betula utulis jacquemonti

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/11/2012 - 01:40
anthonia

betula utulis jacquemonti

Wanneer is het de beste tijd voor het snoeien van de betulainfo-icon utulis jacquemonti? Ik hoor en lees daar verschillende berichten over.

vr, 23/11/2012 - 09:54
WiPe

Probleem met berken is dat ze kunnen bloeden. Bloeden ontstaat doordat in de wortels een osmotische druk opgebouwd wordt waardoor het sap in de houtvaten geperst wordt. Dat is nodig wanneer in de winter die houtvaten door embolie droog zouden vallen.

Als je een tak afzaagt, gaat de boom die snoeiwonde op verschillende manieren afsluiten. Dat gebeurt onder andere door de houtvaten af te sluiten zodat ziektes en aantastingen niet met het sap in de hele boom rond gestuurd wordt. Probleem daarbij is dat die afsluiting (de afgrendeling) in de winter niet gebeurt en dat die snoeiwonde dus niet afgesloten wordt tot aan het begin van het groeizeizoen.

Omdat er op het einde van het groeiseizoen nog geen sprake is van een verhoogde osmotische druk, gaat die snoeiwonde op dat moment nog niet bloeden. Aangezien die houtvaten bij beschadiging in de winter niet afgesloten kunnen worden, gaat de boom in het voorjaar hoe dan ook bloeden als je hem vlak na het vallen van het blad zou snoeien.

Het enige moment dat je een berk kan snoeien is de zomer.

Het blijft van de andere kant belangrijk dat je je eerst afvraagt waarom je die boom wil snoeien en dat je die boom vervolgens op een correcte manier aanpakt. Van een berk de top afzagen omdat hij te hoog wordt, is zelfs in de zomer zowat het stomste dat je kan doen.

vr, 23/11/2012 - 12:24
Draco

Interessante uitleg Wipe, met embolie doel je waarschijnlijk op hiaten in de capillaire waterkolom bij bladverliezende loofbomen. Deze verliezen toch ook tegelijkertijd hun haarwortels tijdens de winterrust? Dan valt daarmee ook de osmotische worteldruk weg. Volgens een wetenschappelijke mededeling hierover van de WUR enkele jaren geleden start de hergroei van haarwortels ongeveer een maand voordat de bomen in blad komen. Het weer opgang komen van de sapstroom zal daar gelijke tred mee houden. Goed om rekening mee te houden is dat de afgrendeling van grotere snoeiwonden 's winters niet functioneert. Het inkorten van dunne twijgen zal waarschijnlijk geen problemen geven, omdat deze mijns inziens makkelijker indrogen?
Is de boom eenmaal in blad, dan krijg je ook te maken met de verdamping waardoor de opwaardse druk daalt en er een evenwicht ontstaat dat fluctueert met de weersituatie (zon, luchtvochtigheid).

groet,

Draco

vr, 23/11/2012 - 18:03
WiPe

Embolie doet zich voor wanneer het vocht in de stam te sterk afkoelt en er luchtbellen gevormd worden. Daardoor breekt de waterkolom in de houtvaten omdat de cohesie alleen gelijkaardige moleculen kan samen houden.

De osmotische worteldruk wordt veroorzaakt doordat de boom zijn suikers verplaatst naar de buitenkant van de wortels. Op die manier kan de boom een grote osmotische druk opbouwen zonder dat hij daar zijn energiereserves moet aanspreken. Wanneer het blad begint uit te lopen worden de reserves dan met het sap verplaatst naar het blad. Als gevolg van het verplaatsen van die reserves vermindert die osmotische druk op het moment dat het blad uitloopt.

Hoewel de boom in de winter een groot deel van zijn haarwortels verliest, zijn er nog steeds voldoende aanwezig om water op te nemen. Omdat de boom geen water verdampt moet er ook nauwelijks water opgenomen worden om die osmotische worteldruk te kunnen opbouwen. Dat zie je dan ook heel goed bij okkernoten, die al kunnen bloeden vanaf december, lang voor er nieuwe haarwortels gevormd worden.

Meer info vind je op volgende link https://tinyurl.com/y66phkbs pagina 16 tot 19

Wat die dunnen twijgen betreft lijkt het me zeer goed mogelijk dat die inderdaad geen problemen geven met bloeden omdat die eerder zullen indrogen.

vr, 23/11/2012 - 23:40
Draco

Chapeau!

Onderwerp gesloten