Vleeseter

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/09/2006 - 22:29
Jegeldofjenever

Vleeseter

Deze supergave rakker kreeg ik onlangs kado, maar hij wil niet echt lekker.

Heeft iemand tips voor de verzorging van een vleesetende plant?

Vleeseter
wo, 06/09/2006 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jouw plant is de Venus Vliegenval: Dionaea muscipula. Verzorgings info op:

users.skynet.be/triplebee/venus.html

of gewoon de naam even intypen.

M.vr.gr,
Ruud

wo, 06/09/2006 - 23:07
Jegeldofjenever

damk je Ruud

do, 07/09/2006 - 12:18
JP.Bosch

Hallo Jegeldofjenever,
Tis een probleemplantje hoor zo n vliegenval,had er vroeger 2 maar langer dan een seizoen hebben ze het niet uitgehouden.
De grondsamenstelling is zeer belangrijk als ze in een pot zitten.
Stikstofarme grond is belangrijk dus zeker geen potgrond maar kleine versnipperde takjes en zand want het is juist hierdoor dat het door de evolutie een vleesetende plant is geworden.Door de ontbrekende stoffen in de bodem haalt de plant deze uit insecten die hij "vangt".De wortels zijn dus weinig ontwikkeld en de grijpers hebben zo n aparte manier van funktioneren.Het sluiten en openen gebeurt door een zeer snelle vergroeiing van de bladnaaf en na een tiental keer is deze vergroeiing voltooid en werkt ze niet meer,waardoor de plant op andere grijpers is aangewezen om zich in zijn behoefte te voorzien.De grijpers kleuren aan de binnenkant na verloop van tijd rood als lokmiddel.Als er in de winter geen insecten meer zijn dan sterft de plant af en ik zou bij God niet weten hoe je hem kan doen overwinteren.Dat is me dus niet gelukt.Het is een plantje dat makkelijk aanleiding geeft om mee te spelen omdat het toch zo raar is dat een plant echt beweegt maar telkens je dit doet verkort je de levensduur van de plant.Ik kan het op je foto niet zo goed zien maar ik heb sterk de indruk dat de grondsoort in de pot veel te rijk is.
Groetjes en succes JP

zo, 10/09/2006 - 20:16
jcm

hoi Jp.bosch:

als er in de winter geen insekten meer zijn kun je toch wel insekten kopen die je dan voert bv fruitvliegjes dan heeft d eplant ook eten in de winter het is maar een idee

ma, 11/09/2006 - 23:26
anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo!

Dit plantje heeft bij mij al overwinterd en is goed terug gekomen. Hij stierf inderdaad helemaal af en alles werd zwart. Ik heb gewoon minder water gegeven en na een tijd kwamen er weer mini-happetjes tevoorschijn en van nde zomer werden die heel groot. Vorig jaar nazomer heeft ie trouwens ook nog gebloeid. Hele lange sprieten met witte bloemetjes eraan. Ik weet net of dat dat de voorbode is van zn winterslaapje? In ieder geval moet je m in lente en zomer heel goed vochtig houden. Ik sproei mn vleeseters als het kan elke dag tot ze lekker doorweekt zijn. En dan doen ze t prima. In de zomer buiten zetten kan ook geen kwaad, buiten hebben ze helemaal veel insectjes die ze kunnen eten.

ma, 18/09/2006 - 22:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

hey
ik denk dat het heel belangrijk is om je plantje in de zon te zetten,
de mijne werd rood aan de binnekant en zo hoort hij meer vliegen aan te trekken. Ook zag ik op de foto dat er een paar dode bruine blaadje aan zaten, ik las dat je die weg moest halen, anders kan het gaan rotten.
groetjes lisa

wo, 20/09/2006 - 12:20
JP.Bosch

Hallo Lisa,
Ja je zou wel eens gelijk kunnen hebben dat een standplaats in volle zon beter is voor het plantje.Ik had ze destijds op de vensterbank in vorige woning maar ik weet niet echt meer of dit een plaatsje was met voldoende zon of niet.Het roodworden van de grijpers "moet" wel hoor.Ik ga het misschien nog een proberen en de sproeitips van Anoniem lijken me ook niet slecht.
Groetjes JP

Onderwerp gesloten