bolcatalpa afgebroken

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/07/2010 - 21:49
laakje4

bolcatalpa afgebroken

Hallo,

Wij hebben 2 bolcatalpa`s in de tuin, ze staan er ruim 10 jaar. Zijn door de vorige eigenaar van mijn huis gezet, ik woon er nu 3 jaar.
Door de vele regen en wind van afgelopen dagen zijn de takken van de catalpainfo-icon afgebroken. We hoorde ze gewoon knakken tijdens de storm. We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt, heeft iemand enig idee hoe dit kan? Ze staan er omdat ze mooi zijn, maar ook voor de shaduw. Die heb ik nu dus niet meer.
Groetjes Judith

wo, 14/07/2010 - 23:51
peterplant

Een veel voorkomend probleem. Catalpainfo-icon's hebben nu eenmaal broos hout. Zeker als de planten net in de lente gesnoeid zijn zullen de nieuwe scheuten erg hard groeien met grote bladeren. Die scheuten hebben niet veel wind nodig om af te breken. Het blijft altijd een probleem met plotselinge stormen.
Wordt de bolcatalpa nooit gesnoeid dan wordt de bol ooit zo groot dat ze ook weer gevoelig zijn voor uitbreken.
Het gevaar voor uitbreken blijft altijd aanwezig. Je zit na zo'n storm met lelijke bomen. Voor het gezicht kun je de takken die over zijn op zijn minst halveren en probeer eventuele lelijke wonden zo glad mogelijk af te werken. ( je begrijpt dat de bomen er nu helemaal niet meer uitzien.)
In de lente de boom knotten als een knotwilg. Zijn de nieuwe scheuten in de late lente ongeveer 50 cm lang dan kun je ze nog eens toppen, zo wordt de aanhechting wat steviger en de takken wat minder lang en dus iets minder windgevoelig.
In de zomer van 2011 heb je weer mooie bomen.
Het gevaar van stormschade zal altijd blijven bestaan.

do, 15/07/2010 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik snoei ieder jaar en februari mijn bolcatalpa terug tot op de hoofdstam. Een keer heb ik het een jaar overgeslagen en ik kwam bijna niet meer door de takken heen, zo groot, lang en dik waren ze geworden. Mijn boom is ook ruim 10 jaar oud, en is zelfs 1,5 jaar geleden (tijdens de strenge vorst in december 2008) mee verhuisd en weer opnieuw aangeslagen :-)

Bij mij breekt er ook geregeld een tak af. Ook vandaag weer met het onweer. Mijn katten zorgen ook regelmatig voor takbreuk. Ja, dan kan het voorkomen dat hij dit jaar niet zo mooi meer is.
In februari volgt dan weer de snoei, alle takken gaan eraf en in de zomer heb ik weer een prachtieg boom.

Gr. Trudy

Onderwerp gesloten