welke struik is dit/gaat hij het ooit weer doen?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/04/2011 - 12:38
simone2011

welke struik is dit/gaat hij het ooit weer doen?

Zo'n tien jaar al hebben wij deze mooie, tegen eind april wit-bloeiende, struik/boom in onze tuin. Hoewel hij elk jaar uitbundig bloeide, concentreerden de bloesems zich steeds meer op de uiteinden van de takken, evenals de eropvolgende bladgroei en dus achtte ik vorig jaar de tijd rijp om hem te snoeien. Na de bloei dan wel te verstaan, want zonde om de knoppen al in maart weg te knippen, zo redeneerde ik met mijn boerenverstand. Ik denk dat ik hem dus ergens in juni/juli gekortwiekt heb. Ik had er al mijn bedenkingen bij, want iets in mij zei dat dit vast niet de juiste maanden waren om te snoeien, maar ik wilde niet weer een heel seizoen tegen zo'n uitgewaaierde boom aankijken, waar in het midden geen blad meer te bekennen viel. Als ik mij niet vergis, brak er nadat ik gesnoeid had een nogal warme periode aan. Dit schijnt ook niet goed te zijn. Hoe het ook zij, enkele weken na de snoei gingen alle blaadjes slap hangen en er kwamen ook geen nieuwe meer bij. Dit jaar was ik vol verwachting of hij het weer zou doen of niet. Welnu, hij vormt knopjes hier en daar, ook op de binnengedeelten, maar daar blijft het bij. Ze zitten er nog steeds en komen niet uit, hoewel hij normaliter in deze tijd altijd volop in bloei stond, zoals op de bijgevoegde foto te zien is. Het lijkt alsof hij geen kracht genoeg meer heeft. Mijn eerste vraag is nu: welke struik is dit en ten tweede: gaat hij nu toch nog dood of komt dit weer goed en wat kan ik doen om hem eventueel een handje te helpen?

welke struik is dit/gaat hij het ooit weer doen?
do, 28/04/2011 - 14:59
simone2011

Heb net een paar sneetjes gemaakt in de dikste stammen en die zijn vlak onder de bast nog helemaal groen...ik hoop dat dat betekent dat hij het haalt. Maar wanneer zou hij dan weer bladeren krijgen? Dit seizoen nog?

do, 28/04/2011 - 15:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien is een duidelijkere foto mogelijk. Liefst van de bloeiwijze.

do, 28/04/2011 - 15:50
D_SDennis

Volgens mij is het een krent, Amelanchierinfo-icon. Drastische snoei is prima mogelijk. Op korte termijn verwacht ik toch wel dat ie snel weer uitloopt. Maar bloei hoef je niet te verwachten en volgend jaar waarschijnlijk ook niet. Dat hangt er vanaf hoe goed de plant herstelt deze zomer.

Volgende keer kun je beter af en toe wat uitschietende takken verwijderen zodat de boel niet in een keer drastisch verjongd hoeft te worden. Dan hou je ieder jaar bloemen en een leuke struik.

do, 28/04/2011 - 19:51
simone2011

Jajaja! Dat is het! Een krentenboom! Ik kan het me ineens weer herinneren, vooral nu ik de naam gegoogled heb en de bijbehorende foto's heb gezien. Absoluut dezelfde boom. Dank je wel voor jullie reacties!

En ja ik weet het, het is beter om niet in een keer zo radicaal terug te snoeien, maar beter om het elk jaar een beetje te doen. Ik hoop dat ik dat nu ook eens onthou.;)En ik vind het voorlopig genoeg als hij gewoon weer blad krijgt, want het is in tien jaar zo'n mooie boom geworden met een karakteristieke gekronkelde stam. Bloesem komt dan later wel. Hij moet gewoon niet doodgaan.

Nog twee vragen:

Kan ik de groei van nieuw blad ook een handje helpen en zoja- hoe?

En..als ik dan ooit weer ga snoeien, wat is dan de beste tijd?

Nogmaals heel erg bedankt voor de reacties!

Onderwerp gesloten