Aansprakelijkheid rooien boom

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/12/2006 - 14:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aansprakelijkheid rooien boom

Hallo deskundigen!

Ik heb een vraagje over de regels rondom het rooien van bomen. Ik heb een aantal jaren geleden (een jaar of vier) een stacaravan gekocht. In het tuintje van de staanplaats staat een (naar mijn mening) hele mooie boom. Het is volgens mij een metaseqoia glyptostroboides (even gegoogled) en het is een behoorlijk formaat, dus geen jong boompje. Hij stond er al toen we de caravan kochten.

Nu wil ik de stacaravan verkopen en heeft de eigenaar van het caravanpark mij verteld dat hij verwacht dat ik de staanplaats leeg oplever, dus ook zonder boom. Over het rooien van de boom staat niets in het contract dat ik destijds getekend heb. Ik heb dan ook geantwoord dat het ten eerste zonde is om de boom te rooien, omdat het een mooie boom is. Ten tweede mag dat niet zo maar van de gemeente en ten derde als het al zou mogen, dan is dat niet mijn pakkie-an, maar het zijne.

Daarop kreeg ik de volgende reactie: "Wat betreft het rooien van de boom bent u wel degelijk aansprakelijk, de boom behoort tot uw tuin gelijk ook de steiger, tegels, schuurtje e.d.. De rooi vergunning behoeft voor het park niet apart aangevraagd. De gemeente is akkoord dat er jaarlijks enkele oude (te grote) bomen worden gekapt wanneer er weer nieuwe aanplant voor in de plaats komt."

Dat laatste kan ik natuurlijk navragen bij de gemeente en daar ben ik ook mee bezig. Ik zit dan alleen nog met de vraag wie er aansprakelijk is voor het rooien van de boom. Kunnen jullie mij daar een antwoord op geven?

Alvast bedankt!

Cora

vr, 22/12/2006 - 18:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

U zegt niet wat de status is van het terreintje. Heeft u dat gehuurd of gekocht?

Maar sowieso: de boom stond er bij oplevering van het terrein aan u en er zijn geen afspraken gemaakt over het verwijderen ervan bij verterk dus ik zou zeggen dat het overduidelijk zijn pakkie an is. Helaas ben ik niet voldoende thuis in deze materie om te weten of er in de krochten van de rechtspraktijk op caravanterreinen andere afspraken gelden.

Ruud

za, 23/12/2006 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

De grond waarop uw caravan staat is niet van u maar van de campingeigenaar. U bent alleen eigenaar van de caravan. De boom is van de campingeigenaar. Leest u nog eens goed uw contract na. Staat daarin niets vermeld, dan is de boom niet uw zorg.

Plantadvies
https://tinyurl.com/yxj6d9ld

za, 23/12/2006 - 23:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Ruud en Plantadvies!

Heel erg bedankt voor jullie antwoorden. Ik ben inderdaad geen eigenaar van de grond, ik betaal staangeld en dat is een soort van huur. Ik dacht al dat de eigenaar me probeerde te overbluffen, maar nu ben ik er eigenlijk wel zeker van. Ik ga nu maar eens kijken of ik via mijn rechtsbijstandverzekering een advocaat een indrukwekkende brief kan laten schrijven.

Nogmaals bedankt!
Cora

za, 13/01/2007 - 17:57
Mathijs

Je zou eens kunnen kijken op de website van de bomenstichting, https://tinyurl.com/y34jmpmq
Zij hebben veel informatie en folders over deze materie, en maken zich sterk voor het behoud van bomen in dit soort situaties!

Onderwerp gesloten