Waarom overleven mijn Spathiphyllum-planten niet?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/04/2011 - 23:18
ilvy

Waarom overleven mijn Spathiphyllum-planten niet?

Tot op heden heb ik al twee middelgrote en één kleine Spathiphyllum-planten gehad. De eerste heb ik hoogstwaarschijnlijk verdronken, aangezien ik deze te vaak water heb gegeven.
Toen heb ik het één en ander opgezocht, om goed te weten wat deze plant nodig heeft en hoe ik de volgende super kon verzorgen. Maar helaas, ook nu weer is de plant helemaal slap gaan hangen, de bladeren hangen bijna op de grond. Ik zal op een rijtje zetten wat ik heb gedaan:

* Bladeren af en toe met een plantenspuit besproeien
* Ongeveer twee keer in de week water geven
* Eén keer in de maand extra verzorging in het water, speciaal voor kamerplanten
* Niet in het volle zonlicht, maar wel op een lichte plaats in de woonkamer (grote ramen)
* Als het goed is, dan is de luchtvochtigheid in huis ook goed. We hebben enkel in de maand december en begin januari de verwarming aan gehad, dit omdat de isolatie super is en het verder hier altijd 19 à 20 graden is.

Wat doe ik toch fout? Hopelijk kan iemand me tips geven om alsnog succesvol deze plant te houden!

za, 16/04/2011 - 11:40
RdB

Je geeft (zo begrijp ik het althans) water met een mechanische frequentie van 2x per week. Water geven doe je altijd naar behoefte, dus als de plant droog of droger wordt. Verder vertel je niet in wat voor pot ze stonden: met of zonder afwateringsgaten. In het laatste geval kun je de plant inderdaan na enige tijd weggooien, zeker als je een natte hand van watergeven hebt.

Ruud

za, 16/04/2011 - 12:17
ilvy

Hallo Ruud,

Ik geef de plant niet mechanisch water (zou eerlijk gezegd niet weten hoe) en kijk inderdaad wat ik denk dat de plant nodig heeft. Dit komt echter neer op zo'n twee keer per week. Laat ik daar wel bij zeggen dat ik ook maar denk wat de plant nodig heeft en als net-af-studente weinig ervaring heb met plantverzorging.

Ik heb even naar de pot gekeken en aan de onderkant van de pot zit een kring met gaatjes. Wel staat er nog een sierpot overheen, waar uiteraard geen gaten aan de onderkant zitten. Zou dit het verschil kunnen maken, of zou dit voldoende moeten zijn?

za, 16/04/2011 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ilvy,

de buitenpot is niet erg zolang je het water dat er in staat regelmatig weggooit.
Voor de rest zou je af en toe met watergeven kunnen wachten tot de plant er echt om vraagt (bladeren laat hangen en een droge kluit heeft, dat laatste omdat hij ook de bladeren laat hangen als hij te lang te nat staat).
Een goede indicatie met watergeven dat hij nog (meer) dan genoeg heeft is dat je nooit luchtbellen naar boven ziet komen met watergeven.

Ik heb zelf deze planten in een dichte pot staan (niet aan te bevelen, maar ik heb dit met een reden gedaan), en ja, de enige die mij dood zijn gegaan waren veel te nat. Minder water geven en hij doet het prima.

Je kan zien of hij genoeg licht krijgt aan de kleur van de bloemen. Als deze groen worden staat hij te licht.

Alexander

za, 16/04/2011 - 16:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

......Als deze groen worden staat hij te licht.......
Correctie: de schutbladeren van Spathiphyllum kleuren altijd groen bij het uitbloeien. Deze regel gaat dus niet op.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag