Planten delen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 31/03/2007 - 01:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Planten delen

Hallo,

In een boek las ik dat om een Calathea te vermenigvuldigen, de methode van delen moet worden gebruikt. Als ik de beschrijving er bij lees lijkt dit vrij eenvoudig te doen. Maar aangezien ik dit nog nooit heb gedaan en ook niet wil experimenteren met mijn grote calathea's, plaats ik eerst dit onderwerp in dit forum. Het liefst zou ik dit het eerst proberen met een klein plantje, maar volgens mij is voor deling juist weer een grote plant nodig.

Voor zover ik heb begrepen betekent delen dat de plant uit de pot moet worden gehaald en dat de kluit daadwerkelijk in tweeën moet worden gedeeld. Kan iemand wellicht een beschrijving geven van hoe dit moet/welke stappen belangrijk zijn? En is het mogelijk om dit eerst te oefenen met een kleinere plant, of zijn die daar niet voor geschikt?

za, 31/03/2007 - 02:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Delen of scheuren is inderdaad een methode om een grote plant in meerdere stukken te verdelen, als de plant te groot wordt. Je beschrijft het al: de kluit in 2 of meerdere delen scheuren of snijden, waarbij je wel meerdere bladeren bij elkaar houdt. Te kleine delen geven vaak wat meer zorg voor de hergroei. De gedeelde stukken opnieuw opplanten, verse potgrond toevoegen en redelijk vochtig houden. Afhankelijk van de hoeveelheid wortels die intact blijven is de hergroei meestal wel snel. Het voorjaar is een goede tijd om het te proberen.
Succes!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag