Lei-beuken (Fagus Sylvatica) nog in leven?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/05/2011 - 13:53
ErikDJ

Lei-beuken (Fagus Sylvatica) nog in leven?

Begin maart 2011 heb ik vijf lei-beuken (Fagusinfo-icon Sylvatica) geplant. Drie ervan hebben sinds eind april nieuw, groen blad. De twee anderen doen (nog) niets; het dorre winterblad hangt er nog aan. Zijn deze twee nu dood of zou het kunnen dat ze later dit jaar nog groen worden? Vanwege het droge weer geef ik ze nu elke dag water. Is dit verstandig of moet ik ze minder vaak water geven?

di, 10/05/2011 - 18:01
D_SDennis

Of het verstabndig is hangt af van je bodem en de situatie. Jij vindt een glas water ook lekker, maar als ze je onder water houden vindt je het minder leuk. Met andere woorden, niet overdrijven met water geven. ALs er geen blad is, is er ook geen opname. Je moet slechts zorgen voor normaal vochtige omstandigheden waarin wortels zich kunnen ontwikkelen. Geef je teveel water, dan is de bodem verzadigd en is er geen zuurstof. Dan komen er niet alleen geen nieuwe wortels, maar gaan ook je aanwezige wortels dood. Geef ze gewoon even tijd. Beuken zijn erg lastig met aanslaan. Maar reclameer vast wel bij je leverancier. Wnat het kan zijn dat er geen goed plantmateriaal is geleverd. Immers de andere lopen wel gewoon uit.

di, 10/05/2011 - 18:52
Polplastron

Dagelijks water geven vind ik hoe dan ook geen goed idee: het zorgt voor een
oppervlakkige wortelvorming. Beter is het om twee keer per week, wekelijks of
om de zoveel tijd eens veel water te geven i.p.v. dagelijks een beetje.

Geef overigens bij zo'n pas aangeplante haag best ook meteen een mulchlaag
van compost: dit houdt de bodemvochtigheid op peil en verhoogt de weerstand
van de planten. (Dit is eigenlijk standaardadvies bij aanplant van wat dan
ook).

Overigens kan het nog altijd zijn dat de haagplanten uitlopen. Hier staan de
beuken ook nog maar net in het blad en die zijn al zes jaar oud!

Groeten,

Pol

wo, 11/05/2011 - 13:04
ErikDJ

Dank voor jullie reacties en tips.
Stel dat over bijvoorbeeld een maand, die twee boompjes nog steeds geen nieuw blad hebben gekregen, moet ik er dan vanuit gaan dat ze dood zijn? De leverancier (Pelckmans) levert de lei-boompjes natuurlijk met kluit (in pot) en ze zijn ca. 8 jaar oud. Kan ik ze in juni/juli dan nog planten of is het beter om te wachten tot het najaar?

do, 12/05/2011 - 12:19
Polplastron

Ik ben persoonlijk van de service van je leverancier niet zo heel tevreden,
maar dat is misschien persoonlijk. Het verkopen van beuk in potten is
commercieel heel interessant, maar of het ook voor de tuinier interessant is,
durf ik heel erg te betwijfelen. Beter is het om in het najaar de uitgevallen
planten te vervangen door nieuwe.

Groeten,

Pol

di, 17/05/2011 - 19:36
WiPe

Probleem met bomen in pot is dat je op die manier je bomen makkelijk te diep zet, wat absoluut heel erg slecht is. De wortelhals, de plek waar de stam een beetje verdikt en waar de eerste wortels beginnen, moet gelijk met het maaiveld komen. Bij bomen i potten zit die wortelhals vaak (meestal) onder de teelaarde in de pot. Als je die bomen dan plant met de bovenkant van de potgrond gelijk met het maaiveld in je tuin, staan ze ten diep. En dan gaan ze slecht uitlopen, en misschien wel doodgaan.

Ik zou dus zeggen: controleer eens hoe diep de bovenste wortels zitten en haal alle grond weg boven die wortels zodat je de bomen in het najaar op de juiste diepte kunt planten. Aangezien ze in pot stonden mag je ze voor mijn part nu ook verplanten, maar dat is op jouw verantwoordelijkheid.

Onderwerp gesloten