Omgewaaide boom redden

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/09/2010 - 01:27
grm.smits

Omgewaaide boom redden

Ik ben geen ervaren tuinier, maar heb net (een maand geleden) een nieuw huis gekocht met een mooie tuin. In de tuin staan een aantal bomen (wilgen volgens mij). Met de storm van het afgelopen weekend val ik meteen in de prijzen: 1 van de bomen is omgewaaid. De boom (meter of 5 hoog) is aan de voet half afgebroken en de stam is van onder tot ca. 1.5 meter hoogte gespleten. Doordat de boom tegen een hek aangekomen is, is hij niet helemaal omver gegaan. De boom lijkt niet dood, alle takken en bladeren hangen er na een paar dagen nog mooi fris bij. Omdat het een mooie boom is die niet makkelijk te vervangen is wil ik hem graag redden als dat mogelijk is. Ik heb veel takken boven de knot verwijderd om het gewicht te verminderen. Ik wil de gespleten stam nu met ijzerdraad bij elkaar binden. Mijn (mogelijk domme) vraag als onervaren tuinier is: heeft dit zin, valt er nog iets te redden? Overige tips voor een mogelijke redding zijn zeer welkom.

wo, 01/09/2010 - 01:44
peterplant

Zal waarschijnlijk altijd een zwakke plek blijven.
Met ijzerdraad bij elkaar binden is geen optie, dat groeit in en wurgt de boom op den duur.
Je kunt beter gaten boren en de boel met draadeinden met ringen en bouten aan elkaar vastmaken. Of met hele lange houtdraaibouten. Dat groeit op een gegeven moment in de boom (als die blijft levenn), maar daar moet die tegen kunnen.

wo, 01/09/2010 - 01:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt je afvragen wat er bij een volgende storm gebeuren gaat. Wat is het risico op eventuele persoonlijke- of materiele schade? Met ijzerdraad hou je geen stam bij elkaar; bovendien knel je met ijzerdraad de stam af, zodat de sapstroom gehinderd wordt.
Misschien geeft een foto meer duidelijkheid, maar ik vrees dat dit een zinloze zaak is.

zo, 12/09/2010 - 00:44
bomensnoeier

als het een knotwilg betreft of gekandelaarde boom

de boom knotten op +-1,5meter en dan de boom met iets van het hek af liften en dan een paar palen in schuine vorm tegen de stam zetten zodat die niet omvalt en dan kan zon knotwilg nog een hele tijd mee

zo, 12/09/2010 - 01:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me een raar gedrocht worden, als je een ondersteuning maakt voor een knotboom met een stam van 1,5 m.

zo, 12/09/2010 - 01:30
bomensnoeier

knotwilgen zijn meestal gedrochten maar dat maakt ze niet minder mooi en de boom 5meter hoog laten wordt ook zeer waarschijnlijk niks

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag