Leibomen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/08/2005 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Leibomen

Hallo we willen voor ons huis en in de tuin leibomen planten. We zitten in een kleigebied en nu zou ik graag de voor en nadelen van de verschillende leibomen willen weten.
De bekenste zijn de leiplantaan en de leilinde maar misschien zijn er ook nog andere die ook heel mooi zijn.

di, 16/08/2005 - 20:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Hier een (incompleet) overzichtje:
Leilinde:
Leilindes worden het langst geleid. Vooral bij oudere huizen kan het een nostalgische waarde hebben. Lindes groeien redelijk snel, je hebt dus snel een redelijk dichte boom.
Leiplataan:
Krijgt bij een wat oudere leeftijd dan een paar jaar mooie vlekken op de stam. De bladeren zijn mooi van vorm. De plataan groeit enorm snel. Dit kan problemen opleveren, omdat in een jaar tijd takken van rond de 1,5m kunnen ontstaan. Je krijgt dus uiteindelijk een grote rommel. Ook krijg je veel blad in de tuin.
Leicarpinus:
Een Carpinusinfo-icon Betules met een rek erin. Het gebruikelijk om alle takken aan het rek te binden. Zo ontstaat een zeer dicht scherm in de zomer. Deze groeit wat langzamer dan bovengenoemde twee.
Leifruit:
Een sierappel of sierperenpoom met een rek erin. Dit zijn trage groeiers, en eigenlijk is het niet bedoeld om een mooi dicht scherm te krijgen met een leifruitboom. Wel krijg je in het voorjaar prachtige bloesem. Deze is meestal wit of roze. En daarna volgen uiteraard sierappels in appels. Sierperen krijgen meen ik geen sierperen. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Deze appeltjes zijn niet eetbaar. Een siervrucht is het gevoeligst voor luiszen en dergelijke.
Tot slot de prijzen: Ik ben niet zeker, maar ik denk dat de leilinde en plataan ongeveer even duur zijn, de laatste twee zullen waarschijnlijk duurder zijn.
Veel succes ermee!

wo, 24/08/2005 - 16:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi
ik heb er een paar te koop staan op mijn website ook heb ik verschillende bomen op aan vraag.
OP kleigrond geen probleem.

ik heb een grote voorraad lijst van bomen en heesters dus ik.
geef je e-mail als je meer spullen wil

Onderwerp gesloten