Droge bladeren in plataan

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/05/2014 - 13:28
Roel22

Droge bladeren in plataan

Onze zes jaar oude plataan heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar last van droge bladeren. Het lijkt dit jaar erger dan het vorige jaar. Ik heb hem afgelopen week flink wat extra water gegeven (onze kleine tuin is grotendeels bestraat). Dit lijkt geen effect te hebben. Weet iemand wat de oorzaak zou kunnen zijn van die droge bladeren en wat ik eraan kan doen?

Droge bladeren in plataan
za, 03/05/2014 - 14:12
WiPe

Gnomonia, een schimmelinfectie. Dat wordt in de hand gewerkt door een vochtig voorjaar of een standplaats die vochtiger is zodat het blad onvoldoende opdroogt (schaduw). Het goede nieuws is dat de boom opnieuw uitloopt en dat je daar in de zomer niks meer van ziet.

za, 03/05/2014 - 14:58
Roel22

Da's goed nieuws. Aan die infectie kan/hoef ik niks te doen?

za, 03/05/2014 - 19:17
WiPe

Je kan eventueel preventief spuiten met een fungicide, maar dat is bij een boom niet evident. Aan dce andere kant heeft een plataan daar doorgaans weinig of geen last van, het ziet er alleen niet uit in het voorjaar.

za, 03/05/2014 - 19:30
tuinprins

Soms kan Gnomonia veneta ook takken aantasten en leiden tot gedeeltelijk afsterven van takken of tot het ontstaan van taknecrose (ziekelijke plekken op takken). Belangrijk is het om in het najaar al het afgevallen blad goed op te ruimen. De schimmel zit namelijk op dit blad en als het niet goed wordt opgeruimd kan het overwinteren en in het voorjaar voor nieuwe aantastingen zorgen. Overigens kan de schimmel ook op de boom zelf overwinteren.
Verder zou ik nu al het aangetaste blad wat aan de boom hangt verwijderen door het weg te snoeien. Zo decimeer je het aantal potentiële infectiebronnen.

Zie ook:

https://tinyurl.com/yxjppk9f

https://tinyurl.com/yxouhr69

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag