Boom voortuintje

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/11/2008 - 00:23
mooietuin

Boom voortuintje

Onze voortuin is al aangelegd, maar voornamelijk met vaste planten. Er ontbreekt dus hoogte en structuur. Een (kleine) boom zou niet misstaan. Het betreft een 2-onder-1-kapwoning, met naast de oprit een tuintje van circa 6 meter breed en 5 meter diep voor het huis, met daardoor heen lopend het pad naar de voordeur. Wij willen graag en boom aanplanten, maar omdat we vanuit het keukenraam op dit tuintje kijken, waarachter weilanden, moet dat een boom zijn waar we onderdoor kunnen kijken zodat het mooie uitzicht blijft bestaan (dit ook ivm de oprit). Aan de andere kant moet de boom niet heel erg groot worden ivm de juiste verhoudingen tot het stukje grond en het huis. En het ligt op het noorden (een tikje noordwest; alleen avondzon) met veel wind (open weilanden). Welke (mooie) boom is geschikt?

di, 25/11/2008 - 00:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Prunusinfo-icon subhirtella 'Autumnalis Rosea' op hoogstam is mogelijk een geschikte boom. Vormt geen zware kruin, bloeit de hele winter en je kunt er onderdoor kijken. Bovendien vormt deze boom weinig afval van blad en bloesem.

di, 25/11/2008 - 23:42
bomensnoeier

een bol amberboom

liquidamber s. gumball

of een bol veldesdoorn

acerinfo-icon campestre `nanum`

wo, 26/11/2008 - 13:36
birdwatcher

Davidiainfo-icon involucrata groeit langzaam lange (schijn)bloei.

gr Dirk.

wo, 26/11/2008 - 22:26
mooietuin

Bedankt voor jullie antwoorden; ik ga de bomen opzoeken!
groeten
mooietuin

wo, 26/11/2008 - 22:43
mooietuin

Ik lees op internet dat de bol-amberboom slecht tegen wind kan? En dat de vaantjesboom wel 20 meter hoog kan worden. Op dit moment lijkt de Prunusinfo-icon dus de beste optie. Zijn er nog meer ideeen?

do, 27/11/2008 - 00:01
tuinprins

Als er alleen in de avond wat zon komt dan vallen veel bomen af. Voor een goede en evenwichtige groei is zon en voldoende licht noodzakelijk.

Prunusinfo-icon subhirtella autumnalis lijkt mij niet geschikt omdat deze meer zon nodig heeft dan de standplaats kan bieden. Bovendien krijgen de sierkersen in NL de laatste jaren steeds meer last van taksterfte. Sommige hoveniers planten om deze reden geen sierkersen meer aan.

Davidiainfo-icon is een mooie boom maar ook hier is de standplaats niet goed. Op den duur zal deze boom voor een voortuin te groot worden. (Al wordt deze in NL zelden 20 meter; met de helft is het hier meestal wel gedaan. De 20 meter die op internet is te vinden geldt alleen voor landen waar de groei-omstandigheden optimaal zijn. Maar ja, de meeste mensen tuinieren heden ten dage via internet waarbij ze onvoldoende beseffen dat de praktijk minder virtueel is ...).

De windgevoeligheid van Liquidambarinfo-icon is betrekkelijk. De cultivar 'Gumball' groeit zeer gedrongen bolvormig en heeft hierdoor weinig last van harde wind. Een boompaal lijkt mij in het begin wel wenselijk.

De beste optie lijkt mij de al genoemde Acerinfo-icon campestre 'Nanum'. Weinig gevoelig voor ziektes, kan tegen schaduw en wind en is redelijk goed verkrijgbaar. Zorg wel dat je de echte 'Nanum' krijgt en niet de gewone Acer campestre.

Gegroet, de tuinprins

vr, 28/11/2008 - 01:49
mooietuin

Er komt 's ochtends ook wel wat zon; het is niet een continue schaduwplek. Ik denk dat de windbestendigheid een belangrijkere factor moet zijn. Maar bedankt voor je toelichtingen tuinprins. Ik had alleen verwacht dat er wel meer te kiezen zou zijn. Ik geloof niet dat ik een bolvorm het mooist vind. Ik ben er dus nog niet helemaal uit.
groeten
mooietuin

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag