dan weer op gang komen?

Voedseltekort: bedoelt u gewoon te weinig water of ook te weinig kunstmatige voeding (ik doe eens in de 10 dagen wat extra voeding door het water).

Ik hoor graag!

do, 21/02/2008 - 13:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hangende bladeren: als de bladeren hangen krijgen ze te weinig water maar dat kan twee oorzaken hebben: gewoon te droog houden (goed begieten en de bladeren richten zich weer op) of lang te nat gehouden waardoor de wortels verrot zijn. Dat hersteld zich niet meer zo snel, als het al hersteld. Dat verhaaltjes bruine randen - teveel water ken ik niet dus kan ik ook niet over oordelen.

Met de kroon wordt juist de buitenste takken en bladeren bedoeld, dus ik neem aan dat u bedoeld dat de gehele kroon in het voorjaar wordt weggesnoeid. Mijn kamerlinde zag er na de bloei vaak niet meer uit, dat is de voornaamste reden voor mij om hem juist dan te snoeien. Het is dan ook de beste tijd omdat de groei weer op gang komt, maar ka daar kan je niet altijd rekening mee houden. Kuipplanten snoei ik vaak al in de herfst, anders passen ze niet naar binnen.

Met extra voeding bedoel ik inderdaad mest. Geef dit alleen als de plant lekker groeit, in de winter dus minder. Hoeveel precies vind ik altijd moeilijk te zeggen.

do, 21/02/2008 - 17:08
Okke

Ok bedankt voor de tips en informatie. Ik ga er mijn voordeel mee doen!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag