aanplant notenboom

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/09/2009 - 19:09
Alexander

aanplant notenboom

Beste forumleden,

Ik zit met een klein probleempje.
Mijn tuin is ca 9m breed en een dikke 22 m diep.

Het probleem is eigenlijk dat de oude Japanse kerselaar vanachter in de tuin aan het einde van zijn latijn is en ik zou hem willen vervangen door een notenboom (Juglansinfo-icon regia).

Is het verantwoord om zo'n boom in een relatief kleine tuin te planten?
Hij gaat wel net als de kerselaar helemaal rechtsachter in de tuin gezet worden.

Zon gaat hij niet wegnemen want de zon schijnt na de middag van de tegenovergestelde kant.

Graag advies aub.
Alvas bedankt.

Groet,

Alexander

aanplant notenboom
zo, 27/09/2009 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn tuin is ongeveer even groot, en ik heb me ditzelfde afgevraagd toen ik de tuin ging inrichten. Ik heb met Google gezocht en kwam o.a. te weten dat er ook een soort notemboom is die relatief klein blijft. De naam ben ik ff kwijt, maar Google zal hem nog wel weten :-)
Uiteindelijk heb ik toch besloten om er dit najaar een te planten...gewoon omdat ik zo graag een notenboom heb. Ik heb een jong boompje gekregen van een kennis. Die heeft de 'moederboom' in de tuin staan, en na 45 jaar groeien is dit toch nog steeds een relatief klein boompje.
Bij mijn schoonouders staan ook notenbomen in de tuin. 18 jaar geleden geplant en deze zijn nu dusdanig reusachtig dat het onmogelijk zou zijn in mijn tuin.
Volgens kan het dus wel, als je maar weet welke je gaat planten :-)

Gr. Trudy

zo, 27/09/2009 - 21:28
Morty

Juglansinfo-icon regia worden uiteindelijk erg groot en werpen tevens een diepe schaduw, zo'n boom kan makkelijk de 20-25 meter halen als deze volwassen is.
Ik ken (nog) geen variëteit die kleiner blijft zonder erin te hoeven snoeien.

Bij het plaatsen van de boom in hoeken van de tuin moet u wel rekening houden met eventuele klachten van de buren, veel mensen zijn niet blij als hun tuin in diepe schaduw valt van zo'n grote boom. Even goed overleggen dus.

Persoonlijk zou ik in uw tuin (afgaande van de foto) geen Juglans planten, mocht een andere forumgebruiker een beduidend kleinere variëteit kennen zou het wel kunnen.

Nu hopen dat iemand er een weet. ;-)

zo, 27/09/2009 - 22:22
bomensnoeier

Juglansinfo-icon regia 'Broadview'

Gewonnen in Brits Colombia Canada. Zwakke groeier, kleine boom en zeer winterhard. Kroonvorm is breed, bolvormig met wat doorhangende takken, daardoor zeer geschikt voor aanplant in kleine tuinen. Het ras kan zonder bestuiving vrucht dragen en is zeer vroeg vruchtbaar en niet vatbaar voor ziekten. De vrucht rijpt in de 2e helft van oktober, begin november. Levert een langwerpige tamelijk grote noot met goede smaak en de schaal opent gemakkelijk. Het vetgehate is rederijk, waardoor de kern een vol jaar goed eetbaar blijft en niet verdroogd.

zo, 27/09/2009 - 22:26
Morty

'Broadview' wordt uiteindelijk minimaal 15 meter hoog en ik vind dat voor een tuin van dit formaat toch nog aan de grote kant. Maar het is inderdaad de kleinstblijvende variëteit bij mij bekend, maar vooralsnog lijkt deze mij iets te groot, de kans is aanwezig dat er gesnoeid moet worden op latere leeftijd.

zo, 27/09/2009 - 22:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is niet toegestaan bomen te planten welke zeer hoog kunnen worden. Een boom is zeer hoog te noemen wanneer deze qua hoogte niet meer in overeenstemming is met de grootte van uw tuin. Vraag u bij het planten van een boom af, of u het zelf op prijs zou stellen als uw buurman een dergelijke boom zou planten. Bomen mogen niet binnen twee meter van de erfgrens worden geplant. Deze afstand wordt berekend vanaf het midden van de voet van de boom.

Plantadvies

zo, 27/09/2009 - 23:48
bomensnoeier

dat heb ik nog nooit gehoord heb zelf meerdere bomen staan die zeer hoog kunnen worden maar het niet gaan worden omdat ik ze om de 3jaar knot

maar noten boom heeft een vrij transparante kroon dus geeft niet vol diepe schaduw

ma, 28/09/2009 - 00:09
Morty

Dan is de boom waar ik mijn vergelijking op baseer een paardekastanje...

ma, 28/09/2009 - 15:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is inderdaad de Broadview die ik bedoelde.

Hoezo geen bomen mogen plaatsen die te hoog worden? wat dan met al die leuke lieve kleine berkenboompjes die na verloop van tijd reusachtig worden en waar iedereen 'rommel' van in de tuin krijgt? Ik kan niet goed hoogte schatten, maar ik kijk momenteel naar een berk bij de schuin-achterburen van ruim 2x de hoogte van een woning, geplant in een tuintje van 3 bij 4...... pal tegen de achterschutting....

ma, 28/09/2009 - 22:51
Alexander

Bedankt voor de respons!
Na wat googlen denk ik dat ook de rode paardekastanje wel wat is voor in de tuin.

Ben nog wat in twijfel tussen die paardekastanje en de notenboom Juglansinfo-icon regia 'Broadview'

Achteraan de tuin hoef ik geen rekening te houden met geburen want dat is het einde van een doodlopende straat.

Vorig jaar stond waar nu het tuinhuis staat een 25 meter hoge spar en daar heeft ook nooit iemand een probleem mee gehad.

Wat denken jullie?Zou dat ook kunnen,die rode paardekastanje?

Groet

aanplant notenboom
ma, 28/09/2009 - 23:49
bomensnoeier

paarde kastanje zowel de witte als rode raad ik tegenwoordig af daar de bloedingsziekte welig rondwaard en de kans dat je boom het ook krijgt zeer groot is

di, 29/09/2009 - 00:42
tuinprins

Van een notenboom heb je verschillende keren in het jaar last:

1. In het voorjaar als de katjes vallen
2. In de nazomer/herfst als de basten van de bomen vallen
3. In de herfst als het blad van de bomen valt

Daar staan de noten tegenover maar hier in Brabant kun je die op menig plek aan huis kopen.

Ik vind de plek te klein voor een notenboom. Ik zou voor iets anders kiezen zoals een Cornusinfo-icon kousa, een Cornus controversa of een Acerinfo-icon griseum. Ik zou in ieder gaval niet opnieuw een kerselaar planten (i.v.m. ziektes in de bodem).

Gegroet, de tuinprins

di, 29/09/2009 - 10:03
Hendrik Jan

In uw geval zou ik als ik moet kiezen tussen een Juglansinfo-icon regia 'Broadview' of een kastanje, zonder twijfel kiezen voor deze walnoot:
- mooie doorhangende takken
- nog redelijk transparant
- iets minder massief
- zie de problemen (en die zijn echt behoorlijk groot) met de kastanje zoals @bomensnoeier al aangaf
- de hoogte (en breedte qua verhouding) is op het randje, maar achterin (doorlopende straat EN de buren krijgen er geen noemswaardige last van) dan moet het zeker kunnen
- Kastanje is te massief qua groeiwijze voor deze tuin.

di, 29/09/2009 - 10:15
bomensnoeier

@tuinprins dan heeft u zeker geen eenkele boom in de tuin

als je dat last noemt

di, 29/09/2009 - 11:46
tuinprins

'Last' moest tussen aanhalingstekens staan maar het schijnt dat dit forum geen dubbele aanhalingstekens accepteert.

In mijn tuin staan diverse bomen. Iedere tuin zou een boom moeten hebben maar deze moet wel in verhouding zijn met de tuin en passen bij de omgeving.

Nog een mogelijk bezwaar tegen een walnoot: deze boom scheidt een stof uit (juglandicine) om concurrerende planten uit te schakelen. Dit heeft tot gevolg dat sommige planten het matig doen in de directe nabijheid van een notenboom.

Gegroet, de tuinprins

di, 29/09/2009 - 16:30
Alexander

Beste Tuinprins,

De bomen die u een aanrader noemt heb ik even opgezocht en het lijken me allen bomen te zijn die niet echt een mooie hoge rechte stam hebben.

De bedoeling van de boom die ik wil planten is om ook wat privacy te scheppen daar we op het eerste verdiep van ons huis achteraan ook een terras hebben waar we tijdens de zomer vrijwel elke dag op te vinden zijn.

De boom mag van mij gerust 15 meter hoog worden met een redelijk breed vertakt en dicht gebladerte en hij moet natuurlijk wel enige sierwaarde hebben.

Ik voeg nog een foto toe met het uitzicht dat we hebben vanop ons terras.

aanplant notenboom
di, 29/09/2009 - 23:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even een toeving over de hoogte van bomen. In een kleine tuin met een hoge boom, mogen mensen die er naast wonen dit aanklagen. Er zijn nog steeds gemeentens die hier op ingaan.

Plantadvies

wo, 30/09/2009 - 00:52
Alexander

Wat dat betreft mag dat in mijn geval absoluut geen probleem zijn want mijn buurvrouw heeft op dezelfde plaats achterin haar tuin een boom van ca 25 m. hoogte staan.

Groet,

Alex

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag