Ziekte kersenboom

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 11/07/2008 - 22:11
Blomke

Ziekte kersenboom

Ziekte Kersenboom

Mijn kersenboom is ziek en vertoon een soort wormpjes in het blad.
tevens bloed hij hars op een plek. Ik heb nog een moerbijboom en ook deze vertoont deze wormpjes en bloed hars op diverse plekken uit de schors.

Ik heb geen idee of dit verwante ziekten zijn.
Die wormpjes lijken mij een soort parasiet.

Ook gaat het nu vrij slecht met beide bomen ze vertonen tekenen van verdroging.

Graag wil ik mijn bomen redden wie kan mij daar mee helpen.

Ziekte kersenboom
vr, 11/07/2008 - 22:10
Blomke

de wormpjes

Ziekte kersenboom
za, 12/07/2008 - 00:55
tuinprins

De eerste foto laat het 'gommen' van een kersenboom zien. Dit ontstaat vaak als kersen op het verkeerde tijdstip worden gesnoeid. Kersen kunnen het beste direct na de oogst gesnoeid worden (meestal ergens in juli), dus niet in de winter of het vroege voorjaar. Als direct na de oogst wordt gesnoeid groeien de wonden sneller dicht. Ook is het belangrijk dat de dikte van de te snoeien takken niet al te groot moet zijn. Hoe dikker te takken, hoe langer het duurt voor de wonden zijn overgroeid.
Gommen kan daarnaast ook ontstaan door beschadiging van een tak of bast door het schuren van de takken. Is dit het geval dan na de oogst de kruisende takken wegsnoeien.
Tot slot moet worden opgemerkt dat sommige kersensoorten gevoeliger zijn voor gommen dan andere.

Op de tweede foto is volgens mij een bladmineerder te zien . Bladmineerders zijn volgens mij niet al te schadelijk, een boom gaat er in ieder geval niet van dood.

De toestand van de moerbeiboom is volgens mij het gevolg van te late snoei. Moerbeien kunnen gaan bloeden als ze te laat gesnoeid worden. Het beste tijdstip is rond de jaarwisseling.

Uit de opmerkingen van de vragensteller begrijp ik dat het niet al te goed gaat met de twee bomen. Naast bovengenoemde opmerkingen mijnerzijds denk ik dat de standplaats te wensen overlaat. Ik denk dan met name aan de slechte kwaliteit van de grond (weinig vruchtbaar), te droog en onvoldoende zon. Deels kan dit opgelost worden door een bemesting met een organische meststof en water geven.

Gegroet, de tuinprins

ma, 04/08/2008 - 16:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb precies hetzelfde. Mijn kersenboom vertoond ook opeens (sinds drie weken) hars plekken op plaatsen waar ik niet heb gesnoeid. Ik heb hem (fout lees ik nu) in het voorjaar gesnoeid.
Ook ik heb, vermoed ik, last van dezelfde parasiet. De bladeren zitten er vol mee. Inmiddels zijn de meeste bladeren geel en en reeds van de boom gevallen. Dit alles is in drie weken gebeurd.
Ik maak me ernstig zorgen over de gezondheid van mijn boom.
Mijn kersenboom krijgt voldoende zon. Vruchtbaarheid van de grond weet ik niet. Wat zou ik moeten gebruiken om bij te mesten?

ma, 04/08/2008 - 18:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben er inmiddels achter dat de bladeren die nog groen zijn allemaal vol zitten met kleine (1cm lang) groene rupsjes. Blompke, ik denk echt dat onze bomen hetzelfde hebben.
Weet iemand wat ik tegen die groene rupsjes kan doen? Ik heb inmiddels de laagste takken uit pure wanhoop ingespoten met anti-luis. Want er is bijna geen groen blad meer over.

Onderwerp gesloten