acer

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 18/02/2010 - 10:50
sonny

acer

Hallo groene vingervrienden;
De winter is bijna op zijn einde en de lente zal er weldra zijn.
Ik had graag eens geweten welke acerinfo-icon namelijk goed tegen de vorst kan want ik ben van plan een acer te planten in de ardennen daar het redelijk hard kan vriezen wil ik niet voor verassingen staan.Het mag ook geen te grote boom worden graag wat tips.Bedankt

do, 18/02/2010 - 20:34
lijsterbes

De acerinfo-icon Campestre, Spaanse aak of veldesdoorn zal goed tegen de vorst kunnen. Het is een inheemse boom in Zuid Nederland en Zuid Vlaanderen. De kleine boom of Struik is ingeburgerd in heel Nederland.

do, 18/02/2010 - 22:10
tuinprins

Ik denk dat de vragensteller eerder de Japanse esdoorn (Acerinfo-icon palmatum) in gedachte heeft.

De meeste Japanse esdoorns zijn winterhard tot winterhardheidszone 5, enkelen vallen in zone 6. Wat wil dit zeggen? Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft in het verleden een zone-stelsel opgesteld voor de gebieden op aarde en dit gekoppeld aan de minimumtemperaturen die een plant kan verdragen. Als een plant valt in zone 5 dan betekent dit dat een plant temperaturen kan verdragen die liggen tussen de minus 23.3 tot minus 28.9 graden Celsius. Planten die vallen in zone 6 verdragen temperaturen die liggen tussen de minus 17.6 en minus 20.6 graden Celsius. Natuurlijk moet de zone-indeling niet absoluut worden gezien maar het biedt wel een goede richtlijn.

Nederland en België liggen grotendeels in zone 7 (minus 12.2 tot minus 17.8 graden Celsius) maar ik weet niet precies in welke zone de Ardennen vallen.

Bedenk verder dat Japanse esdoorns een hekel hebben aan wind dus planten op een luwe plek. Ze hebben ook een hekel aan te natte grond en zijn dankbaar voor wat schaduw op hete zomermiddagen.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten