diamantsteur eet vijversticks

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 21/06/2006 - 11:47
buster

diamantsteur eet vijversticks

hallo,

we hebben in onze vijver een diamantsteur zitten tussen goudvissen en koi's. Bij de aankoop ervan werd ons verteld dat een diamantsteur ander voedsel moet krijgen dan de goudvissen en koi's. De steur eet nu gewoon de vijversticks van de andere mee op. Kan dit kwaad?

Bedankt alvast

wo, 21/06/2006 - 21:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is dat het enige wat men je heeft geadviseerd over het voedsel?

Op zich kan dit niet veel kwaad in het begin, een steur heeft eiwit rijk voedsel nodig.
De diamantsteur zal nu veel langs de kant zwemmen of boven komen, terwijl hij normaal meer op de bodem vertoeft. Op de bodem zal hij geen voedsel vinden als er substraat ligt, het steurvoer voor jonge steurs is veel te klein en vindt hij daardoor niet. Daarbij Steuren zien slecht en hebben ze konkurrentie van andere vissen die voedsel wegkapen.

Het zal dan wel leuk uitzien dat ie dat doet maar goed is het niet.
Of komt hij ver met zijn snuit boven water om het voer te nemen, ofwel legt ie zich even op zijn zij omdat steuren de bek onder de snuit hebben.
Hierdoor krijgt de Steur te veel lucht binnen en kan gaan krom liggen (dwarsleasy) zonder hulp binnen 24 uur een lange lijdens weg voor de steur tot de dood volgt.

Zonder de nodige aanpassingen van en in de vijver, plus verzorging van een steur. Is iedere steur die gehouden wordt niet geschikt voor in een vijver en ten dode opgeschreven.

Dat is net het zelfde als het houden van een zeehond in een badkuip.

een citaat van mijn vorig reageren hier op het forum.
=================================================

Betreft de Steuren... Steuren die kleiner als 25 cm verkocht worden zullen nagenoeg niet overleven in een vijver.
Zelfs zonder te weten welke eissen een Steur stelt zal die niet overleven in een vijver.
Een Steur heeft zuurstofrijk water nodig, speciaal eiwit rijk voedsel, planten in de vijver kan de dood betekenen voor een Steur als die zich erin vast zwemt, want een steur kan niet achteruit zwemmen en is niet zo wendbaar als een vis.

Een Steur minimaal 10 keer zijn lichaamslengte moet hebben in meters van een vijver, dus een steur van 1 meter moet zeker 10 meter lengte hebben van een vijver.
Ja maar de mijne is maar 30 cm lang word al geroepen, inderdaad maar een Steur zal groeien en wordt ouder dan men denkt mits er een goede verzorging is.

Niet alle Steur soorten zijn te houden in een vijver gezien hun lichaamslengte wat ze behalen, bijvoorbeeld de Syberische Steur die een lengte behaalt van 2,5 meter.

Een Steur haalt zijn zuurstof uit het water bij het rond zwemmen, wanneer deze verstrikt raakt in planten en stil gaat liggen dan stikt de Steur onmiddelijk.

De Steur is niet blind maar ziet slecht, er mag niets op de bodem liggen wat hem belet om voedsel te vinden.
De Steur moet in de winter door gevoerd worden omdat deze blijft rondzwemmen om zuurstof te kunnen opnemen en energie verbruikt anders kan hij niet over leven.

Een Steur kan slecht tegen medicatie.

Steuren zwemmen graag langs de vijver wanden en tasten met zijn neus alles af, wanneer de Steur te ver boven het water uitkomt kan deze te veel lucht binnen krijgen, en gaat de Steur krom liggen ook wel dwarsleasy genoemd.
Een steur die dit krijgt is ten dode opgeschreven als men niet binnen 24 uur iets onderneemt.
Om dit te voorkomen moet de vijverrand een oversteek hebben van enkele cm's, wanneer de Steur met zijn neus hier tegen komt zal ie snel terug duiken.

Geen enkele vishandelaar informeert de adspirant koper waaraan men moet voldoen of welke eissen de steur zelf stelt. Natuurlijk niet want danverkopen ze niets meer.
Ik vind dat schandalig omdat jaarlijks meer dan drieduizend steuren binnen een tijd van 3 maanden tot 1 jaar de dood in worden gejaagd..

Er wordt wel altijd geinformeerd bij het kopen van een auto, tv, fiets, puppy of andere zaken wat de mogelijkheden zijn, prestatie's, perfekte beeldkwaliteit, voedsel, opvoeding enz, enz.

Maar bij een Steur niet! een puppy of kitten wordt toch ook niet ieder jaar opnieuw aangekocht omdat het dood gegaan is door het niet te verzorgen.

Bezint voor men eraan begint.

wo, 21/06/2006 - 23:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

wij hebben 2 weken geleden ook een klein steurtje gekocht,
gevraagd of dat geen problemen geeft in een vijver met planten.
nee hoor alleen speciaal voer en alles komt goed!
wij blij natuurlijk want in een nieuwe vijver willen we natuurlijk ook graag vissen.
nu hebben we de steur een dag of 2 rond zien zwemmen en daarna werd het wel erg stil...
of hij nog leeft weten we niet,doordat het water nu wat groenig is zie je hem niet.
maar als een vis dood is moet hij dan niet boven komen drijven?
want stel nu dat hij vast zit tussen de planten!
dit doen we dus nooit meer!

do, 22/06/2006 - 09:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het geeft dus wel problemen met planten, een steur voelt ruw aan en zijn gestel bestaat uit kraakbeenplaten net als de haai.

Je geeft het zelf al aan omdat het water wat groenig is zie je hem niet, dit is voor de steur precies hetzelfde.

Nee hoeft niet een vis kan ook dood op de bodem liggen en een aantal dagen later boven komen drijven.

Een steur die komt niet boven drijven want die heeft geen zwemblaas, als een steur niet beweegt zinkt hij naar de bodem.

Mocht de steur vast zitten in de planten dan zal hij niet lang te leven hebben, het worstelen wat ie doet om vrij te komen kost hem enorm veel energie, vooral kleine steurs zwemmen zich vast in planten en zijn niet sterk genoeg om zich te bevrijden.

Jij kunt er niets aan doen je bent op het advies af gegaan van de verkoper, maar deze heeft voor 99% de rest verzwegen.

Een zeer wijs besluit om geen steur meer aan te schaffen en zouden meer mensen moeten doen, dan nog die mensen die een steur hebben in een veel te kleine vijver.
Die gaan snel door hebben dat de steur de vijver ontgroeid is en wil ik niet weten wat er dan gaat gebeuren.

groet,

do, 22/06/2006 - 11:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

bedankt alvast voor jullie nodige tips en uitleg. Onze vijver is 4 op 1 meter. We zijn zowiezo van plan om al de planten eruit te halen. De koi's eten de planten in twee en zo komen deze bovendrijven dus elke dag met een schepnet ze eruit halen. Als de nieuwe waterval er is wordt dit allemaal gedaan. De steur zwemt inderdaad steeds aan de oppervlakte en af en toe zie je hem op de bodem zwemmen. De vijversticks neemt hij tot zich door even naar boven te komen met zijn bek er recht op af. We zullen zien wat de toekomst brengt

Bedankt

do, 22/06/2006 - 14:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een steur is gewoon ongeschikt om in een vijver te houden. Het gaat in principe ALTIJD fout. Ik snap dan ook niet dat de verkoop gewoon nog altijd legaal is.

vr, 23/06/2006 - 01:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

steuren hebben inderdaad ander voedsel nodig ik heb ook steuren gehad maar hebben zich helaas vast gezwommen in de draadalg langs de kant en zijn daar aan doodgegaan ze kunnen namenlijk niet achteruit zwemmen ik heb nog een volle bus speciaal steurvoer staan ik weet niet waar je woont maar ja mag hem hebben als je wil, ik woon in tilburg,

vr, 23/06/2006 - 08:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dierenbescherming is al bezig met het verbod op de verkoop van Steuren heb ik via mail vernomen.

Maar het gaat niet zo snel als dat ze zouden willen.

Vijver is niet breed genoeg voor de steur straks.

En wat betreft de gehele inhoud 4×1 en gok ik op 1 meter diep, is een inhoud van 4000 liter.
Om geen problemen te krijgen kun je hier maar vier Koi in houden en meer niet.

groet,

vr, 23/06/2006 - 14:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ anoniem: toch bedankt maar ik woon in Belgisch limburg, dan is de winst op aan het rijden

@ sjuul: er zitten maar 2 koi's in de vijver en 7 goudvisjes en de steur dan, ik hoop dat ze plaats genoeg hebben. Is het dan niet zo dat een vis zic

vr, 23/06/2006 - 16:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee dat is verkoop praat fabeltje dat een vis zich aan het water volume aanpast.

Opvangcentra zijn er niet zover ik weet, of dierentuinen dat doen? en blijft er maar 1 ding over de natuur.

Of de vijver groter maken heb ik ook moeten doen, en zal weer groter gemaakt moeten worden.

groet,

vr, 30/06/2006 - 17:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb vroeger 2 diamantsteuren gehad... (een jaar of 3 lang) we hadden ook een goede pomp voor genoeg zuurstof alleen als ik dit zo lees was onze vijver toch redelijk klein.... ze zijn jammer genoeg overleden nadat we ze hadden gevonden ver buiten de vijver

we begonnen trouwens te merken dat andere vissen (goudwinden) enorm begonnen te groeien na het eten van steurenvoer, kan dit kloppen of zal het aan iets anders hebben gelegen?

Onderwerp gesloten