Leilinde: klein krullend blad

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/06/2010 - 22:32
cowo

Leilinde: klein krullend blad

10 jaar geleden hebben we in onze tuin een aantal leilinden geplant. Tot september vorig jaar hebben deze het altijd uitstekend gedaan. Vorig jaar in augustus/september lieten een paar bomen plotseling vervroegd hun blad vallen. Bladeren werden bruin en vielen af. Door de droogte dachten we.
Nu echter de bomen weer volop in blad komen, lijken dezelfde bomen toch weer problemen te hebben. De bladeren blijven sterk achter in de groei en krullen meteen bij het uit de knop komen. De bladeren blijven dus klein en krullen op. Er is verder niets aan het blad te zien. Zie hiervoor de foto.
Is hier iemand die weet wat er met onze bomen aan de hand is?
Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

Leilinde: klein krullend blad
do, 24/06/2010 - 00:33
michaelvbergen

beste, ook bij ons thuis doet zich dit probleem voor bij de 4 leilindes in de tuin. het vervelende en rare is dat het zich ook voordoet bij een dakplataan welke op 4 meter staat geplaatst van de 4 leilindes.

heeft u hier al een reactie of antwoord op hoe dit te verhelpen is?

ik hoor het graag

za, 26/06/2010 - 23:04
cowo

Inmiddels van meerdere personen vernomen dat het hier waarschijnlijk een vocht tekort betreft. De grond is te droog. Ik ga nu maar de komende tijd flink sproeien. Hopen we maar dat ze herstellen.

za, 26/06/2010 - 23:46
D_SDennis

Als het droogte zou zijn, dan is enkele uren na flink water geven het probleem opgelost. Maar het zal geen droogte zijn. Wellicht iets in de bodem? Te weinign groeiruimte?

De dakplataan heeft vermoedelijk last van bladvlekkenziekte, waardoor bladeren verschimmelen en verdrogen.

zo, 27/06/2010 - 02:13
michaelvbergen

ik heb inmiddels een anti schimmelmiddel gehaald en op de bladeren aangebracht. men bij de boerenbodn dacht namelijk dat het een krulblad ziekte was die door middel van schimmelbestrijding op te lossen is.

even afwachten nu

ma, 28/06/2010 - 10:46
cowo

De krulblad-ziekte?: als ik de foto's hierover bekijk dan is het in elk geval in ons geval iets anders.
Heb de bladeren laten onderzoeken. Zelfs onder een microscoop is er niets van een insect of een schimmel te zien.
Frappant toch dat nog niemand kan vertellen wat nu precies de oorzaak van dit probleem is.
Ik ga maar Pireco boom-vitaliteit toepassen en de bomen veel water geven. Als we elkaar dan op de hoogte houden van de vorderingen, kunnen we elkaar mogelijk helpen met het redden van de bomen.

Groeten,

Corné

Ps.: ook de leilindes van mijn buurman (die 10 meter verderop staan) beginnen last te krijgen. Mysterie wordt alsmaar groter.

Leilinde: klein krullend blad
ma, 28/06/2010 - 23:51
D_SDennis

Nu ik zo'n detailfoto zie, doet dit me sterk denken aan een gebreksziekte. Wellicht kun je eens mesten met eenmeststof met sporenelemente. Stuur deze foto eens naar de plantenziektekundige Dienst in Wageningen.

di, 29/06/2010 - 22:17
cowo

Beste D_sdennis,

Hartelijk dank voor uw reacties hier. Ik heb zojuist uw advies opgevolgd en een mail gestuurd naar de plantenziektekundige dienst. Hun reactie zal ik hier neerzetten.

do, 08/07/2010 - 21:47
domsel

Wij hebben exact hetzelfde probleem. We hadden er vorig jaar een beetje last van, maar dit jaar lijkt een van de zeven leilindes exact zoals op de laatste foto aangegeven. Ik kijk uit naar het advies van de expert!

do, 08/07/2010 - 23:16
cowo

Het antwoord:

Het is altijd lastig om van een foto te beoordelen om welk aantasting het gaat.
In dit geval lijkt het om mijtenschade te gaan. Vooral de omschrijving wat betreft het reeds gekruld uitkomen van de bladeren doet hieraan denken.
Voor de middelkeuze voor bestrijding van mijten verwijs ik u naar het tuincentrum bij u in de buurt.
De beste tijd voor behandeling is het vroege voorjaar bij het uitlopen van de boom. Nu kan ook heel goed om het tweede schot te beschermen.
Vermijd hoge zoninstraling en temperatuur bij de behandeling. Bij voorkeur s'avonds behandelen bij weinig wind.

Mijn reactie hierop:

Hartelijk dank voor je reactie.
Meerdere bladeren uitgebreid onder een microscoop bekeken. Echter helemaal niets van enig leven te ontdekken. Ook als ik op internet kijk naar door mijt aangetaste bladeren, lijkt het bij onze bomen iets anders.
Heb je nog andere suggesties? Het lijkt erop dat er iets met de grond mis is. Een gebrek aan iets? Zou dat kunnen?

antwoord 2:

na de aantasting aan het groeipunt kan de veroorzaker al verdwenen zijn.
Hieraf is beoordeling moeilijk.
advies: ga met een monster naar een goede hovenier of boomkweker.
(dit is de goedkoopste manier)

Kortom nog geen gouden tip.
Intussen staan mijn bomen na veelvuldig water geven en na het spuiten tegen insecten er nog hetzelfde bij. Frappant is wel dat de de kleine gekrulde bladeren keurig blijven hangen. Ze vallen dus niet af.

vr, 09/07/2010 - 19:09
WiPe

Hou wel in het achterhoofd dat als de aantasting verdwenen is, het blad nog steeds de gevolgen van die aantasting draagt. Alleen het nieuwe blad zal vrij zijn van die aantasting en de sporen ervan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag