Kappen of snoeien tulpenboom

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 25/09/2013 - 20:47
MJM60

Kappen of snoeien tulpenboom

In mijn tuin staat een tulpenboom (Liriodendroninfo-icon tulipifera) die uit zijn
jasje groeit en eigenlijk te groot wordt voor mijn tuin, maar wil hem niet
kwijt.

Kan ik deze boom tot op een hoogte van 2 meter snoeien?

wo, 25/09/2013 - 21:18
KRISTOFD

die boom kan je perfect terug snoeien. Ik doe dit om de 3 a 4 jaar.

do, 26/09/2013 - 09:44
tuinprins

2 meter? Dan staat deze boom echt op de verkeerde plaats.

do, 26/09/2013 - 09:53
MJM60

Ja klopt, maar hij staat er nu eenmaal en wil hem niet kwijt. Dus ik moet een
oplossing vinden ook vwb mijn buren. Zou ik hem dan op 3 meter hoogte kunnen
snoeien?
Hij is nu een meter of 8 hoog.

do, 26/09/2013 - 23:04
tuinprins

Ik weet niet of dat een goed idee is. Wat hou je dan over? Een stam met misschien een paar zijtakken. Lijkt mij er niet uitzien. En ik vraag mij af of er dan weer een nieuwe kop (harttak) gevormd wordt door de boom.

Ik begrijp dat je de boom niet kwijt wil maar ik zou toch overwegen de boom te kappen en er een andere boom neer te zetten die meer op zijn plek is in jouw tuin.

Gegroet, de tuinprins

do, 26/09/2013 - 23:09
MJM60

Stel,ja stel dat ik die boom zou kappen,dan kan ik op die plek geen andere
boom planten toch?

vr, 27/09/2013 - 10:50
tuinprins

Als je een nieuwe boom op precies dezelfde plaats wilt planten zul je de stronk/stobbe er moeten uithalen. Dit is bij een tamelijk grote boom meestal niet met de hand te doen. Hiervoor zul je een bedrijf moeten inhuren dat met een stobbenfrees de stronk eruit freest of met een kleine kraan de stobbe uitgraaft. Als je tuin moeilijk toegankelijk is voor machines dan moet het bedrijf de beschikking hebben over een kleine stobbenfrees of kraan die de plek van de stobbe kan bereiken. Meestal ontstaat er een flink gat als de stronk van een grote boom wordt verwijderd. Dit gat moet opgevuld worden met goede zwarte grond alvorens de nieuwe boom geplant kan worden.

Het inhuren van een bedrijf dat de stobbe verwijdert kost natuurlijk geld. Als je dit er niet voor over hebt kun je ook overwegen om de nieuwe boom een stuk(je) voor (of achter)de oude stronk te zetten.

Gegroet, de tuinprins

vr, 27/09/2013 - 14:36
WiPe

Wat is er mis met een spade als je een kluit wil uitgraven? Een Liriodendroninfo-icon van acht meter hoog is toch nog niet zo groot dat je die niet gewoon zou kunnen uitgraven.

Volgens mij is het zeker een optie om te proberen of je de boom zou kunnen knotten op twee meter. Je kan de boom dan jaarlijks of om de twee jaar herknotten. Of je dat mooi moet vinden of niet daar spreek ik mij niet over uit, maar er bestaat toch ook zoiets als knotwilgen... Daarover wordt nooit gezegd dat die er lelijk en sprietig uit zien.

Als het tegenvalt kun je de boom nog altijd kappen en uitgraven.

vr, 27/09/2013 - 22:40
tuinprins

Ik vermoed dat een Liriodendroninfo-icon bij snoeien op twee meter niet zo mooi terugkomt als een (knot)wilg dat doet. Ik denk dat een Liriodendron met slechts een paar takken terugkomt. Of die takken fatsoenlijk geplaatst zijn is dan ook nog de vraag. Maar zoals gezegd: dit zijn slechts vermoedens. Zou een interessant experiment zijn om de boom op twee meter te snoeien en te kijken hoe de boom reageert.

Over zelf uitgraven van de stobbe met een spade: ik ben zelf niet te beroerd om een spade ter hand te nemen maar aan een stobbe van een 8 meter hoge levende Liriodendron begin ik niet.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag