Bamboe vraag !

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/09/2007 - 01:56
@peter@

Bamboe vraag !

Ik wil volgende bamboe soort in mijn tuin plaatsen :

Phyllostachysinfo-icon viridiglaucesens.

Mijn Vraag : Is dit een soort waarvan het wortelgestel zich NIET of WEl snel verspreid onder de grond ? Moet hij afgebakend worden worden in een gesloten container om wortelverspreiding te voorkomen of kan je hem in volle grond plaatsen zonder dat hij gaat woekeren.

Wie heeft ervaring met deze Bamboe soort !

Alvast bedankt peter

ma, 10/09/2007 - 10:54
mar.ko

Hoi Peter,

Deze info komt bij een kweker vandaan:

De meeste Phyllostachyssoorten zijn betrekkelijk ondiep groeiende planten. De uitlopers, die door de wandelende soorten een of twee per jaar worden gevormd groeien vrijwel gelijk met, net iets onder of ook vaak net iets boven, maar evenwijdig met de grond. (Bashinia, enkele soorten Pleioblastusinfo-icon en een aantal soorten Sasa groeien dieper. Wanneer je de uitlopers al niet ziet, dan kun je ze voelen door met je hand even oppervlakkig om de plant heen te gaan.In het beginstadium zijn er vanuit de knopen nog geen wortels gevormd en de eventuele uitlopers zijn dan gemakkelijk te verwijderen. 2 keer per jaar is doorgaans (meer dan) voldoende.

Wanneer je de plant tot een bepaalde oppervlakte wilt beperken dan moet het verwijderen van de uitlopers wel gebeuren. Voor wie dat absoluut niet wil of kan zijn niet woekerende bamboes(Fargesiainfo-icon's) of wortelbegrenzingsmateriaal. het alternatief. Wanneer u kiest voor het laatste dan is de keuze van goed materiaal bijv. HDPE, belangrijk. Worteldoek en vijverfolie zijn absoluut ontoereikend.

HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) is een zeer sterke kunststof en het oppervlak is uiterst glad waardoor (bamboe)wortels geen vat krijgen op het materiaal.

Je weet toch wel dat de Phyllostachysinfo-icon viridiglaucescens 7 meter hoog kan worden? Hij houdt van kleiachtige grond.

Succes, Marja

ma, 10/09/2007 - 16:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

De phyllostachysinfo-icon viridiglaucesens is een krachtige groeier die in korte tijd al behoorlijk kan uitgroeien. Daarom is hij ook niet geschikt als kuipplant.
Andere soorten uit deze familie zijn geschikter zoals de phyllostachys aurea. Deze soort kan zowel op droge als op vochtige grond groeien. In de volle zon worden de stengel diepgeel.
Hun groei is heel beperkt dus je kan hem ook gewoon in de tuin zetten zonder afscherming van de wortels en rizomen.
Zelf heb ik deze soort in mijn zeer hete tuin in Frankrijk staan. Het is een heel mooie soort zonder woekerproblemen.
Ook de phyllostachys nigra is een heel mooie geschikte bamboe voor in de tuin. De stengels worden op den duur heel zwart.
Overigens worden over bamboes veel indianenverhalen verteld maar in de praktijk valt het wel mee. Hier in Nederland heb ik een bamboetuin met veel verschillende bamboes. Dat gaat allemaal heel goed. Een uitzondering is de phyllostachys bissetii. Deze, overigens schitterende soort, woekert met kracht door mijn tuin heen terwijl in elk bamboeboek wordt gesteld dat die dat niet doet.
Bamboes moeten in het algemeen geregeld water krijgen en gras kunstmest. Sommige soorten kunnen na het planten in het begin en dat kan wel meer dan een jaar duren flink terug vallen. Dat heb ik ook gehad maar dan moet je gewoon doorgaan met goedverzorgen en kunstmest geven. Hoewel ik er nooit over gelezen heb vermoed ik dat het komt door ofwel de afwezigheid van een schimmeltje waarmee de plant samenleeft (dat komt bij veel planten voor)
ofwel door gebrek aan een bepaald soort voedsel dat de plant via zijn bladeren zelf produceert. Het lost zich meestal na een jaar vanzelf op en dan gaat die heel goed groeien. Dus altijd zorgen dat de bamboebladeren bij de bamboe blijven liggen om te verteren.
Hendrik

Onderwerp gesloten