boom kiezen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/10/2008 - 16:35
marrie3

boom kiezen

We hebben een achtertuin van 15x20 m bij ons nieuwbouwhuis, pal op het zuiden. Het is een tuin met gras en borders, beetje speels en natuurlijk. Ik ben nu op zoek naar een boom oa. om schaduw op een terras te krijgen. Liefst een boom met een natuurlijke kroon, geen bolboom! Ik heb al wat rondgekeken en rondgevraagd, en t***el tussen Amelanchierinfo-icon (krent), Morusinfo-icon nigra (moerbei) en Acerinfo-icon rufinerve. Ze hebben allemaal wel wat: bloesem, herfstkleuren of mooi blad. Volgens de boomkweker hier in de buurt kunnen ze allemaal prima, zijn ze niet zo erg groot en geven ze veel schaduw.

Wie heeft ervaring met deze bomen? Geeft een krent echt (veel) schaduw? Geven de moerbeivruchten lelijke vlekken op het terras (of hebben in praktijk de vogels ze al op voor ze neervallen). Ik hoor graag jullie ervaringen en tips!

zo, 19/10/2008 - 01:49
bomensnoeier

krent geeft niet zoveel schaduw en morusinfo-icon maakt inderdaad vlekken maar morus alba,witte moerbei geeft minder/geen bessen

maar als je voor herfts kleur ga zeg ik liquidamber en dan `lane roberts`

die geeft de mooiste herfstkleuren

za, 15/11/2008 - 15:47
cococa

Ik vind dat een krent juist wel veel schaduw biedt. Het zijn mooie bomen om in de zomer onder te zitten. Maar verder zijn ze niet zo bijzonder; ze bloeien maar kort en in de herfst zijn de bladeren (in verg. met andere bomen) er het snelst weer af.

za, 15/11/2008 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Clerodendron trichotomum var. fargesii wordt soms met stam geleverd (zie foto). Deze zomerbloeier verspreidt een heerlijke geur en vormt daarna blauwzwarte zaden gevat in rode kelkbladen die tot na de bladval aanblijven.
Hij vormt een kleine boom met parasolvormige kroon die weinig onderhoud vraagt. De zaden ontkiemen gemakkelijk. Deze soort schijnt uitlopers te kunnen vormen, maar ik heb dat nooit waargenomen behalve de zaailingen.
De afgebeelde Plant heb ik tot mijn spijt bij de nieuwe bewoners achter moeten laten en het duurt even voor je van een zaailing zo'n boom hebt. Gespecialiseerde boomkwekers zullen deze boom wel kunnen leveren.
Een andere optie is de exotische Albizia julibrissin Boubri of Ombrella met zijn fraaie geveerde bladeren die 's avonds sluiten. Deze kleine boom met z'n exotische uitstraling heeft prachtige dieprose kwastvormige bloemen (foto 2).
Deze boom is wat makkelijker verkrijgbaar.De groei kan fors zijn en snoei (na de winter vanwege het risico op invriezen van de takken) kan nodig zijn.

boom kiezen
za, 15/11/2008 - 19:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Albizia julibrissin 'Boubri' (Ombrella)

boom kiezen
za, 15/11/2008 - 21:05
tuinprins

Clerodendruminfo-icon trichotomum vormt uitlopers, iets wat vrij vervelend kan zijn. Vooral als de wortels worden beschadigd dan kan dit optreden. Vermeerderen gaat gemakkelijk via wortelstek en levert sneller resultaat op als zaaien.

Albizia vind ik een mooie kleine boom maar is niet algemeen verkrijgbaar. Vooral de grotere maten met een goede takopbouw zijn lang niet altijd leverbaar. Plant een Albizia nooit voor de winter maar altijd in het voorjaar. Een beschutte, warme en zonnige standplaats is aan te bevelen. Zorg er in ieder geval voor dat koude oostenwind er in de winter geen vat op heeft.
Een Albizia geeft lichte schaduw en het is dus de vraag of deze boom in de zomer een echte schaduwplek creëert.

Ik zou kiezen voor Acerinfo-icon rufinerve of Acer capillipes.

Gegroet, de tuinprins

za, 15/11/2008 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals ik al zei heb ik nog nooit wortelopslag waargenomen bij de genoemde Clerodendron anders dan bijvoorbeeld bij C. bungei (zie afbeelding) die als 'n echte woekeraar te boek staat. Maar ervaringen kunnen uiteraard verschillen.

boom kiezen
zo, 07/12/2008 - 13:40
sunjet

een catalpainfo-icon heeft een mooi blad en bloesem en geeft ook schaduw
dak plataan is ook ideaal voor terras maar bloei niet echt zo rijkelijk
groetjes sunjet

ma, 08/12/2008 - 23:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kan ook wat minder afgezaagd (figuurlijk gesproken dan), door een Cercidiphylluminfo-icon japonicum te planten. Deze kleine boom vormt een mooie kroon met welgevormd klein blad. Het jonge blad loopt roodachtig uit en de herfstkleur is oranjerood. Voor zover mij bekend is hij weinig ziektegevoelig

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag