En weer gaat mijn passieplant ten onder

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 29/08/2012 - 17:06
Bruine kikker

En weer gaat mijn passieplant ten onder

Tot voor twee jaar had ik een prachtig natuurlijk zonnescherm van een passieplant voor mijn raam. Na tien jaar welig gebloeid en gegroeid te hebben, was ie echter op. Vorig jaar heb ik daarom een nieuwe passieplant neergezet, die door de slakken echter zodanig werd toegetakeld dat ie het niet overleefde.

Begin dit jaar een nieuwe plant neergezet, die het ook niet redde. Toen ben ik slakken gaan verzamelen, elke avond, tot voor een paar weken. De derde aangeplante passieplant leek aan te slaan. Nu zag ik echter vandaag tot mijn grote schrik dat ook deze plant het niet lijkt te gaan redden. Nu zou ik heel graag willen weten of slakken ook ditmaal de boosdoeners zijn, zodat ik volgend jaar maatregelen kan treffen.

Wat denken jullie? De plant hangt helemaal slap. Zou dit het werk van slakken kunnen zijn? Het lijkt mij wel het meest voor de hand liggen.

En weer gaat mijn passieplant ten onder
wo, 29/08/2012 - 19:42
GreenConnection

Heb je ook een foto van de stengelvoet?

wo, 29/08/2012 - 20:17
Bruine kikker

Heb er even een foto van gemaakt. Hoop dat dit iets verduidelijkt!

En weer gaat mijn passieplant ten onder
wo, 29/08/2012 - 21:04
GreenConnection

Bedankt!
Dit komt niet door slakkenvraat.
De plant staat in een soort 'ring'?
Lijkt me een erg droge plek voor een plant die er pas 1 seizoen staat.

wo, 29/08/2012 - 22:55
Bruine kikker

Bedankt voor de reactie. Geen slakken dus.

Dat spul eromheen is een soort 'gaas' die bij het kopen om de plant heen zat. Dat krijg je er bijna niet af zonder de wortels te beschadigen, denk niet dat het kwaad kan. De plek is niet echt droog hoor, en het heeft pas nog geregend. Ik heb hem voor de zekerheid wel een emmer water gegeven vanochtend, maar dat heeft niets geholpen. Dat slap hangen komt dus niet door droogte. Maar waar dan wel door... zoals ik zei heeft hier een passieplant gestaan die het waanzinnig goed deed, dus aan de plek ligt het niet. Misschien dan toch een of andere plaag, hoewel er niets is te zien.

wo, 29/08/2012 - 23:16
GreenConnection

De stengel is nog groen, dus de plant is niet dood. Terugsnoeien behoort tot de mogelijkheden, indien de plant niet optrekt.
Vergis je niet in de droogte van de ondergrond; vooral naast een Hederainfo-icon haag, die nogal veel vocht onttrekt.

wo, 29/08/2012 - 23:35
Bruine kikker

Ik ga in elk geval geregeld water geven vanaf nu! Meer kan ik niet doen. En eventueel terugsnoeien en voor de winter zeer goed afdekken. In de hoop dat ie volgend voorjaar een doorstart maakt.

do, 30/08/2012 - 10:02
Bruine kikker

Toch is het vreemd. Het had deze week nog 's nachts geregend, en het is toch ook niet echt een droge tijd geweest. Toen het een stuk droger was, ging het gewoon goed want ik geef al een hele tijd geen water bij (wel tijdens die extreme hitte). Het kan er bij mij niet in dat ie nu ineens last van de droogte zou hebben. Daarbij doen de twee halve emmers water van gister ook niets want hij hangt alleen maar slapper.

Denk toch dat er sprake is van een plaag/ziekte want dit hadden de vorige twee passieplanten ook (terwijl ik de slakken de schuld gaf). Echt jammer, ik had zo graag weer een mooi passiescherm voor de ramen.

do, 30/08/2012 - 12:26
GreenConnection

Zo'n pasgeplante plant vraagt heel veel water. Hij heeft nog niet het vermogen om water uit diepere lagen te halen. En geloof me: die Hederainfo-icon neemt echt veel weg. Regen heeft slechts de bovenste 10 cm natgemaakt. Daaronder is het kurkdroog.

do, 30/08/2012 - 13:13
Bruine kikker

De plant staat wel in een bak langs de kozijnen, dus het kan niet echt wegzakken denk ik. En ik zou denken dat ie door de sloot water gister weer bij zou zijn gekomen, maar hij hangt alleen maar slapper. Ga nu nog een emmer water erover gooien, in de hoop....

do, 30/08/2012 - 13:24
Bruine kikker

Grond was nog kletsnat, nu helemaal doorweekt. En heb even goed gekeken maar de hederainfo-icon is geen concurrent qua water want die staat in de tuin zelf, niet in de stenen bak langs het raam.

Denk dat ik spoedig overga tot de goede tip van snoeien. Ik zie het treurige ding nu niet meer bijkomen.

ma, 03/09/2012 - 09:13
Bruine kikker

Denk dat ik eruit ben en dat het om de verwelkingsziekte gaat. Die komt ook bij de passiebloem voor. Het is nu al de derde plant in twee jaar die zo ter ziele gaat. Het is op de foto niet te zien, maar hij staat dus in een stenen bak langs het raam. En daar zal het water minder goed uit weg kunnen dan als ie in de volle grond stond.

Onderwerp gesloten